Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wtykaliśmy razem z moim synkiem pestki pomarańczy,cytryny i mandarynek do pierwszej lepszej doniczki z inną rośliną.No i wyrosła,tylko nie wiem co to za cytrus? Ale coś go dopadło,bo ma jakieś plamy na liściach.Proszę,zidentyfikujcie mojego cytrusa i powiedzcie co mu może dolegać? Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi.Pozdrawiam.
Coi do identyfikacji będzie trudno przy tak małych siewkach, wygląda na pomarańczę ale 100% nie dam, urwij jeden liść i pognieć w palcach a potem opisz jaki ma zapach, co do plam - zasolona, za mokra ziemia o nieprawidłowym pH, do przesadzenia w ziemię dla cytrusów z drenażem w dnie doniczki. Czy ten cytrus się tak porozkrzewiał czy powyrastało tyle ich z jednej pestki bo zdjęcia tego nie oddają.
-
- ZBANOWANY
On sam się tak rozkrzewił.To wyrosło z jednej pestki.Jutro kupię ziemię i przesadzę go. P.S: w mojej miejscowości nie ma ziemi dla cytrusów,a najbliższy sklep jest oddalony o prawie 50km.Czy tą ziemię do cytrusów można zastąpić jakąś inną ziemią? Przemku,po zgnieceniu listka,ręka silnie pachniała mandarynką.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ziemie możesz kupić np. sprawdzone i polecane, pozwól jej rosnąć takiej rozkrzewionej, świetny materiał na szczepienie na nim kilku rożnych cytrusów szlachetnych owocujących.
-
- ZBANOWANY
Przemku,a jak się je zaszczepia? Sorry,ale nie wiem jak się to robi,choć wiem co to jest szczepienie roślin.Podpowiesz co-nieco? P.S: jakie pH powinna mieć ziemia dla cytrusów? Wiedząc to,łatwiej będzie mi ją dobrać. Pozdrawiam.Czarodziej_ pisze:Ziemie możesz kupić np. sprawdzone i polecane, pozwól jej rosnąć takiej rozkrzewionej, świetny materiał na szczepienie na nim kilku rożnych cytrusów szlachetnych owocujących.
Czytałaś w ogóle opis ziemi jaki jest w linku? Masz tam odpowiedzi, co do metod szczepienia wcześniej właśnie wysłałem Ci linki na pw ale tutaj też podam Metoda na przystawkę ukośną i Okulizacja czyli oczkowanie
-
- ZBANOWANY
-
- ZBANOWANY
Kumkwat z nasionka
Przemku,prawie 5 tygodni temu włożyłam nasiona kumkwatu do doniczki,i jak do tej pory nic nie wzeszło.Jak długo wschodzi kumkwat i kiedy mogę się spodziewać pierwszych,wschodzących roślinek?
Witam , mam wielki problem z kumquatem , nagle zaczal mi tracic liscie , teraz jest juz bez zadnego listka .
Zakupilam drzewko w marcu , nie zajmowalam sie nigdy cytrusami ale mi sie tak podobaly , ze skusilam sie na kupno a w przyszlosci chcialam zaczac szczepic i probowac tworzyc bonsai , nie tylko z cytrusow.Podlewalam , dbalam by mialo wilgotne podloze , uzywalam odzywki do cytrusow i wszystko bylo ok .
Okolo miesiaca temu zaczal mi gubic liscie ,nawozilam nadal odzywka specjalna do cytrusow i nawet pojawil sie kwiat , bo owoce juz mi opadly wlasnie okolo miesiaca temu ostatnie 3.
Trzy dni temu nagle zaczal gubic liscie a dzisiaj juz ich nie ma.Wyrosla nowa galazka zielona dlugosci juz okolo 40 cm( i to w ciagu wlasnie tego miesiaca) i odpadla od drzewka , tez do konca nie jestem pewna czy moj synus ogrodnik sie do tego czasem nie przyczynil .
Prosze o pomoc , bo nie wiem co mam robic , czy w tej sytuacji podciac galazki , czy nadal podlewac i czekac , naprawde nie mam zielonego pojecia a chce uratowac te wspaniale drzewko .
Wklejam zdjecie jak wygladalo wczesniej .
Teraz niestety moje malenstwo jest marniutkie , bez listkow i nie wiem jak mu pomoc .
Zakupilam drzewko w marcu , nie zajmowalam sie nigdy cytrusami ale mi sie tak podobaly , ze skusilam sie na kupno a w przyszlosci chcialam zaczac szczepic i probowac tworzyc bonsai , nie tylko z cytrusow.Podlewalam , dbalam by mialo wilgotne podloze , uzywalam odzywki do cytrusow i wszystko bylo ok .
Okolo miesiaca temu zaczal mi gubic liscie ,nawozilam nadal odzywka specjalna do cytrusow i nawet pojawil sie kwiat , bo owoce juz mi opadly wlasnie okolo miesiaca temu ostatnie 3.
Trzy dni temu nagle zaczal gubic liscie a dzisiaj juz ich nie ma.Wyrosla nowa galazka zielona dlugosci juz okolo 40 cm( i to w ciagu wlasnie tego miesiaca) i odpadla od drzewka , tez do konca nie jestem pewna czy moj synus ogrodnik sie do tego czasem nie przyczynil .
Prosze o pomoc , bo nie wiem co mam robic , czy w tej sytuacji podciac galazki , czy nadal podlewac i czekac , naprawde nie mam zielonego pojecia a chce uratowac te wspaniale drzewko .
Wklejam zdjecie jak wygladalo wczesniej .
Teraz niestety moje malenstwo jest marniutkie , bez listkow i nie wiem jak mu pomoc .
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Bardziej ciekawostka - niż jakikolwiek problem.
Przeglądałem swoją cytrynę (lub pomarańczę) w poszukiwaniu tarczników, widzę jeden liść zwinięty, myślałem, że usycha - a tam taki gość zrobił sobie domek:
Przy oględzinach spod innego liścia w pobliżu wychynął mniejszy osobnik tego samego gatunku, jakby ojciec rodziny na straży:
Niestety nie wiem co to za gatunek. Na pewno nie jest to: krzyżak, pająk domowy czy skakun - bo te znam. Po za tym nie plecie pajęczyny raczej goni za muchami po roślinach. Może ktoś wie ?
Posty wyświetliły mi się równocześnie. Lampi musisz poczekać na Czarodzieja, on na pewno Ci doradzi.
Przeglądałem swoją cytrynę (lub pomarańczę) w poszukiwaniu tarczników, widzę jeden liść zwinięty, myślałem, że usycha - a tam taki gość zrobił sobie domek:
Przy oględzinach spod innego liścia w pobliżu wychynął mniejszy osobnik tego samego gatunku, jakby ojciec rodziny na straży:
Niestety nie wiem co to za gatunek. Na pewno nie jest to: krzyżak, pająk domowy czy skakun - bo te znam. Po za tym nie plecie pajęczyny raczej goni za muchami po roślinach. Może ktoś wie ?
Posty wyświetliły mi się równocześnie. Lampi musisz poczekać na Czarodzieja, on na pewno Ci doradzi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,