Liliowce Stefana Franczak

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Żeby nie uciekło:

http://www.prezydent.pl/x.node?id=10118 ... d=26528160

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadał bratu Stefanowi Franczakowi za wybitne osiągnięcia w dziedzinie hodowli roślin ozdobnych, za wkład do światowego dorobku ogrodniczego, Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski.

Order w imieniu Prezydenta RP wręczył Pan Wojciech Szczurek, Doradca Prezydenta RP oraz Prezydent Gdyni. Uroczystość miała miejsce 22 marca 2009 r. w Kolegium Księży Jezuitów w Gdyni, w obecności Prowincjała Zakonu, Ojca Dariusza Kowalczyka.

Brat Stefan Franczak, jezuita, jest światowej sławy hodowcą powojników. Do Zakonu OO Jezuitów wstąpił w 1948 r. W Kolegium OO Jezuitów w Warszawie przy ul. Rakowieckiej, powierzono Mu prowadzenie ogrodu klasztornego. Ogród ten został przekształcony w ogród ozdobny otwarty dla publiczności. W powierzonym swojej opiece ogrodzie stworzył kolekcję przeszło 900 odmian ozdobnych powojników (Clematis), liliowców (Hemerocallis) i kosaćców (Iris). Już w latach 60-tych ubiegłego wieku zaczął zajmować się hodowlą nowych odmian powojnika. Do chwili obecnej nazwał ponad 80 odmian tej rośliny, a zarejestrował ponad 60 odmian. Większość odmian nosi nazwy związane z polska religią, historią, kulturą (m. in. Westerplatte, Monte Cassino, Kardynał Wyszyński, Czarna Madonna, Błękitny Anioł, Juliusz Słowacki). W 2000 r. został wybrany członkiem International Clematis Society. Jest autorem książki zatytułowanej Powojniki oraz licznych artykułów na ich temat. Zajmuje się również hodowlą liliowców i kosaćców. W tym roku brat Stefan będzie obchodził 92 urodziny.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Tu pokazano sporo odmian liliowców polskiego hodowcy.
http://www.irysy.org/liliowce_ac.html
Pozdrawiam , Beata
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

W czerwcowym numerze 6/2009 " Mój Piękny Ogród " zamieszczone zostały fotografie siedmiu liliowców Stefana Franczaka.
1. Andrzej Bobola
2. Mozaika
3. Danuta
4. Wrocław
5. Sylwia
6. Ewelina Pękasowa
7. Piast

Pozdrawiam. Graszka 2
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Tak,widziałam ten artukuł i zdjęcia . I tu mi właśnie coś nie pasuje, konkretnie chodzi o odmianę ,Andrzej Bobola'.
Niby wygląd wg opisu w AHS się zgadza, ale moje wątpliwości budzi wielkość kwiatu. Mam dwa egzemplarze o tej nazwie odmiany- oba wyglądają jak na zdjęciu w czasopiśmie, ale obydwa mają średnicę kwiatów od 10 do 11 cm max, a powinny mieć 6", czyli 15 cm. Mnie to zdjęcie najbardziej pasuje do odmiany ,Ada Sari', która ma właśnie średnicę kwiatów 4", czyli 10 cm, a barwa kwiatu, to chińska czerwień, kremowa pręga i żółty środek.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jako miłośniczka piękna liliowców, ale całkowity laik nie mogę wyjść z podziwu dla rożnorodności odmian i form. Tym milej, że To właśnie Polak - Stefan Franczak jest twórcą wielu z nich. Super! Ja posiadam chyba tylko jedną odmianę. Jak zakwitnie spróbuję określić co to, korzystając z tego wątku. Dziękuję!
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety osiągnięcia Stefana Franczaka i nie tylko jego lecz wielu innych hodowców, są nadal jakoś niedoceniane- my jako Polacy powinniśmy się tym chwalić na prawo i lewo- inne narody nawet miko osiagnięcia potrafią rozdmuchać na wielką skalę, a my skromniutko, cichutko siedzimy i myślimy, że może ktoś zauważy i doceni tę naszą skromność. Niestety nie tędy droga, a skoro już w tej Unii jesteśmy, to powinniśmy osiagnięciami ogrodniczymi swój wizerunek ratować, bo przecież mamy w tej dziedzinie wiele sukcesów.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W lipcowym numerze działkowiec z 97roku w dziale Rosliny Ozdobne- jest artykuł Brata Stefana Franczaka "Liliowce nie tylko do ozdoby"i pokazano kilka odmian liliowca w tym trzy jego
-"Słowianka"
-"Jadwiga Teresa"
-"Halina"

Brat Franczak podkreśla , ze pochodzą z Chin , gdzie Jezuici mieli doskonałe kontakty z kulturą Chin i obie strony wniosły wiele dobrego w rozwój różnych dziedzin wiedzy. Myślę, ze te kontakty pomogły bratu rozwinąć prace hodowlane tak dziś szukanych odmian i liliowców i powojników.
Pozdrawiam , Beata
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moje liliowce Brata Franczaka kupowałam z drugiej ręki po Nim od pani Ostródy mającej w sprzedaży liliowce i irysy.
Sporo odmian spotkałam w OB Lublin , może inni w tym roku dostarczą kilka fotek odmian.

Obrazek
Danuta.

Obrazek Obrazek
Słowik.

Obrazek Obrazek
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W OB Lublin mam fotki

1.Bożena
Obrazek Obrazek

2.Blanka
Obrazek

3.Słowianka
Obrazek Obrazek
Mark Twain
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za fotki. Ale mam pytanie o zdjęcia odmiany ,Słowianka. Na zdjęciu z czasopisama ta odmiana wygląda na bardziej czerwonawą, a na zdjęciu z ogrodu jest różowo -fioletowa. Czy po skanowaniu zdjęcie z czasopisma oddaje wiernie kolor?
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ta ze skanu wydaje się, ze była robiona w słońcu , może stąd ta różnica?
Pozdrawiam ,
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obecnie mam kwitnącego "Brat Albert" 1984,, zakupionego u pana Jasińskiego, kwiaty są duże i bardzo mięsiste.
Obrazek

Obrazek

Czy zgadza się z opisem przytoczonym ?Pozdrawiam,
Mark Twain
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno powiedzieć, bo odmian Franczaka o podobnie wyglądających kwiatach i podobnym lakonicznym opisie w AHS jest sporo. Na pozór się zgadza, choć u mnie ta odmiana ma kwiaty mniejsze, niż sugeruje opis.

Ale zdziwiło mnie, że P.Jasiński ma odmiany Franczaka także.

A odmiany kupione od pani z Ostródy, niestety w sporej ilości się nie potwierdził. Czego bardzo żałuję, bo strasznie na nie liczyłam.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

śnieżka pisze:

Trudno powiedzieć, bo odmian Franczaka o podobnie wyglądających kwiatach i podobnym lakonicznym opisie w AHS jest sporo. Na pozór się zgadza, choć u mnie ta odmiana ma kwiaty mniejsze, niż sugeruje opis.

Ale zdziwiło mnie, że P.Jasiński ma odmiany Franczaka także.
Szukałam u zajmujących się liliowcami , odmiany Brata Franczaka,i pan ten miał tą jedyną.
śnieżka pisze:
A odmiany kupione od pani z Ostródy, niestety w sporej ilości się nie potwierdził. Czego bardzo żałuję, bo strasznie na nie liczyłam.
Za to Cię przepraszam,ale sama na to liczyłam
Mark Twain
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i jest jedną z nielicznych innych, odmian Franczaka- takich właśnie w kształcie koła, z szerokimi, zachodzącymi petalami i szerokimi, dość pomarszczonymi falbankami. Ale z tego co pamiętam, chyba niestety nie pachnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”