Uwiąd -Askochytoza- więdnięcie i zamieranie pędów powojników

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

grazynarosa22 pisze:właśnie posadziłam 2 powojniki do donic ( a mam jeszcze 4 ) dałam ziemię ogrodowa pomieszana z torfem odkwaszonym.Na dno donic keramzyt. Czy dobrze???
Dobrze, niech tylko donice będą jak największe :). Pojemniki z clematisami wyściółkuj grubo lub obsadź czymś niewysokim (lub płożącym), regularnie podlewaj, od przyszłego roku dołącz nawożenie. Na zimę konieczne będzie okrycie donic.
To chyba wszystko na razie, powinno byc dobrze. :)

Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myszka...a co mogę posadzić clematisom "w nogach".. :?:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Coś co rośnie 'poduchowo' (żeby porządnie zacieniało ziemię) i nie ma wielkich, głęboko sięgających korzeni.
Barwinek, bluszczyk kurdybanek, lobelia, smagliczka.... więcej konkretnych wskazówek - w watku 'Co wokół powojników' :) i chyba w 'Clematis "Mazury" a gęsiówka...' :wink:
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jurek pisze:I czekaj,aż z podstawy korzeniowej wyrosną wiosną młode pędy-które w okolicach czerwca musisz chronić profilaktycznym opryskiem przeciwko uwiądowi.
Jurku-mój powojnik jest właśnie po świeżym przesadzeniu go zgodnie z radami ,jakie znalazłam tu na forum (popiół drzewny i te inne dodatki) . Młody pęd już rośnie ,czym spryskać go w czerwcu -tu jest tyle porad ,środków,ze juz się pogubiałam,Magda.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niczym nie pryskaj.
Nie zatruwaj niepotrzebnie młodych tkanek chemią.
Ma prewencyjnie, działający bakteriostatycznie- węgiel drzewny.
Do jedzenia - obornik.
Starczy !
Niemowlętom nie daje się prewencyjnie antybiotyków ani schabowych.
Mały organizm, małe potrzeby.
Nadmiarem, można tylko zamordować. Dosłownie.
mavika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2009, o 17:04

Klematis mi zdycha już nie wiem co robić kochani pomóżcie

Post »

Co roku to samo klematis pięknie się zieleni wypuszcza młode pędy aż nagle z dnia na dzień więdnie potem usycha. Obcinam wszystkie chore pędy on odbija, znowu się zieleni i nagle znów to samo trach bach i więdnie. Nie wiem co robić nie mam kretów ani myszy do podgryzania. Dzisiaj zauważyłam plamy na liściach może to pomoże w diagnozie chociaż zazwyczaj nawet jak nie ma tych plam to nagle roślina umiera

Pomóżcie nie wiem co robić

:cry:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

To najprawdopodobniej uwiąd powojników, poważna choroba (winne są najczęściej grzyby Ascochyta clematidina). Wpisz w forumową wyszukiwarkę "uwiąd" i z pewnością wyskoczy Ci wiele wątków, bo o tym było już kilka razy na forum.
pozdrawiam
Aneta
MirekAW
50p
50p
Od: 28 wrz 2007, o 08:26

Post »

Spróbuj podlać roślinę roztworem preparatu Switch ewentualnie Topsinu. Trzeba to robić prewencyjnie zanim jeszcze wystąpią objawy. Po dłuższych opadach deszczu opryskuję podstawy powojników jednym z wymienionych preparatów, tak by preparat wzdłuż pędów spływał do gleby. Opryskiwacz taki jedno litrowy, na jedno napełnienie daję torebeczkę Switcha dodając parę kropli płynu do mycia naczyń (lepsze zwilżanie).Opryskiwacz tak ustawiony że z dyszy leci strumyczek.
Powodem może być również zbyt duże zasolenie podłoża, w pierwszym roku nie nawozić w następnych, dopóki roslina się nie rozrośnie też lepiej nie nawozić.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Witam.
Podłącze się pod temat gdyż mam problem z powojnikami, wygląda to tak:

Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...

Czy to objaw choroby, a może niedobór jakiegoś składnika? I jaka jest na to rada?
Roślinki rosną w półcieniu, na dobrej żyznej glebie, gdzie wcześniej był stosowany obornik. Powyższe objawy są widoczne już od paru ładnych tygodni ale ostatnio postępuje czerwienienie liści.. Podlewałem je wcześniej dwa razy roztworem z obornika no i nic to nie dało :?
Pozdrawiam, Maciek.
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Chyba kupiłam chorego clematisa - jak mu pomóc ?

Post »

Hej :)

czyhałam na białego clematisa i znalazłam ale schorowanego. Mimo to zdecydowałam się na zakup. Pewnie pomyślicie, "widziały gały co brały" a teraz jęczy o pomoc .... :) Prawda, ale pomyślałam, że może nic poważnego. Po zakupie zrobiłam oprysk Amistarem. Proszę kochani spójrzcie na niego i zdiagnozujcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Tego na co za późno, tego szkoda...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Suppa, niedobór? Sam piszesz, że rośnie na oborniku i podlewasz obornikiem. Może raczej jest przenawożony? Jaki stosowałeś roztwór obornika? Opisz dokładnie, proszę.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Poproszę o diagnozę

Post »

Obrazek Obrazek
Poproszę o pomoc w zdiagnozowaniu. Mój clematis wygląda tak jak na zdjęciu, zdrobniały, odbarwiony i niekwitnący. Podsypywałam agrofoską i podlewałam krowieńcem. :roll: Rośnie ale jest coraz drobniejszy. :roll:
Na drugim zdjęciu z tyłu pudełko zapałek.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Hehe przenawożenie raczej odpada bo nawożę raczej w mniejszych ilościach niż za dużych :wink: Obok rosną aksamitki, nasturcja traktowane tak samo i nie widać po nich nadmiaru nawozu, po prostu rosną normalnie.

A roztwór był zrobiony tak, że po prostu zalałem w wiaderku obornik bydlęcy [taki już przegnity] niedużą ilością wody, wymieszałem i na drugi dzień go odcedziłem i podlałem roślinki mniej więcej po 0,5 litra na sztukę, a po 2 tyg to powtórzyłem.

Niedobór mi się skojarzył z tym czerwonym kolorem, w przypadku niektórych roślin to świadczy o braku fosforu, tak samo te jasne listki z ciemnymi żyłkami - może to chloroza? :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”