Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zosiu dzięki za odpowiedź.
A co zrobić jak gnojówka ma już miesiąc a na dworze ciągle leje? :evil: :evil:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

andriu53 pisze:Już Ci Anuś odpisuję , więc podlewam wszystkie rośliny włącznie z azaliami i rodkami
Ja też podlewałem borówki i hortensje ogrodowe ale to, że podlewałem i NA RAZIE nic się nie stało nie znaczy, że można podlewać. Tego usiłuje dociec. W tym roku się wstrzymałem, dopóki nie dowiem się tego jakoś autorytatywnie.

To czego się obawiam jest bardzo duża zawartość wapnia w gnojówce z pokrzyw, przewyższająca zawartość azotu, potasu czy innych pierwiastków. Nie wiem tylko czy taka zawartość może odbić się niekorzystnie na kwaśnolubnych czy też jest ona bezpieczna. Hilfe!
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chwaściku hortensje o wiele ładniej rosną i pięknie kwitną , Madzia widziała moje hortensje i rodki jakie są ładne . Ja podlewam już od trzech lat , żadnych ujemnych skutków nie zauważyłam . Borówki nie mam to się nie wypowiem. Ja daję wiadro posiekanych pokrzyw na 100 l wody .
Pozdrawiam cieplutko Zosia
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22

Post »

Aniu niech jeszcze postoi , ja sprawdzałam dziś swoją i też musi sobie jeszcze postać . Poczekamy na słonko .
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

w programie "Rok w ogrodzie" prowadzący powiedział że gnojówka musi postac tylko 5-7 dni. http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogro ... -warzywnik
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29

Post »

mam pytanie odnośnie pozostałości z gnojówek/wyciagów.
Pokrzywy wiadomo na kompost a czy inne rosliny też?
Mam skrzyp z gnojówki i nie wiem czy moge dać to na kompost :?:
Pozdrawiam.
Ola
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

KamilaWr pisze:w programie "Rok w ogrodzie" prowadzący powiedział że gnojówka musi postac tylko 5-7 dni. http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogro ... -warzywnik
To było w tym odcinku około minuty 5:44

Ilość dni jest zmienna w zależności od pogody, istotne jest kiedy gnojówka się wyklaruje i przestanie pienić i po tym się rozpoznaje.

Dużo bardziej kontrowersyjne były tezy prowadzącego dotyczące podlewania. Otóż według niego podlewa się WSZYSTKIE rośliny po czym wziął konewkę i podlał... cebulę (bądź czosnek bo nie widzę wyraźnie).

No i bądź tu mądry, a zawsze słyszałem żeby nie podlewać czosnku, cebuli, fasoli i grochu.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chawścik
faktycznie wyglądało na czosnek, ale gnojówki podobno tylko nie lubią rośliny fasolowate
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ave pisze: No i muszę się pochwalić swoją uprawą ekologiczną z zastosowaniem dobrodziejstwa pokrzywowego - rzodkieweczki są pyszne, soczyste, wielkie i nic ich nie rusza :)

Obrazek

a pozostałe warzywka... też niczego sobie :D

No, chyba wypełniłam przyrzeczenie :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08

Post »

hanka55 pisze:
Ave pisze: No i muszę się pochwalić swoją uprawą ekologiczną z zastosowaniem dobrodziejstwa pokrzywowego - rzodkieweczki są pyszne, soczyste, wielkie i nic ich nie rusza :)

a pozostałe warzywka... też niczego sobie :D

No, chyba wypełniłam przyrzeczenie :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
No jak widzę takie efekty to chyba w najbliższych dniach też zrobię tą gnojówkę- pamiętając by odciąć kwitnące pędy.
Amatorka ogrodu
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

U mnie leje od ponad miesiąca i jest zimno. Na wierzchu mojej gnojówki z pokrzyw zrobiło się coś takiego jakby pleśń. Czy mogę ją jeszcze użyć?
agromadzik
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 18:16

Post »

ja zrobilam gnojówke,
tylko teraz nie wiem jak ja stosować?
rozcienczyc ??
i mozna podlac kukurydzę, cukinie, ogórki i dynie??
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p

Post »

Gnojówka z pokrzyw nadaje się do wszystkich roślin, z tym jedynie zastrzeżeniem, ze do roślin dorosłych rozcieńcza się ją w stosunku 1:10, a do roślin młodych - 1:20.

Ja tak robię- choć niektórzy twierdzą, że są rośliny które nie lubią gnojówki- fasola, cebula bodajże. Jednak mojej nie starcza już nigdy na warzywniak- podlewam krzewy raczej teraz tylko.
Amatorka ogrodu
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Tak się zastanawiam można używać gnojówki do oprysków ???.A jeśli tak to w jakich proporcjach.

Pozdrawiam :wink:
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p

Post »

Szymonambar222 pisze:Tak się zastanawiam można używać gnojówki do oprysków ???.A jeśli tak to w jakich proporcjach.

Pozdrawiam :wink:
Preparat przyśpieszający wzrost roślin i działający przeciw zgniliźnie.
Gnojówka: 200g suszu lub 1 kg zielonej pokrzywy nastawić na 10 l wody i trzymać do sfermentowania.
1.Rozcieńczyć wodą (1:20) i opryskiwać rośliny przed pękaniem pączków (przeciw chlorozie liści).
2.Rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10, podlewać glebę w okresie wegetacji roślin (przyspiesza wzrost).
3.Kapać korzenie roślin doniczkowych (wraz z doniczką) w sfermentowanej gnojówce, rozcieńczonej woda w proporcji 1:10 (przeciw więdnięciu).
4.Podlewać nierozcieńczoną gnojówką stos kompostowy przez cały rok.

Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom.
Gnojówka: fermentującą gnojówkę zmieszać w wyciągiem skrzypu (podawałem już o skrzypie) w proporcji 1:0,5 i rozcieńczyć woda (1:50). Stosować do opryskiwania roślin, przed rozwinięciem liści i kwitnieniem.
Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji.

Skrzyp zawiera bardzo dużo krzemu, dzięki temu działa wysuszająco na grzyby,
ale właśnie też dzięki temu może zniszczyć delikatne rośliny ( szczególnie młode); dlatego należy go najlepiej stosować w połączeniu z pokrzywą ( wtedy nic się złego nie dzieje)
Amatorka ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”