Sosna - szkodniki
"Zamierające" nowe przyrosty u sosny zwyczajnej fa
Witam!
Mam duży problem z sosną zwyczajną fastigiata. Dziś zauważyłem, że wiele z nowych przyrostów albo zamiera (zdjęcie 1,2), albo się "zwija" w kółko (zdjęcie 3).
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia co to może być ... Sosna była pryskana wczesną wiosną Promanal-em, niedawno temu Topsin-em.
Dzięki z góry za odpowiedzi!
Grzegorz
Mam duży problem z sosną zwyczajną fastigiata. Dziś zauważyłem, że wiele z nowych przyrostów albo zamiera (zdjęcie 1,2), albo się "zwija" w kółko (zdjęcie 3).
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia co to może być ... Sosna była pryskana wczesną wiosną Promanal-em, niedawno temu Topsin-em.
Dzięki z góry za odpowiedzi!
Grzegorz
Szkodnik sosny
Witam!
Moje sosny zaatakował w kwietniu pokazany na fotografii szkodnik (rozmiar 4-5mm). Co to jest, czym i kiedy go traktować?
http://www.voila.pl/040/0ukg7/?1
Z góry dziękuję za pomoc.
Edek.
Moje sosny zaatakował w kwietniu pokazany na fotografii szkodnik (rozmiar 4-5mm). Co to jest, czym i kiedy go traktować?
http://www.voila.pl/040/0ukg7/?1
Z góry dziękuję za pomoc.
Edek.
Dziękuję za odpowiedź.
Osnuja w wikipedii wyglada troche inaczej niż moje szkodniki. Ale może to jakaś inna forma/postać/faza rozwoju?
Zdjęcie nie jest najwyraźniejsze, ale teraz nic się już nie da zrobić - innego nie mam, a owady zniknęły (oby na zawsze, ale trudno chyba mieć taką nadzieję?).
Myślę, że oprysk Decisem 2,5 jeśli nie pomoże, to nie zaszkodzi.
Tylko czy ma sens w sytuacji, gdy dosięgnę góra na 4 metry, a moje sosny mają po 9-10m?
I kiedy przeprowadzić taki oprysk? Teraz, na jesieni, czy następnej wiosny?
Edek
Osnuja w wikipedii wyglada troche inaczej niż moje szkodniki. Ale może to jakaś inna forma/postać/faza rozwoju?
Zdjęcie nie jest najwyraźniejsze, ale teraz nic się już nie da zrobić - innego nie mam, a owady zniknęły (oby na zawsze, ale trudno chyba mieć taką nadzieję?).
Myślę, że oprysk Decisem 2,5 jeśli nie pomoże, to nie zaszkodzi.
Tylko czy ma sens w sytuacji, gdy dosięgnę góra na 4 metry, a moje sosny mają po 9-10m?
I kiedy przeprowadzić taki oprysk? Teraz, na jesieni, czy następnej wiosny?
Edek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 cze 2009, o 07:18
Re: Co to za gatunek i co jej dolega
Jaka gleba? Podtopione nie były?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 cze 2009, o 07:18
Jeżeli chodzi o glebę to 20 cm czarnej ziemi, reszta to piasek żwirowy. Podtopienia i owszem mogły być, bo w tym roku pada u mnie bardzo często. Co troszeczkę się ziemia osuszy to zaczyna padać, ale akurat w tym miejscu nie widać żeby woda stała. Generalnie wysoki poziom wody.
Warto by korzenie zobaczyć... u wywalonych daglezji obejrzałeś?