Kompostownik jaki?Z czego?Jak zbudować?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2008, o 09:52
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chwilka odpowiedz sobie na pytania:
1.Jak dużą masz powierzchnię trawy do koszenia (jeśli masz kosz przy kosiarce to zlicz ile ich zapełniasz).
2.Jak często kosisz trawę co ile dni.
Co do resztek z kuchni itp to tego wcale dużo nie będzie.
Kupując preparat wspomagający kompostowanie przyspieszasz cały proces. Po każdym koszeniu zasypujesz preparatem wierzch pryzmy w kompostowniku, dodatkowo możesz polać pryzmę wodą, a wtedy wysoka temperatura zrobi resztę. Trawa szybko zmniejszy objętość .
Słuchaj ja mam własnej roboty kompostownik o wymiarach 1,8m wys i boki po 1,2m szer. Jest to gigant ale wrzucam tam wszystko co popadnie i już drugi rok nic nie wyjmowałem troszkę z lenistwa:) ale jeśli chodzi o trawę to momentalnie zmniejsza swoją objętość w przeciągu przerwy 2 tygodniowej między koszeniami.
Swoją drogą ciekaw jestem ile kosztuje taki kompostownik PCV 400L i 600L bo domyślam się, że od 200zł w górę ostro
1.Jak dużą masz powierzchnię trawy do koszenia (jeśli masz kosz przy kosiarce to zlicz ile ich zapełniasz).
2.Jak często kosisz trawę co ile dni.
Co do resztek z kuchni itp to tego wcale dużo nie będzie.
Kupując preparat wspomagający kompostowanie przyspieszasz cały proces. Po każdym koszeniu zasypujesz preparatem wierzch pryzmy w kompostowniku, dodatkowo możesz polać pryzmę wodą, a wtedy wysoka temperatura zrobi resztę. Trawa szybko zmniejszy objętość .
Słuchaj ja mam własnej roboty kompostownik o wymiarach 1,8m wys i boki po 1,2m szer. Jest to gigant ale wrzucam tam wszystko co popadnie i już drugi rok nic nie wyjmowałem troszkę z lenistwa:) ale jeśli chodzi o trawę to momentalnie zmniejsza swoją objętość w przeciągu przerwy 2 tygodniowej między koszeniami.
Swoją drogą ciekaw jestem ile kosztuje taki kompostownik PCV 400L i 600L bo domyślam się, że od 200zł w górę ostro
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zajrzyj tutaj http://www.obi.pl/pl/ideenwelt/garten/K ... tung1.html
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2008, o 09:52
dziekuje !znalazlam na allegro kompostowniki takie 400l sa do 270zl te wieksze juz drozsze!!hmm to wydaje mi sie ze taki 400l wystarczy.Mamy troche trawy troche scinek z krzaczkow i jak to z domowej kuchni...wiekszosc wcina pies o zgrozo baleron!!Wiec chyba nie ma co szalec z 600l bo to koszty i bedzie stal pusty w polowie pewnie.Dzięki za rady!!
Proszę o radę, jakie wymiary (proporcje) powinien mieć kompostownik?
Mam dużo starych desek, myślę że się nadadzą.
Działka ma około 1000 m 2, do tego będzie warzywnik - nieduży, takie na własne potrzeby - malutkie poletko truskawek, niewielki sad no i rośliny ozdobne.
O co chodzi z tym otworem u dołu, czy on musi być?
Z góry dzięki, to mój pierwszy kompost i trochę jestem pogubiona, nie wiedziałam że to takie skomplikowane
Mam dużo starych desek, myślę że się nadadzą.
Działka ma około 1000 m 2, do tego będzie warzywnik - nieduży, takie na własne potrzeby - malutkie poletko truskawek, niewielki sad no i rośliny ozdobne.
O co chodzi z tym otworem u dołu, czy on musi być?
Z góry dzięki, to mój pierwszy kompost i trochę jestem pogubiona, nie wiedziałam że to takie skomplikowane
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żeby pooglądać świetne i sprawdzone kompostowniki naszych forumków, a także poczytać na temat wielkości, budowy, późniejszego używania itd - wystarczy wpisać w Wyszukiwarcehasło "Kompost*" (z gwiazdką na końcu, ale bez cudzysłowu).
Zacznij tutaj:
- Kompostownik
Niemal każdy z forumowiczów ma już kompostownik, każdy ma inny Zerknij szczególnie do wątków - Kompost - 1cz.(05.10-06.06)
i - Kompost - 2cz.(06.05-..... (zdjęcia).
Zacznij tutaj:
- Kompostownik
Niemal każdy z forumowiczów ma już kompostownik, każdy ma inny Zerknij szczególnie do wątków - Kompost - 1cz.(05.10-06.06)
i - Kompost - 2cz.(06.05-..... (zdjęcia).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Na podobną działkę i 4-osobową rodzinię (odpadki kuchenne) zrobiłem z desek ze szparami pomiędzy prostokąt o wymiarach 4 m x 1,5 m i wysokości 1 m.sisay pisze:Nalewko, przeglądałam już te wątki i korzystam z wyszukiwarki 8)
Ale każdy ma inny ogródek i inne zapotrzebowanie, no i te kompostowniki też się bardzo różnią...
Chodzi o to , ze przez jeden sezon uzywać bedę jednej komory, a drugi innej. Plus miejsce w srodku na swobodne wejscie i operowanie widłami w celu przerzucenia kompostu lub innych czynnosi. Wszystko obędzie obsadzone krzewami.
Beata i Paweł
-
- 50p
- Od: 17 maja 2009, o 19:26