Chore brzozy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Victor42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2009, o 12:21

Chore brzozy

Post »

Witam serdecznie wszystkich i prosze o pomoc. Piekne brzozy na mojej działce chorują. Poczatek jest jak na fotce, wypływa sok, potem z czasem drzewo usycha. Co z tym można zrobić, jak pomóc uratować te drzewa? Dzięki za pomoc , pozdrawiam wszystkich Victor42 Obrazek
Awatar użytkownika
Bicuś
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2007, o 00:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wg mnie albo Zgnilizna pierścieniowa, albo zamieranie pędów.
W przypadku tego drugiego spryskaj np. Sarfun 500, ale na wszelki wypadek wyślij wcześniej zdjęcia liści - o ile jest na nich widoczna jakaś choroba.
Ale niech inni się wypowiedzą.
Victor42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc. Ni ewidziałem żadnych złych oznak na liściach. Ni emam mozliwości technicznych dokonania oprysku całosci drzewa, czy jak opryskam tam, dokąd sięgnę będzie to skuteczne? pzdr N
Awatar użytkownika
Bicuś
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2007, o 00:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Najważniejsze, żebyś spryskała chore miejsca.
Gillgamesz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2009, o 12:49

Post »

Witam, miałem podobny przypadek z wyglądu, okazało się, że po pogrzebanu przy korze (w miejscu przebarwienia) w środku była jakaś larwa owada. Kora była bardzo cieniutka a za nią znajdował się wydrążony korytarzyk. Prosze tylko sprawdzić grubość kory w tym miejscu to powinno potwierdzić lub wykluczyć pasożyta
Victor42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Victor42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam ponownie. Dostałem informację,ze choroba tych brzóz jest spowodowana działalnością drwalnika i jedynym wyjściem jest ich wycięcie. Czy ktoś może to potwierdzić? Bradzo proszę, aż serce się kraje na myśl o wycinaniu takich pieknych brzóz. Pozdrawiam wszystkich i będę wdzięczny za każdą odpowiedź :-)
Awatar użytkownika
jendrek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2009, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drwalniak to nie jest na pewno. Drwalniak lubi iglaste drewno i raczej już ścięte:) Zrób jakiś z tych oprysków Sarfun 500 SC (0,1%), Sportak Alpha 380 EC (0,05%), Topsin M 70 WP (0,1%). Powinno pomóc.
Victor42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Podziekowania

Post »

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc i rady, podejmuje walkę. Dam znać o wynikach. Pozdrawiam
Victor42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Stosowałęm Topsin, nie widać żadnego pozytywnego efektu, dokonałem dwa opryski w okresie co 2 tygodnie. Moze jakas inna podpowiedź ratunkowa? Dzięki zgóry, pozdrawiam wszystkich V
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”