![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
z opisu wynika że są to skoczogonki. Osiągają one wielkość od 0,2 do 3 mm. Wbrew pozorom, skoczogonki nie są szkodnikami. Odżywiają się głównie rozkładającymi się substancjami organicznymi i martwymi tkankami roślinnymi, dzięki czemu przyczyniają się do wzbogacania podłoża w substancje odżywcze dostępne roślin. Jeżeli jednak chcesz ich się pozbyć, to na kilka min wstaw doniczkę do wody, w taki sposób aby była zanurzona po brzeg. Gdy zobaczymy pływające po powierzchni wody owady, wylej je wraz z wodą, czynnośc powtórz kilka razy a za każdym razem będą wypływac. pozdrawiam
nita
Małe białe robaczki w ziemi...
Dzień dobry. Mam pewien problem. Od zeszłego roku próbuje wychodować cobie jakąś roślinkę i ponoszę same klęski
. Zawsze gdzy włożę ziarenka do ziemi i wykiełkuje z nich roślinka pojawiają się maleńkie, ledwo widoczne białe krótkie robaczki, ziemia robi się jaśniejsza i miejscami pokrywa się żółto-białym nalotem. Następnie w miejscu gdzie roślinka dotyka ziemi zaczyna marnieć, przestaje rosnąć i w końcu umiera całkiem. Proszę o identyfikację robaczków i sposób pozbycia się ich. Chciałabym w końcu coś wychodować...
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
M3t30r4
- Szymonambar222
- 500p
Robaki w doniczce
W jednej donicy z roślinami są setki białych robaczków co to ?? .
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
- Szymonambar222
- 500p
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoczogonki.
Wpisz w wyszukiwarkę.
Wpisz w wyszukiwarkę.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rośliny doniczkowe - choroby i szkodniki (wątek ogólny )
Witam, mam problemy z dwoma kwiatkami:
palma areka - po ziemi biegają małe robaki, jakby ze srebrnym grzbietem, są bardzo maleńkie i ciężko uchwycić je na zdjęciu.
Drugi problem, to papryka na której sa dwa szkodniki :
Zastanawiam się, czy te czarne robaki w papryce (latają jak muszki), to nie te same co w palmie areka (tylko dużo mniejsze).
Czy ktoś mógłby mi doradzić co robić.
Dodam ,że robaki są na wszystkich trzech paprykach.
Z góry dziękuję za pomoc.
Zdjęcia nieaktywne/norbert76
palma areka - po ziemi biegają małe robaki, jakby ze srebrnym grzbietem, są bardzo maleńkie i ciężko uchwycić je na zdjęciu.
Drugi problem, to papryka na której sa dwa szkodniki :
Zastanawiam się, czy te czarne robaki w papryce (latają jak muszki), to nie te same co w palmie areka (tylko dużo mniejsze).
Czy ktoś mógłby mi doradzić co robić.
Dodam ,że robaki są na wszystkich trzech paprykach.
Z góry dziękuję za pomoc.
Zdjęcia nieaktywne/norbert76
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te malutkie muszki, to ziemiórki, szkodliwe są ich larwy, które siedzą w ziemi i mogą podgryzać korzonki. Wyglądają jak białe glistki. Ziemiórki lubią wilgotną ziemię. Te wyżej, czy to nie mszyce...?
Edit: Ziemiórki mogą przenosić grzyby, więc warto obserwować, czy się jakiś nie pojawił z czasem. Na nie dobra jest chemia, no chyba, że masz ochotę wymieniać ziemie wszystkim kwiatkom ;) Ja osobiście stosuję mieszankę jakiejś chemii używanej w rolnictwie, której nazwy nie znam, ale w necie z tego co widzę, jest kilka polecanych preparatów. Zacytuję, jednak nie znam ich skuteczności
Edit: Ziemiórki mogą przenosić grzyby, więc warto obserwować, czy się jakiś nie pojawił z czasem. Na nie dobra jest chemia, no chyba, że masz ochotę wymieniać ziemie wszystkim kwiatkom ;) Ja osobiście stosuję mieszankę jakiejś chemii używanej w rolnictwie, której nazwy nie znam, ale w necie z tego co widzę, jest kilka polecanych preparatów. Zacytuję, jednak nie znam ich skuteczności
BASUDIN 600 EW , NOMOLT 150 SC, TRIGARD 15 WP, METHOMEX 200 SL
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Dziękuję zgredo, niestety wczoraj nic nie dostałam w markecie na mszyce, pojadę w sobotę.
Tymczasem teściu podał mi dodmową metodę na mszyce.
Czosnek, rozgnieść zalać wodą, odstawić na 12 godzin i spryskać.
Tak też zrobiłam, wrzuciłam czosnek do blendera, przecedziłam przez szmatkę i czekam. Jak ostanie swoje spryskam papryki i zobaczę czy jakiś efekt będzie.
Tymczasem teściu podał mi dodmową metodę na mszyce.
Czosnek, rozgnieść zalać wodą, odstawić na 12 godzin i spryskać.
Tak też zrobiłam, wrzuciłam czosnek do blendera, przecedziłam przez szmatkę i czekam. Jak ostanie swoje spryskam papryki i zobaczę czy jakiś efekt będzie.