Kupiłem takiego sobie zeszłego lata przy Ciastoramie(Krakchemia), ale coś mam wątpliwości. Zwykle przy nawet takim wzroście już wykazuje cechy tej odmiany, a ten wygląda normalnie. Co myślicie? [/i]
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Myśle, że z czasem nabierze kształtów tej odmiany, młode drzewka mogą tak wyglądać, tu jest przykładowa fotka http://plantsgallery.blogspot.com
pozdrawiam
Tadeuszu ja nadal obstawiam 'Maigolda'
Picea pungens ma charakterystyczne pędy - zgadzają mi się z twoimi, aczkolwiek wiadomo - u odmian zachodzą zmiany
po zdjęciach ciężko rozszyfrować i po młodych roślinach
ale sposób jest prosty - poczekaj trochę
Maigold to drzewko o stożkowym pokroju
natomiast bardzo podobny kolorystycznie Picea abies 'Vermont Gold' tworzy niską, półkulistą poduszkę
już po roku powinno być widać czy roślina ma pionowy stożek wzrostu czy pędy pokłada tworząc niską formę
MAŁARYBKO- z tego co się zorientowałem to rośnie w miarę szybko, ma ostatnie przyrosty ( z 2008 i 2007 r) rzędu 25-30 cm. Dodać trzeba że, jak większość roślin po posadzeniu , przyrosty ma przez rok-dwa mniejsze, ale już jak się ukorzeni, to szybko go przybywa.
Przewodnik, ma tendencje do rośnięcia w poziomie i dlatego go trzeba podwiązywać( ja podwiązuje ubiegłoroczny przyrost, tegorocznego nie ruszam, rośnie jak chce ,dopiero w następnym roku doprowadzam go do pionu.
Rośnie tak wysoko, jak go się poprowadzi, jeżeli przestanie się podwiązywać przewodnik, to i przestaje rosnąć wzwyż( swój planuję by urósł do wys. 2m). Jak na razie to najwięcej miejsca zajmuje na trawniku bo mimo niewielkich rozmiarów( wzrostu) rozrasta się szeroko na ziemi.
W tym roku ma niewielki przyrost, a to dlatego że przewodnik ( moja wina, bo nakryłem pąk wzrostu bezpośrednio włókniną, w czasie zimnych ogrodników, zamiast włókninę narzucić na rusztowanie zrobione nad pąkiem wzrostu) zmarzł i niżej wyrósł nowy przewodnik na długość ok 15 cm.
Tadeuszu wydaje mi się że twój złoty świerk raczej nie jest to Maigold ., Wygląda mi z racji długości przyrostów i dość krótkawych i mało nastroszonych igieł na jedną ze złotych odmian świerka pospolitego. (Ale mogę się mylić, zdjęcie nie pokazuje wszystkiego).
Pozdrawiam Janusz