Gymnokalicja
Gymnokalicja
Kupiłam w tym roku kilka kaktusów z tego rodzaju, były z paczkami i zakwitły, ale kwiaty nie otwierają się szeroko, tylko wyglądają jak kwiaty krokusów. Chociaż na zdjęciach w encyklopedii kaktusów są normalnie otwarte.
Czy przyczyną może być za mało słońca albo wody? Bo na pewno nie nadmiar słońca lub wody. Stoją na południowo-zachodnim parapecie i podlewam raz na 2-3 tygodnie.
Czy przyczyną może być za mało słońca albo wody? Bo na pewno nie nadmiar słońca lub wody. Stoją na południowo-zachodnim parapecie i podlewam raz na 2-3 tygodnie.
Własnie.... ja tez się podpinam do tego pytania....
U mnie także nie rozwijają się do końca kwiaty gymnocalycium, bo trzymałam w lekkim półcieniu...
No, ale jak postawiłam go w słońcu to pod wieczór się okropnie cały pomarszczył.... więc wolałam nie ryzykować.... Więc jak to jest ? Słońce im służy, czy tez nie?
U mnie także nie rozwijają się do końca kwiaty gymnocalycium, bo trzymałam w lekkim półcieniu...
No, ale jak postawiłam go w słońcu to pod wieczór się okropnie cały pomarszczył.... więc wolałam nie ryzykować.... Więc jak to jest ? Słońce im służy, czy tez nie?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kwiaty nie otwierają się z braku światła. Jeśli są trzymane w zbyt ciemnym miejscu to gwałtowne wystawienie ich na pełne słońce, zwłaszcza po południu powoduje u nich szok. Kwiat zamiast się otworzyć to zamyka się lub się marszczy.
Generalnie dla wszystkich kaktusów lepsze jest słońce poranne niż wieczorne. Dlatego jeśli jest wybór między parapetem zachodnim a wschodnim to zawsze lepiej wybrać ten drugi.
Generalnie dla wszystkich kaktusów lepsze jest słońce poranne niż wieczorne. Dlatego jeśli jest wybór między parapetem zachodnim a wschodnim to zawsze lepiej wybrać ten drugi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Moje też nie otwarły się do końca, już opadły. No, cóż, pozostaje nadzieja na następny rok...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
ja tez się podepnę pod ten temacik - czy tu o takim kaktusie mowa ??
dostałam go z pąkami, przez prawie 2 tygodnię te 2 większe pączki się rozwijały, wyglądały że już juz się rozwinę , po czym zaczęły więdnąć i opadły, te mniejsze wciąż rosną
roślinka stoi na południowo - wschodnim oknie, normlanie miała bym tam gorąco i słonecznie, ale wiadomo jaka ostatnio pogoda

dostałam go z pąkami, przez prawie 2 tygodnię te 2 większe pączki się rozwijały, wyglądały że już juz się rozwinę , po czym zaczęły więdnąć i opadły, te mniejsze wciąż rosną
roślinka stoi na południowo - wschodnim oknie, normlanie miała bym tam gorąco i słonecznie, ale wiadomo jaka ostatnio pogoda

wrócę do tematu - 2 pozostałe pączki nei opadły, jak się obawiałam, 3 dni temu jak zaczęło wreszcie grzać dosłownie wystrzeliły - widać było niemal w oczach jak się otwierają
niestety pączek rozwiera się ok południa a godzinę później słońce zmienia kierunek,w tej chwili np słońce na nie nie pada i kwiaty się zamykają już
tylko czy przestawienie go teraz na inne miejsce ma sens ??

niestety pączek rozwiera się ok południa a godzinę później słońce zmienia kierunek,w tej chwili np słońce na nie nie pada i kwiaty się zamykają już

tylko czy przestawienie go teraz na inne miejsce ma sens ??

- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Lepiej nie przestawiaj. Mogą zareagować zrzuceniem pąków
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce