Grzyby na trawniku(Czarcie kręgi i inne postaci)
Tak naturalnie to wyczytałem na aukcji ale chciałem się drogich forumowiczów doradzić czy moge zastosować ten preparat pod tujami i karłowatymi sonami czy świerkami a niestety we wcześniejszych linkach nic nieznalazłem na ten temat
Najbardziej się boje zastosowć tego preparatu pod tymi karłowatymi ponieważ wydałem na te roślinki nie małe pieniążki
Najbardziej się boje zastosowć tego preparatu pod tymi karłowatymi ponieważ wydałem na te roślinki nie małe pieniążki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drzewkom nie zaszkodzisz na pewno; jedyne co ryzykujesz to to, że z wydanych kilkudziesięciu PLN nie wyjdzie ani jeden grzyb. Bo wymaganie bestie mają, oj mają- niestety. To nie nasionka.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdzie to wyczytałeś? Ja dotarłem do opisów wskazujących na 'plonowanie' grzybni za dwa-trzy lata!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Kilkanaście miesięcy miałem na myśli około 15-18 miesięcy, tyle wyczytałem na stronce internetowej ale nie pamiętam jakiej niestety. Ale jeśli trzeba będzie czekać dłużej poczekam wkoncu warto.
Wracając do całych grzybów lub ich części które wyrzucam pod iglaczki już od około 6 latek i na razie nic tak więc mam nadzieje że ten preparat chociaż zadziała
Wracając do całych grzybów lub ich części które wyrzucam pod iglaczki już od około 6 latek i na razie nic tak więc mam nadzieje że ten preparat chociaż zadziała
Witajcie dobrzy ludzie
W tym roku jak i w poprzednim na moim trawniku pojawił się wysyp grzybów. Myślę, że to nie jest z korzyścią dla trawnika. Pousuwałam co się dało, ale nie wszystko. Jak się pozbyć grzybków i jaka jest przyczyna ich wysypu ? Do zabiegów, które były stosowane w tym roku należą; wertykulacja i wysianie nawozu "Florowit". Poza tym dziwny jest nasz trawnik, tal jakby usiany kępkami trawy, nie wygląda to zbyt estetycznie, gdy trwa podrośnie i widać, takie nierówności: gęste, ciemnozielone kępki i bardziej rozrzedzona trawa barwy lekko zółtej. Poniżej zdjęcia grzybków i umykającej glisty. Proszę o radę jak się pozbyć grzybków.
Pozdrawiam serdecznie.
W tym roku jak i w poprzednim na moim trawniku pojawił się wysyp grzybów. Myślę, że to nie jest z korzyścią dla trawnika. Pousuwałam co się dało, ale nie wszystko. Jak się pozbyć grzybków i jaka jest przyczyna ich wysypu ? Do zabiegów, które były stosowane w tym roku należą; wertykulacja i wysianie nawozu "Florowit". Poza tym dziwny jest nasz trawnik, tal jakby usiany kępkami trawy, nie wygląda to zbyt estetycznie, gdy trwa podrośnie i widać, takie nierówności: gęste, ciemnozielone kępki i bardziej rozrzedzona trawa barwy lekko zółtej. Poniżej zdjęcia grzybków i umykającej glisty. Proszę o radę jak się pozbyć grzybków.
Pozdrawiam serdecznie.
Tego na co za późno, tego szkoda...
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
1.Jesienią zmienić pH, czyli wysypać dolomit
i wypiaskować ( 3-5 cm) po kolejnej wertykulacji lub areacji.
Grzyby rosną na kwaśnym !
2. Teraz - naostrzyć kosiarkę, bo tępe ostrze szarpie trawę i osłabia ją.
3. Cieszyć się z dżdżownic, bo to wiadomy znak,
że pod ziemią trwa nawożenie organiczne
( kupki dżdżownic, czyli...humus, który kupujemy w butelkach )
i wypiaskować ( 3-5 cm) po kolejnej wertykulacji lub areacji.
Grzyby rosną na kwaśnym !
2. Teraz - naostrzyć kosiarkę, bo tępe ostrze szarpie trawę i osłabia ją.
3. Cieszyć się z dżdżownic, bo to wiadomy znak,
że pod ziemią trwa nawożenie organiczne
( kupki dżdżownic, czyli...humus, który kupujemy w butelkach )
Grzyby na trawniku
witam,
chorobcia, zauważyłam ostatnio na trawniku - który założyłam wczesną jesienią zeszłego roku - małe grzyb wys. ok 5cm, na cieniutkich nóżkach, z malutkimi kapelusikami (na pewno nie jadalne). Co to oznacza? czy mam za kwaśną glebę? Może ktoś wie? Nie mogę nic na ten temat znaleźc w internecie.
sorki, ale w wyszukiwarce forum wpisałam "Grzyby na trawniku" i nie wyskoczył mi ten temat. Gdybym go znalazła nie zadawałabym tych samych pytań co poprzednicy.
chorobcia, zauważyłam ostatnio na trawniku - który założyłam wczesną jesienią zeszłego roku - małe grzyb wys. ok 5cm, na cieniutkich nóżkach, z malutkimi kapelusikami (na pewno nie jadalne). Co to oznacza? czy mam za kwaśną glebę? Może ktoś wie? Nie mogę nic na ten temat znaleźc w internecie.
sorki, ale w wyszukiwarce forum wpisałam "Grzyby na trawniku" i nie wyskoczył mi ten temat. Gdybym go znalazła nie zadawałabym tych samych pytań co poprzednicy.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.