Baryczkowe kaktusiki
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdziwy powód do dumy. Może wreszcie dorósł do pełnego rozkwitu

Znalazłam w mojej książeczce opuncję podobną do Twojej kwitnącej piękności - może to opuntia inamoena var. flaviflora ?

Znalazłam w mojej książeczce opuncję podobną do Twojej kwitnącej piękności - może to opuntia inamoena var. flaviflora ?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KaRo, Grażynko, Krzysztofie, Karolu, Ewo, Ilonko- dziękuje za odwiedziny i miłe słowa 
Karolu, dbaniem bym tego nie nazwała. Po prostu kaktusik cały rok stoi sobie na południowym parapecie, więc ma bardzo jasno, z reguły dość sucho, wczesną wiosną przesadziłam go do nowej doniczki, bo miał już bardzo ciasno. Czasem był podlewany wodą od storczyków z nawozem dla nich, może to mu podpasowało?
Ilonko- dzięki za identyfikację, sama nie mam zielonego pojęcia, jak nazywają się moje kaktusy. Wystarcza mi to, że są
Choć jak ktoś podrzuci mi jakąś nazwę to zapisuję i staram się zapamiętać. Nigdy nie wiadomo, może kiedyś się przyda 

Karolu, dbaniem bym tego nie nazwała. Po prostu kaktusik cały rok stoi sobie na południowym parapecie, więc ma bardzo jasno, z reguły dość sucho, wczesną wiosną przesadziłam go do nowej doniczki, bo miał już bardzo ciasno. Czasem był podlewany wodą od storczyków z nawozem dla nich, może to mu podpasowało?
Ilonko- dzięki za identyfikację, sama nie mam zielonego pojęcia, jak nazywają się moje kaktusy. Wystarcza mi to, że są

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
W sumie to też epifit, więc może to mu pomogłoBaryczka pisze:Karolu, dbaniem bym tego nie nazwała. Po prostu kaktusik cały rok stoi sobie na południowym parapecie, więc ma bardzo jasno, z reguły dość sucho, wczesną wiosną przesadziłam go do nowej doniczki, bo miał już bardzo ciasno. Czasem był podlewany wodą od storczyków z nawozem dla nich, może to mu podpasowało?

- Baryczka
Niemniej kwiaty u Epiphyllum bardzo mnie ucieszyły:)
Teraz czekam na rozkwit u Echinopsisa, ale pączki tak wolno rosną, że zaczynam się już martwić, czy nie uschły.
Teraz czekam na rozkwit u Echinopsisa, ale pączki tak wolno rosną, że zaczynam się już martwić, czy nie uschły.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Baryczka
Pokazał się pączek u Frithii, kolor będzie miała liliowo-różowy, a spodziewałam się fioletowego. Wydaje się też, że kluje się u niej drugi.
Poza tym moje kaktusiki poprzesadzałam, poprzycinałam (grubosze), porozsadzałam. Skutkiem czego mam na oddanie/wymianę kilka ładnie ukorzenionych sansewierii rozetowych, gasterii brodawkowatych oraz świeżo odłamanych kawałków opuncji.
Ktoś chętny?
Poza tym moje kaktusiki poprzesadzałam, poprzycinałam (grubosze), porozsadzałam. Skutkiem czego mam na oddanie/wymianę kilka ładnie ukorzenionych sansewierii rozetowych, gasterii brodawkowatych oraz świeżo odłamanych kawałków opuncji.
Ktoś chętny?
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Baryczka
Dorotko, Patrysiu - dziękuję 
Wrzuciłam do doniczki zbiorczej kilka kaktusików, nie do końca wiem, czy będzie im dobrze razem. Większość już tu pokazywałam, ale mam też coś jeszcze

Te dwa dostałam jako 1cm maleństwa , nie wiem jak się nazywają, są u mnie ok. 3 lat i już trochę podrosły:
Opuncja tworzy nowe człony, może znów zakwitnie w tym roku?

I moje grubosze (2 szt.), wywędrowały na dwór i już u nich widać poprawę, wzmacniają się listka i wokół nich pojawiły się czerwone brzeżki.

Inni balkonowi mieszkańcy, moje ukochane rojniki. To tylko dwa z kilkunastu gatunków jakie posiadam. Większą cześć mam na ogrodzie, rosną tu i tam, czekając aż zdecyduję, gdzie stworzyć dla nich skalniak.

Wrzuciłam do doniczki zbiorczej kilka kaktusików, nie do końca wiem, czy będzie im dobrze razem. Większość już tu pokazywałam, ale mam też coś jeszcze

Te dwa dostałam jako 1cm maleństwa , nie wiem jak się nazywają, są u mnie ok. 3 lat i już trochę podrosły:

Opuncja tworzy nowe człony, może znów zakwitnie w tym roku?

I moje grubosze (2 szt.), wywędrowały na dwór i już u nich widać poprawę, wzmacniają się listka i wokół nich pojawiły się czerwone brzeżki.

Inni balkonowi mieszkańcy, moje ukochane rojniki. To tylko dwa z kilkunastu gatunków jakie posiadam. Większą cześć mam na ogrodzie, rosną tu i tam, czekając aż zdecyduję, gdzie stworzyć dla nich skalniak.

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Kamilko,kapitalne te Twoje rojniki.Widziałem w przydomowym ogródku rojniki zajmujące kilka metrów kw.Wyglądają jak wzorzysty dywan.Zastanawiam się jednak,czy te balkonowe nie wymagają jakiegoś zabezpieczenia na zimę.Aż wierzyć się nie chce,że takie wspaniałe,jędrne okazy jak Twoje stoją całą zimę na balkonie.Jak Ty je zimujesz?
- Baryczka
Władku, te akurat rosną w donicach na balkonie i są na nim cały rok. Balkon jest od strony wschodniej, zadaszony. Tej zimy całe donice były zakryte śniegiem, więc strat nie miałam wcale, ale poprzednia zima trochę je przetrzebiła.
Liczę, że mi w tym roku zakwitnie co nieco, ale jeszcze znaku o tym nie widać. Te w ogrodzie już teraz wypuszczają łodygi, więc za 2-3 tygodnie już powinny zakwitnąć.
Liczę, że mi w tym roku zakwitnie co nieco, ale jeszcze znaku o tym nie widać. Te w ogrodzie już teraz wypuszczają łodygi, więc za 2-3 tygodnie już powinny zakwitnąć.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Baryczka
Dziś dołączył do mojej kolekcji "rozczochraniec" (tak go nazwała moja chrzestnica). Czyżby "Głowa starca"-Cefalocereus? Mam już podobnego, dłuższego trochę (ok. 40cm), którego w najbliższym czasie chcę pokroić na krótsze odcinki.
Nowy jednak ma inne "włosy" i kolce, a starszy jest bardziej "łagodny".
Szybko wrzucam fotkę i lecę go uczesać

Frithia, która zakwitła pod moją nieobecność, na szczęście ma jeszcze jeden pączek (trzeci
)
Tutaj jej pąki:

Gymnokalicjum, tak cieszyłam się na te kwiaty, niestety nie rozwinęły się zupełnie:
Coś co skiełkowało w doniczce z gasterią, na razie nie mam pojęcia co to może być. Nic nie wysiewałam...

Nowy jednak ma inne "włosy" i kolce, a starszy jest bardziej "łagodny".
Szybko wrzucam fotkę i lecę go uczesać

Frithia, która zakwitła pod moją nieobecność, na szczęście ma jeszcze jeden pączek (trzeci

Tutaj jej pąki:

Gymnokalicjum, tak cieszyłam się na te kwiaty, niestety nie rozwinęły się zupełnie:

Coś co skiełkowało w doniczce z gasterią, na razie nie mam pojęcia co to może być. Nic nie wysiewałam...

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila