Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ania Banaszek pisze:Skąd wiadomo jaka datura jest jednoroczna a jaka nie?
Jednoroczna ma kwiaty skierowane w górę a wieloletnie mają kielichy wiszące :D To chyba najprostszy sposób rozpoznania :?
O ile się nie mylę, to jednoroczne są krzaczkami a wieloletnie drzewkami (ale to tylko na mój "chłopski" rozum)
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Hmm, no to to mi nie pomogło, bo moja nie ma kwiatków, pozostaje już tylko czekać :) Lato się dopiero zaczęło więc czeka mnie jeszcze niespodzianka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu -Twoja datura zdecydowanie jest wieloletnia ,nie pytaj skąd ta pewność!
Z wyglądu rośliny to wiem i już!!! :wink: :D
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dobra! To anantomia poczeka a ja lecę ją podlać nawozem :D
dzięki KaRo :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wystaw na balkon-przecież leje jak z cebra! ;:87
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

u kogo leje u tego leje.. u mnie jest 35 stopni! Wszystko ledwie zipie z gorąca ;:29
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Opiekuję się rannym myszołowem i sową podlotkiem, do tego jest jeszcze Gabriel (mój gołąb, szczęsliwie uniknął śmierci, ktoś do niego z wiatrówki strzelał) one ledwo żyją. Są w cieniu, ale jak normalnie drapieżniki nie piją wody tak myszołów psedo Duży całą łeb wsadza do miski. Nie sądzę żeby to były próby samobójcze..
Koszmarny upal. Tylko na Gabrielu i Radamenesie (czytaj tłusta świnia będąca 13 letnim kotem) upał nie robi wrażenia, jeden zajął miejsce przy misie z wodą a drugi oczywiście śpi w begoniach.
Duży mial iść do woelkiej woliery bo ze skrzydłem już dobrze, miał poćwiczyć latanie i iść 'precz' ale od wczoraj ma coś z nogą, strasznie spuchła i został w mniejszej klatce (mała, ale nadaje sie, bo łatwo go złapać żeby podać antybiotyk, albo opatrzyć coś) Dobrze że został, martwiłabym się o niego. Mam działkę 3km od domu i nie mogłabym mieć go na oku.
KaRo przegnaj no trochę tych chmur do mnie! tylko żeby nie zostaly do jutra bo mam ognisko!
;:87

O ptakach proszę pisać w temacie "Nasi sprzymierzeńcy - ptaki.." Temat dotyczy datury.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

:( Nie mogę,za poźno sie zdecydowałaś !
Wszystkie przedmuchnęłam do Krysi nad jej ranczo ! :D :D :D
U mnie już nie pada,słońca też nie ma ale to dobrze....

Zadziwiasz mnie dziewczyno!;:79
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ania Banaszek pisze:Skąd wiadomo jaka datura jest jednoroczna a jaka nie? Dostałysmy z mamą gałąź i ją ukorzeniłyśmy, posadziłam ją wczoraj na balkonie. Chciałabym żeby wytrwała, bo skoro w tym roku nie zakwitnie a wszystko rozbija się tutaj jednak o kwiaty i zapach..
Potwierdzam,że to nie jest datura jednoroczna.
A skąd wiesz,ze nie zakwitnie?Gdzieś,kiedyś wyczytałam,że ...hmm,nie wiem jak to opisać...jeśli liśc nie jest symetryczny,tzn dolna część liścia przy ogonku z jednej strony jest dłuższa od drugiej,to oznacza,że za niedługo pokażą się pączki.Nie wiem,czy to wystarczająco jasno wytłumaczyłam.A u Ciebie jak dobrze widzę/a ze wzrokiem u mnie krucho/ taki listek "nieforemny jest.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Zakwitnie, zakwitnie , może tylko nieco później. A z nawozem uważaj, bo na pewno ma jeszcze delikatne korzenie !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

Datura to określenie dla roślin jednorocznych natomiast właściwa nazwa dla roślin wieloletnich to brugmansia nie wiem dlaczego u nas na jedne i drugie mówi się datura. :?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Po okresowych " kłopotach zdrowotnych"-pisałam o przywiędłych z niewiadomych przyczyn liściach - Datura " Ballerina purple " ponownie zakwitła ! Na razie ma tylko 2 kwiaty ale jest wiele maleńkich pączków, więc będzie i ciąg dalszy :D Jej kondycja sie poprawiła. Niecierpliwie czekam na kwiaty na dwu pozostałych daturach- żółtej i łososiowej.

Obrazek Obrazek [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/711 ... 85295.html]Obrazek[/URL
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Piękne kwiaty ma ta datura. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”