Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Demeter , w lecie przy długim dniu pomidory kwitną po 6 tygodniach od wysiewu . Z uszkodzonych szybciej wyrośnie rozsada niż z nowego siewu . Jeśli podłoże było wcześniej nawożone , nawożenie przy pikowaniu było błędem , natomiast jeśli był to czysty torf , błędne było tylko sypanie po roślinach . Dla rozsad pomidorów można rozpuścić w wodzie 2 łyżki stołowe nawozu wieloskładnikowego . Takim roztworem można polewać rośliny przez sitko i na pewno nic im się nie stanie . U siebie zawsze podlewam pomidory po pikowaniu pożywką a nie wodą bo są potem niższe , ale też nie nawożę podłoża wcześniej , ani nie kupuje gotowego .
Hormonizować trzeba właśnie przy tak wrednej pogodzie , jeśli się w końcu ociepli , pomidory poradzą sobie same . Oprysk kwitnących gron kwiatowych dwa razy w tygodniu .
Pozdrawiam , kozula .
Hormonizować trzeba właśnie przy tak wrednej pogodzie , jeśli się w końcu ociepli , pomidory poradzą sobie same . Oprysk kwitnących gron kwiatowych dwa razy w tygodniu .
Pozdrawiam , kozula .
rozumiem...ja pomidorki sadziłem na oborniku bydlęcym ...czy coś powinienem im podsypac??? sa w gruncie już miesiac tzn. w tunelu... podlewam dzień dwa dni przerwy i znowu... dzis jak pieliłem pomidorki i paprykę zobaczyłem takie kuleczki pod kwiatkami tymi mniejszymi czy możliwe że wiażą grona???...a jawora dałem na dwór tak pięć sztuk tylko...żeby sprawdzić...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jeżeli pomidory rosną na oborniku, to zupełnie wystarczy, i lepiej nie nic nie dosypuj, bo przedobrzysz. Pomidory wystarczy podlewać 2 x lub 1 x w tygodniu, tyle, że obficiej.niedobry pisze:..ja pomidorki sadziłem na oborniku bydlęcym ...czy coś powinienem im podsypac??? .. podlewam dzień dwa dni przerwy i znowu... .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Babuchna, kozula już tu pisała, post z 19,06 godz 22,28:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=322
Mnie udało się opryskać pomidory i zagonik z późniejszymi ziemniakami dzień przed tymi deszczami Curzate Cu. Zastanawiałam się nad Curzate M, ale wybrałam jednak Curzate Cu
Wcześniej opryskiwałam dwie grządki ziemniaków Acrobatem, te wcześniej posadzone już są baaardzo zaatakowane, ale rodzinka je już wykopuje, druga grządka ziemniaków (późniejsze) , trzyma się nieźle. Tylko na kilku krzakach były oznaki zarazy, atak zahamowany.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=322
Mnie udało się opryskać pomidory i zagonik z późniejszymi ziemniakami dzień przed tymi deszczami Curzate Cu. Zastanawiałam się nad Curzate M, ale wybrałam jednak Curzate Cu
Wcześniej opryskiwałam dwie grządki ziemniaków Acrobatem, te wcześniej posadzone już są baaardzo zaatakowane, ale rodzinka je już wykopuje, druga grządka ziemniaków (późniejsze) , trzyma się nieźle. Tylko na kilku krzakach były oznaki zarazy, atak zahamowany.