Jabłoń: choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
brauniack
100p
100p
Od: 6 sie 2008, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szkodniki na jabłoni

Post »

Witajcie

Niestety za późno odkryłem na moich jabłoniach robaka, który zagnieździł w kwiatostanie i teraz boję się o dalsze zawiązki jabłek. Czym najlepiej z nim walczyć jaki użyć preparat do oprysku?
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
cx

Post »

Witam.
Brauniack ...robak to pojęcie bardzo rozległe.Robak w kwiatostanie jabłoni to może być(od najmniejszych):pordzewiacz,przędziorek,miodówka,mszyca,kwieciak,zwójka.
Wybór należy do Ciebie.A od identyfikacji zależą metody postępowania.
Pozdrawiam.
g-rzes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2009, o 21:20

Jabłoń - co to za choroby ?

Post »

Mam pytanie: co zżera mi jabłonie?
Na jednych jabłoniach jest to coś podobnego do kędzierzawości liści brzoskwiń

zaś na innych liście na końcach gałązek są z jakimś białym nalotem, potem usychają - z góry dziękuję za odpowiedzi oraz podpowiedzi jak z tym walczyć...
cx

Post »

Witam.
Pierwsze trzy zdjęcia to efekt żerowania mszycy,konkretnie:Mszycy jabłoniowo -szczawiowej,jeżeli nie jest tego strasznie dużo to można nie zwalczać.
A trzy pozostałe to mączniak.Jeżeli drzewo niewielkie to można wszystkie porażone pędy(z białym nalotem)usunąć- i tak pożytku z nich nie będzie.Usunięte,spalić.Jeżeli porażenie bardzo silne,drzewo duże-Nimrod (15ml/5l) w temperaturze powyżej 10 stopni,ew wspomniane Zato ,ale tylko powyżej 20 stopni .Później ze dwa zabiegi Siarkolem(Tiotarem).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Chora jabłonka

Post »

Co dolega mojej jabłoni? Ma takie pozwijane listki, miejscami brązowiejące... Nie wiem czy to ważne, ale niedawno była pryskana na mszyce Talstarem..
Obrazek Obrazek Obrazek
cx

Post »

Witam.
Wygląd tych liści to efekt żerowania szkodników:mszycy babkowo -jabłoniowej(porazik) i tu nie jest powiedziane ,że wszystkie zginęły(należy porozwijać ich zawiniątka i sprawdzić);być może też jest(był)przyszczarek jabłoniowy-drugie zdjęcie,choć to też może być po poraziku.A te zbrązowienia przebarwienia itp to normalne po takim porażeniu przez szkodniki,być może też pestycyd lekko poparzył liście.Ale to nie istotne i jeżeli szkodniki zwalczone,drzewko będzie normalnie rosło.
Pozdrawiam.
Marzanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 sie 2008, o 13:19

Post »

A co dolega mojej jabłonce? Jest to koksa pomarańczowa i obecnie wygląda jakby była jesień (zółte, poplamione liście, już zaczynają opadać). W dodatku zaraża inne drzewa...
Obrazek
Przyznam że pryskałam na grzyba Topsinem. Na innym forum powiedziano mi że to Entomosporium maculatum co udało mi się chyba odcyfrować jako brunatną plamistość liści. Czy to faktycznie to?. Na oprysk polecono Dithane NeoTec , cokolwiek to jest :shock: za zmianę z Miedzianem. Jest coś zastępczego zamiast Dithane?
cx

Post »

Witam.
Nie wiem kiedy pryskałaś Topsinem,ale jeżeli ostatnio to być może i on pomoże,bo trudno jednoznacznie stwierdzić,która to z chorób o nazwie plamistość jest na Twoim drzewku.Wszystkie powodowane są przez grzyby. Twierdzisz,że to przechodzi na inne rosliny....to jest to zastanawiajające.Oprysk Dithane może zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby.Dithane jest środkiem o szerokim spektrum działania i możesz go wykorzystać również na warzywa(np pomidor -zaraza,ogórek-mączniak rzekomy,itp) a także na ozdobne.Występuje w postaci granulatu=łatwiej go odmierzać.Ten sam związek-Indofil,Pennfluid,Sancozeb i podobne(z tej samej grupy ale inna s.a.)Polyram,Sadoplon.
Marzanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Owszem, choroba rozprzestrzenia się na grusze (ale to chyba nic dziwnego), morele i brzoskwinie ale też, co jest dziwne, na rosnący w pobliżu bluszcz pięciolistkowy. Na innym forum pouczono mnie, że na jabłoniach nie występuje brunatna plamistość, że to choroba gruszy a na jabłoni to parch, tylko że mi nie pasują objawy do parcha a do b.plamistości tak...
cx

Post »

Witam .
Na jabłoniach występują np:drobna plamistość liści;kanciasta plamistość liści;brunatna plamistośc liści( i bardzo wiele innych chorób).
Parch oczywiście też,ale te objawy to nie parch.
Reszta jak napisałem wcześniej.
Marzanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No ale Dithane jest na parcha ... :( W dodatku w ogrodniczym powiedzieli, że mają Penncozeb i niby to jest to samo co Dithane. Owszem na opakowaniu jest napisane, że na choroby pomidorów i ziemniaków (no ale Dithane też może być na warzywa). No i jeszcze nadal pada deszcz - nie dość że nie mam jak zrobić oprysku to jeszcze raj dla grzyba...
cx

Post »

Witam.
Marzanno,aleś uparta...jak to kobieta :wink: .Tak, Pencozeb to prawie to samo co Dithane,jednak obecnie nie jest w programach ochrony i w zasadzie już go nie powinno być w sklepach.
Tak, jest na parcha,ale i na choroby o których dyskutujemy.Nie wszystkie choroby zwalczane przez dany śor są wymieniane na etykietach,a obecnie coraz mniej ich będzie wymienianych.
Jak nie możesz kupic Dithane to kup ten Pencozeb i opryskaj(także gruszę),kiedyś przestanie padać.
Pozdrawiam.
Marzanna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

O, dzięki za konkrety! Lubię dokładnie wiedzieć! :D Pencozeb już mam, nie mam tylko pogody do oprysku.
TessGa
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Chora jabłonka - gorąca prośba.

Post »

Witam - Na wiosnę kupiłam działkę ogrodniczą bardzo zaniedbaną na której znajduje się jabłoń . Została ona tylko przycięta , posmarowana Funabenem , rany na gałęziach również posmarowałam. Ponieważ nie kwitła nie znalazłam czasu by o nią zadbać i opryskać zapobiegawczo no i oczywiście jest chora tylko nie wiem na co? Liście zwijają się , cześć zasycha. Na kilku liściach zauważyłam pajęczynę. Z pewnością od kilku lat nie była niczym opryskiwana.W ubiegłym roku owocowała w tym natomiast nie ma owoców. Będę wdzięczna za zdiagnozowanie i podanie sposobu leczenia. W pobliżu rosną ogórki , marchew i pietruszka - czy opryski nie zaszkodzą warzywom?
Pozdrawiam - Teresa

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nie jestem expertem ale na 1 focie jest parch jabłoni jak byk widoczny- co do ran samo zasmarowanie nie wystarczy - trzeba to normalnie wszystko chore aż do zdrowej tkanki wyciąć nożem i dopiero wtedy zasmarować :idea: :wink: A opryski mogą zaszkodzić zieleninie tylko wtedy gdy ciecz robocza{oprysk} spadnie na warzywka :idea: :)
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”