Proste systemy dostarczania wody do nawadniania, do mycia...

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Pawlak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2007, o 22:20

Post »

Erazm pisze:To zależy do czego chcesz użyć. Ja mam tylko T-Tape i jestem zadowolony. Nie używałem taśm kroplujących Extape.
A czy taśmy T-tape można układać tylko w linii prostej, czy też można robić zakręty?
Awatar użytkownika
neissi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2007, o 18:23

Post »

A ja Kochani już od dwóch lat zbieram się do własnoręcznego zautomatyzowania podlewania. Z początku bałam się, że skoro węże i linie kroplujące są takie tanie to pewnie zdzierają na złączkach, ale myliłam się. Okazuje się, że koszt jest wręcz śmieszny kiedy instaluje się to wszystko samemu. Najdroższe w tym wszystkim są chyba zraszacze, ale też zależy jakie się wybierze. Ogromną zaletą jest jednak oszczędność czasu i wody. Mając linię kroplującą można podlewać roślinki po zachodzie słońca oszczędzając w ten sposób wodę, nie męcząc roślinek i nie żywiąc komarów własną krwią ;)

Ja jeszcze nie zrobiłam własnego systemu, ale zebrałam już sporo ciekawych materiałów, które mogą się wam przydać :) Zebrałam je na stronkach różnych producentów. Są rewelacyjne. Szczególnie polecam pierwszy link. Totalna łopatologia stosowana. Kwintesencja automatycznego nawadniania :D

http://www.irriga.pl/do_pobrania/abc%20 ... irriga.pdf
http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... 2_1898.htm

Teraz jest jeszcze lepiej, bo są już w sprzedaży węże z gotowymi zespojonymi złączkami, które kiedyś trzeba było łączyć samemu. Wystarczy ułożyć jak puzle :) A ile pracy będzie nas to kosztowało zależy tylko od jakości łącza internetowego i podatności gruntu na kopanie ;)

Ja mam akurat wszędzie glinę :roll:

Regulamin Forum - II. Obowiązki użytkownika: l) linki do innych stron www w stopce oraz wszelkie ogłoszenia, Użytkownik Forum ma prawo zamieszczać posiadając minimum 25 postów - w podanym linku byl sklep internetowy.
Awatar użytkownika
neissi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kochani poczytajcie te materiały, bo z nich dowiecie się, że nie do wszystkiego można zastosować T-tape. Dowiecie się też czym różnią się poszczególne systemy i który będzie odpowiedni przy ciśnieniu jakie macie.
Pawlak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2007, o 22:20

Post »

Znakomite, ja znalazłem jeszcze to:

Wreszcie jest szansa, żeby samemu bez większego wysiłku zrobić system nawodnienia, nie płacąc równocześnie kilku tysięcy złotych.

Regulamin Forum - II. Obowiązki użytkownika: l) linki do innych stron www w stopce oraz wszelkie ogłoszenia, Użytkownik Forum ma prawo zamieszczać posiadając minimum 25 postów - w podanym linku byl sklep internetowy.
Awatar użytkownika
neissi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jak zabiorę się za to wreszcie to powklejam Wam zdjęcia z postępów prac :)
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

w Lidlu spotkałem programator do nawadniania..cena 69 zl..okazja bo podobny z Gardeny kosztuje prawie 350..
Awatar użytkownika
neissi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć :) Można wydać majątek i zrobić sobie system, który sam będzie regulował nawadnianie posługując się własną stacją pogodową. Ale czy to jest to, co tygrysy lubią najbardziej? Chyba nie :?

A jeśli mamy kłopoty z pamięcią i zapominamy zakręcić kurek (jak mój tata wczoraj ;) ) wystarczy najprostszy programator czasowy wtykany do gniazdka taki, jak ten:

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=282655

za całe 19,99zł ;)

Mam taki programator w piwnicy od 4 lat i jeszcze się nie zepsuł. Moja siostra też takiego używa do boilera i nie skarży się wcale :)
adam_d
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2009, o 21:50

Post »

Jaki system najlepiej zastosowac do podlania posadzonego zywoplotu na dzialce 28m. x 700m.
Czy ktorys z tych systemow mozna jednorazowo wkopac w ziemie na stale?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Proste systemy dostarczania wody do nawadniania, do mycia...

Post »

Kochani, dawno tu nikt nie zagladał...
Chciałabym zrobić sobie na balkonie mini kanister z wodą, która płynie po odkręceniu kranu. Coś takiego jak na filmie ponizej ale bez filtrów i pomp. Widzę na allegro jakieś gwinty, wlewki, adaptery. Nic mi to nie mówi. Czy ktos mógłby mi powiedzieć, co ta babka (to chyba jest kobieta ;:134 ) wyciąga z torby w minucie 1:04 -1:13? To środkowe to zapewne kran. Potrzebuję chyba jesczcze jakiś uszczelek itd. Jak to się wszystko fachowo nazywa?
https://www.youtube.com/watch?v=oLTAG63s0WE

Z góry dziękuję za pomoc ;:196
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdallena pisze:Czy ktos mógłby mi powiedzieć, co ta babka (to chyba jest kobieta ;:134 ) wyciąga z torby w minucie 1:04 -1:13? To środkowe to zapewne kran.
Widzę tam przejściówkę (są różne) , element szybkozłączki i wiele innych rzeczy które znajdziesz w sklepie :wink:
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Dzięki Piotrek. W obi znajde? Bo ja nawet nie wiem o co pytac :-)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magdallena pisze:Dzięki Piotrek. W obi znajde? Bo ja nawet nie wiem o co pytac :-)

W hydraulicznym szukaj :wink:
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

No widzisz, jakie mam pojęcie? ;:oj
To w weekend idę na podbój pobliskiego sklepu hydraulicznego i będę męczyć pana w sklepie ;:14
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”