Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- andriu53
- 1000p
- Od: 6 maja 2007, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dostałam ostatnio taką roślinkę doniczkową
Kto wie i nam pomoże????
Co to za piękny kwiat i jak się nazywa??
Z góry dziękuję za pomoc:)
Kto wie i nam pomoże????
Co to za piękny kwiat i jak się nazywa??
Z góry dziękuję za pomoc:)
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Spis wątków
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 cze 2009, o 11:46
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
Kupiłam to kiedyś teściowej. Wymagania podobne do guzmani ,ale jak to się nazywa to nie mam pojęcia . Po przekwitnięciu dorosła roślina obumiera ,ale zostawia po sobie odrosty które trzeba rozsadzić . Trzeba bardzo uważać ,żeby nie zalać bardzo lubi podgniwać , nie lubi bezpośredniego słoneczka Jak coś znajdę to napiszę
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 cze 2009, o 11:46
Identyfikacja rośliny
W ręce wpadła mi taka roślina, była hodowana w domu.
Nie widziałam jej kwiatów, pędy wytwarzają wąsy czepne, bardzo szybko się "wspina", charakterystyczne może być też to, że z każdego pędu bocznego wyrastają po trzy liście, środkowy jest symetryczny, dwa po boku są wyraźnie asymetryczne.
Pęd i liście są pokryte brązowo-złotymi włoskami. Bardzo młode listki są błyszczące, później lekko matowieją, starsze liście są ciemnozielone.
Nie wiem co jeszcze może być pomocne przy identyfikacji. Podejrzewałam, że to popularna roślina jednak przeszukałam sporo stron, ale ciężko coś znaleźć, a nie znam się na roślinach. Proszę o pomoc
Nie widziałam jej kwiatów, pędy wytwarzają wąsy czepne, bardzo szybko się "wspina", charakterystyczne może być też to, że z każdego pędu bocznego wyrastają po trzy liście, środkowy jest symetryczny, dwa po boku są wyraźnie asymetryczne.
Pęd i liście są pokryte brązowo-złotymi włoskami. Bardzo młode listki są błyszczące, później lekko matowieją, starsze liście są ciemnozielone.
Nie wiem co jeszcze może być pomocne przy identyfikacji. Podejrzewałam, że to popularna roślina jednak przeszukałam sporo stron, ale ciężko coś znaleźć, a nie znam się na roślinach. Proszę o pomoc
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Po raz kolejny proszę o identyfikacje moich roślinek bo nie znam ich z nazwy a przez złe traktowanie nie chcę ich stracić .Oto one: wydaje mi się że to może z fiołków?
a to jakiś sukulent?
a to jakiś sukulent?
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
co to
Witam!
Kupiłam roślinę , rośnie w formie sporej, wiszącej kuli, ma drobne białe kwiatuszki z trzema płatkami i ciemnozielone listki, z daleka wygląda jak gipsówka.Sprzedawczyni powiedziała, że to trzykrotka, ale jaka? Jak teraz o nią dbać, wisi w półcieniu, pod daszkiem Czy można ją przezimować, albo sadzonkować?
dziękuję i pozdrawiam
Kupiłam roślinę , rośnie w formie sporej, wiszącej kuli, ma drobne białe kwiatuszki z trzema płatkami i ciemnozielone listki, z daleka wygląda jak gipsówka.Sprzedawczyni powiedziała, że to trzykrotka, ale jaka? Jak teraz o nią dbać, wisi w półcieniu, pod daszkiem Czy można ją przezimować, albo sadzonkować?
dziękuję i pozdrawiam