Róże do cienia, półcienia
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dobrze w półcieniu sprawują się niektóre róże z Niemieckiej firmy Kordes.
Próbowałem Folklore, Nicole, i Dortmund, i są one niesamowite. Mają one geny
od róży Max Graf, która podobno jest jedna z najlepszych róż rosnących w cieniu.
(Dortmund i Max Graf masz już na swojej liście).
Folklore możesz zabaczyć na końcu tej strony:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=210
Dortmund to olbrzymia róża pnąca, a Nicole jest raczej tylko wysoką podobnie jak Folklore.
W literaturze podaje się Iceberg jako jedną z najlepszych róż do półcieni,
ale u mnie dostawała mączniaka. U znajomych widziałem New Dawn, Ballerina
i Playboy świetnie rosnące w półcieniu.
Ogólnie, róże z mniejsza ilością płatków lepiej rosną i kwitną w półcieniu.
Próbowałem Folklore, Nicole, i Dortmund, i są one niesamowite. Mają one geny
od róży Max Graf, która podobno jest jedna z najlepszych róż rosnących w cieniu.
(Dortmund i Max Graf masz już na swojej liście).
Folklore możesz zabaczyć na końcu tej strony:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=210
Dortmund to olbrzymia róża pnąca, a Nicole jest raczej tylko wysoką podobnie jak Folklore.
W literaturze podaje się Iceberg jako jedną z najlepszych róż do półcieni,
ale u mnie dostawała mączniaka. U znajomych widziałem New Dawn, Ballerina
i Playboy świetnie rosnące w półcieniu.
Ogólnie, róże z mniejsza ilością płatków lepiej rosną i kwitną w półcieniu.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Weno - dziękuję, swoją listę robiłam podglądając to co Hania podała i uwzględniając te które są dostępne w szkółce na wysyłkę ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Zapomniałam tylko dopisać Lykkefund ale to już moje chciejstwo z innego powodu.
Marku - wielkie dzięki.
Właśnie o to mi chodziło. O rady kogoś kto te róże ma i zna.
Opisy są skąpe i jak dla mnie niewystarczające. Dlatego szukam kogoś kto z własnego doświadczenia może coś napisać.
Dortmund - ją w takim razie podkreślam zwłaszcza że jest piękna i trafia na osobną listę razem z Lykkefund.
Iceberga ( prawdopodobnie to on ) mam w formie wielkiego krzaka na trawniku ale tam ma dużo słońca i kwitnie niezawodnie.
Może spróbuję go ukorzenić i zrobić eksperyment ? To nic nie kosztuje.
New Dawn - już sobie siedzi w półcieniu![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Max Graf bardzo mi się podoba ale mam podane że nie powtarza, jednak skoro jest najlepsza do cienia to może się skuszę.
Ballerina ? Możesz podpytać znajomych jak sobie radzi, czy jest zdrowa i jak się rozrasta ?
Z informacji jakie posiadam to nadaje się jako okrywowa ale wysokość 1,2 metra jakoś mnie przeraża.
Plusem jest że powtarza kwitnienie i ma owoce w zimie.
Folklore jest dostępna w Polsce ale nie wysyłkowo i nie w pobliżu mojego miasta.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Zapomniałam tylko dopisać Lykkefund ale to już moje chciejstwo z innego powodu.
Marku - wielkie dzięki.
Właśnie o to mi chodziło. O rady kogoś kto te róże ma i zna.
Opisy są skąpe i jak dla mnie niewystarczające. Dlatego szukam kogoś kto z własnego doświadczenia może coś napisać.
Dortmund - ją w takim razie podkreślam zwłaszcza że jest piękna i trafia na osobną listę razem z Lykkefund.
Iceberga ( prawdopodobnie to on ) mam w formie wielkiego krzaka na trawniku ale tam ma dużo słońca i kwitnie niezawodnie.
Może spróbuję go ukorzenić i zrobić eksperyment ? To nic nie kosztuje.
New Dawn - już sobie siedzi w półcieniu
Max Graf bardzo mi się podoba ale mam podane że nie powtarza, jednak skoro jest najlepsza do cienia to może się skuszę.
Ballerina ? Możesz podpytać znajomych jak sobie radzi, czy jest zdrowa i jak się rozrasta ?
Z informacji jakie posiadam to nadaje się jako okrywowa ale wysokość 1,2 metra jakoś mnie przeraża.
Plusem jest że powtarza kwitnienie i ma owoce w zimie.
Folklore jest dostępna w Polsce ale nie wysyłkowo i nie w pobliżu mojego miasta.
- Ania Kropelka
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dopisuję jeszcze Bobbie James
Uroda to jedno ale muszę coś wybrać więc wolę te mniej kłopotliwe![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Reine des Violettes nie dostała laurki od GERTRUDY więc jednak chyba się nie zdecyduję .....kogra pisze:Comciu - BJ to róza wielokwiatowa o ładnym zapachu , delikatnym i trudnym do określenia.
Kwitnie tylko jeden raz za to bardzo obficie.
U mnie rośnie na gliniastym podłożu i dobrze sobie radzi.
Nie choruje i nie przepadają za nią mszyce.
Pomimo traktowania po macoszemu daje sobie całkowicie radę. Nie okrywam jej na zimę i jak do tej pory a rośnie już 7 lat nic jej się nie stało.
Mnie podoba się w niej to, że rosnąc w cieniu dość głębokim bo pod tujami każdego roku obficie kwitnie rozjaśniając zieleń.
Uroda to jedno ale muszę coś wybrać więc wolę te mniej kłopotliwe
GERTRUDA pisze:[Reine des Violettes - Wyhodowana przez Malet 1860 r. Nieco kapryśna róża krzewiasta , powtarzająca kwitnienie [ czasem mocno , czasem prawie wcale ] . Jej wybarwienie w dużej mierze zależy od stanowiska i gleby u mnie jest taka jak poniżej - troszkę fioletowa , ale jednak bardziej różowa . Czemu kapryśna ? W trakcie mokrej pogody jej kwiaty maja tendencję do sklejania się , podsychania i tym podobnych przykrych rzeczy . W czasie suszy tez nie jest dobrze lubi wydawać krzywe kwiaty [ bardziej rozwinięte z jednej strony ], kwiat jest średnio trwały [ nawet nieco mniej niż średnio ] , ale pomijając to wszystko jest bardzo piękna i z całą pewnością stanowi atrakcyjna zdobycz![]()
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w cieniu rosną dwie i to całkiem nieźle. Chodzi mi o Alchymist i American Pillar. Póki co dysponuje zdjęciami tej pierwszej. To zobaczcie jak wyglada właśnie na starej jabłoni. Poza tym ma dopiero drugi rok.
![Obrazek](http://images46.fotosik.pl/147/4d3ed78351cb1b2dmed.jpg)
![Obrazek](http://images49.fotosik.pl/147/c51d7b55087ed66cmed.jpg)
![Obrazek](http://images39.fotosik.pl/143/591bf37ae05747acmed.jpg)
![Obrazek](http://images46.fotosik.pl/147/4d3ed78351cb1b2dmed.jpg)
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 wrz 2008, o 07:59
Jaka róza-pergola od pólnocnej strony
WITAM
Od kilku lat posiadam maly ogródek pod balkonem na którym jest metalowa pergola posadziłam na niej powojnik ale poniewaz pergola znajduje sie od strony pólnocnej więc nie bardzo zdaje egzamin . chciałabym aby tak pięły sie róze tylko mam watpliwosci czy oo pólnocnej strony zda to egzamin a jezeli tak to jaka odmiana a moze podpowiecie co inne posadzic aby kwitło długo i cieszyło moje oko
pozdrawiam
Haneczka
Od kilku lat posiadam maly ogródek pod balkonem na którym jest metalowa pergola posadziłam na niej powojnik ale poniewaz pergola znajduje sie od strony pólnocnej więc nie bardzo zdaje egzamin . chciałabym aby tak pięły sie róze tylko mam watpliwosci czy oo pólnocnej strony zda to egzamin a jezeli tak to jaka odmiana a moze podpowiecie co inne posadzic aby kwitło długo i cieszyło moje oko
pozdrawiam
Haneczka
- Mrowka83
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 sty 2010, o 22:30
Róże pnące w cieniu, półcieniu ?
Czy ktoś posiada róże, które rosną na takim stanowisku?Interesuje mnie, czy wtedy mniej intensywnie kwitną?