Świerk identyfikacja
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tadeuszu ja nadal obstawiam 'Maigolda'
Picea pungens ma charakterystyczne pędy - zgadzają mi się z twoimi, aczkolwiek wiadomo - u odmian zachodzą zmiany
po zdjęciach ciężko rozszyfrować i po młodych roślinach
ale sposób jest prosty - poczekaj trochę
Maigold to drzewko o stożkowym pokroju
natomiast bardzo podobny kolorystycznie Picea abies 'Vermont Gold' tworzy niską, półkulistą poduszkę
już po roku powinno być widać czy roślina ma pionowy stożek wzrostu czy pędy pokłada tworząc niską formę
Picea pungens ma charakterystyczne pędy - zgadzają mi się z twoimi, aczkolwiek wiadomo - u odmian zachodzą zmiany
po zdjęciach ciężko rozszyfrować i po młodych roślinach
ale sposób jest prosty - poczekaj trochę
Maigold to drzewko o stożkowym pokroju
natomiast bardzo podobny kolorystycznie Picea abies 'Vermont Gold' tworzy niską, półkulistą poduszkę
już po roku powinno być widać czy roślina ma pionowy stożek wzrostu czy pędy pokłada tworząc niską formę
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Tadeuszu, możesz coś więcej powiedziec o tym świerku? Duży rośnie? Musi być ciągle podwiązany do podpory? Dużo miejsca będzie zajmował? Szybko rośnie?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
MAŁARYBKO- z tego co się zorientowałem to rośnie w miarę szybko, ma ostatnie przyrosty ( z 2008 i 2007 r) rzędu 25-30 cm. Dodać trzeba że, jak większość roślin po posadzeniu , przyrosty ma przez rok-dwa mniejsze, ale już jak się ukorzeni, to szybko go przybywa.
Przewodnik, ma tendencje do rośnięcia w poziomie i dlatego go trzeba podwiązywać( ja podwiązuje ubiegłoroczny przyrost, tegorocznego nie ruszam, rośnie jak chce ,dopiero w następnym roku doprowadzam go do pionu.
Rośnie tak wysoko, jak go się poprowadzi, jeżeli przestanie się podwiązywać przewodnik, to i przestaje rosnąć wzwyż( swój planuję by urósł do wys. 2m). Jak na razie to najwięcej miejsca zajmuje na trawniku bo mimo niewielkich rozmiarów( wzrostu) rozrasta się szeroko na ziemi.
W tym roku ma niewielki przyrost, a to dlatego że przewodnik ( moja wina, bo nakryłem pąk wzrostu bezpośrednio włókniną, w czasie zimnych ogrodników, zamiast włókninę narzucić na rusztowanie zrobione nad pąkiem wzrostu) zmarzł i niżej wyrósł nowy przewodnik na długość ok 15 cm.
Przewodnik, ma tendencje do rośnięcia w poziomie i dlatego go trzeba podwiązywać( ja podwiązuje ubiegłoroczny przyrost, tegorocznego nie ruszam, rośnie jak chce ,dopiero w następnym roku doprowadzam go do pionu.
Rośnie tak wysoko, jak go się poprowadzi, jeżeli przestanie się podwiązywać przewodnik, to i przestaje rosnąć wzwyż( swój planuję by urósł do wys. 2m). Jak na razie to najwięcej miejsca zajmuje na trawniku bo mimo niewielkich rozmiarów( wzrostu) rozrasta się szeroko na ziemi.
W tym roku ma niewielki przyrost, a to dlatego że przewodnik ( moja wina, bo nakryłem pąk wzrostu bezpośrednio włókniną, w czasie zimnych ogrodników, zamiast włókninę narzucić na rusztowanie zrobione nad pąkiem wzrostu) zmarzł i niżej wyrósł nowy przewodnik na długość ok 15 cm.
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Świerk - odmiany
najwyżej wyjdę na głupca ale twój to jest świerk który mój znajomy nazywa Świerk pospolity Biały Hobok.Ma cieńsze gałęzie,trochę się przesrebrza(ale niedużo),ładnie pachnie,kłuje no i łapie ochojnika ale nie tak często.A jak już to w małym stopniu-jeden,dwa.Bardzo ładny,szybkorosnący,zazwyczaj gałęzie skierowane są do góry rośnie w stożek.Też go mam.
A ten Inversa.................. jedna bajka,świerk jak marzenie.
A ten Inversa.................. jedna bajka,świerk jak marzenie.
Dadam - to mi trochę (z fotki) wygląda na Picea engelmanii ,ale ponieważ dopisałeś że , w miał już szyszki stawiałbym raczej na Picea glauca.(ona szybko wydaje szyszki , które są stosunkowo niewielkie).
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
- Dadam
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 lis 2009, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzeba będzie poczekać do wiosny - może będzie więcej cech ułatwiających identyfikację. W tym roku nie miał szyszek, tylko mocno poszedł w górę, a na boki praktycznie się nie rozrasta. Kojarzę, że parę lat temu kupowałem go jako "zwykły" świerk w jakiejś szkółce.
Jak nazwiesz, to będzie odmiana
Póki co, to siewka zwykłego świerka, której coś się prawdopodobnie pozajączkowało w genotypie
Ale całkiem ciekawie się pozajączkowało. Ładny.
Póki co, to siewka zwykłego świerka, której coś się prawdopodobnie pozajączkowało w genotypie
Ale całkiem ciekawie się pozajączkowało. Ładny.