Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam :wink: wszystkich właśnie zabrałem się do rozmnażania tych roślin: berberysy, bukszpan, azalie, rododendrony, wrzośce, jałowce, cisy, cyprysy, tuje. To jest moja pierwsza próba rozmnażania, ale dużo czytałem na ten temat. Mam takie pytanie, co ile dni je podlewać, czy o takiej porze sadzenia Tereba je trzymać pod folią czy muszą mieć jakoś specjalną temperaturę :?:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

radzioboss22, tuje nie wymagaja wysokiej temperatury. Mozna je ukorzeniac bezposrednio w gruncie, z ukorzeniaczem lub bez.

lukas93cs, rosliny, ktore wymieniles, mozna ukorzeniac bezposrednio w gruncie i nie wymagaja one zadnego okrywania. Nie wiem tylko, jak jest z berberysami, bo tych jeszcze mi sie ukorzenic nie udalo.
Nie ukorzenialam tez wrzoscow.
Podlewac trzeba tak, zeby ziemia byla stale wilgotna, ale nie mokra. Jezeli jest dlugo cieplo i sucho, to na pewno czesciej, niz kiedy jest chlodniej, ale nie da sie okresklic co ile dni. Sprawdzaj wilgotnosc ziemi tak jak sie sprawdza w doniczkach i podlewaj w/g potrzeb.
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

ja polecam jednak ukorzenianie pod folią i cieniówką (może być pomalowana folia lub folia mleczna) i z ukorzeniaczem, a przy wymienionych liściastych gatunkach bardzo ważna jest wysoka wilgotność powietrza (najłatwiej z nich pójdzie z bukszpanami)
radzioboss22
50p
50p
Od: 4 kwie 2009, o 09:08

Post »

Dzięki wielkie za odpowiedzi.. ;)
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witam jak długą sadzonkę zrobić z jałowiec łuskowy ‘floreant’ i ‘blue star’, bo to są malutkie jałowce a chciałbym parę zrobić sadzonek :wink: A może jeszcze ktoś mi pomoże jak rozmnaża się świerk pospolity ‘Procumbens’ i choine kanadyjską ‘Jeddeloh’
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najlepiej przyjmują się sadzonki małe, ok. 10 cm.
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki wielkie pozdrawiam.Czy stosujecie jakieś opryski na sadzonki po nazbierało mi się ich trochę i boje się o to że może grzyb się ich czepić?
drzeweczka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Najlepiej opryskiwać zapobiegawczo w początkowej fazie ukorzeniania raz w tygodniu różnymi fungicydami (tzw. biostatycznymi) - należy jednak pamiętać, że niektórych środków nie powinno się stosować wyższych temperaturach (takich jak w letnim ukorzenianiu)
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mam w domu 2 środki na grzyba :supstral Polysect 003EC ; agrecol Score 250EC czy któryś z nich się nadaje do pryskania sadzonek
drzeweczka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Nie znałem tych środków, ale sprawdziłem w internecie:
pierwszy to nie fungicyd - i tu ciekawostka z opisu producenta - "dawkowanie: Przędziorki - 13,4 ml/1L wody, inne owady - 6,7 ml/1L" - jeśli firma traktuje przędziorki jako owady to wszystko mówi za siebie...
drugi środek też nie był mi znajomy,a w opisie producenta nie ma nawet opisu substancji czynnej i jej działania

Polecam np. Topsin, Previcur, Rovral, Euparen...
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Kontakt:

Post »

:wink: Dzięki wielkie. A który z tych podanych jest najlepszy?
:idea: Witam jakie książki polecacie o rozmnażanie iglaków i drzewach,krzewach liściastych
drzeweczka pisze:Nie znałem tych środków, ale sprawdziłem w internecie:
pierwszy to nie fungicyd - i tu ciekawostka z opisu producenta - "dawkowanie: Przędziorki - 13,4 ml/1L wody, inne owady - 6,7 ml/1L" - jeśli firma traktuje przędziorki jako owady to wszystko mówi za siebie...
drugi środek też nie był mi znajomy,a w opisie producenta nie ma nawet opisu substancji czynnej i jej działania

Polecam np. Topsin, Previcur, Rovral, Euparen...
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Tuja lub ałycza -jak ukorzenić

Post »

Witam pewnie temat oklepany ale w wyszukiwarce nie mogę znalezć akurat odnosnie tych roślinek...więc...jak to jest jak ukorzenic tuje lub ałycze...pomyślałem sobie , że jestem cwany i kupie jedną tujkę obskubię i porobię sto, tym bardziej że na żywopłot potrzebował bym gdzieś z dwa i pół tysiaca sztuk ałyczy a tuji nie wiem nie liczyłem ale pewnie też z półtora tysiaca sztuk, wiec muszę pokombinować...proszę o odpowiedź... aha i czy uda mi sie to teraz i które pobrane pędy ukorzenią się najlepiej...mam zamówione sadzonki ałyczy ale to na jesień odbiór... i tez nic pewnego a ja bym juz chętnie usunał moje wysuszone sosenki biedne i cos tam podłubał przy żywopłocie...
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem, czy żywopłot z ałyczy to dobry pomysł. Pełno potem pod nim spadów. W mojej miejscowości niedawno pościnali przy drodze całkiem dorodne drzewa. Jesienią nie dało się przejść chodnikiem obok, tyle tych śliwek tam leżało. Co oczywiście nie znaczy, że ścięto je z tego powodu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”