Kolekcja Agaty :-)))
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie się mało mieści, może do 60...
a ile cm ma już pęd belliny? moja jeszcze nie ma wcale pędzika. słyszałam, że bellinom rosną pędy bardzo powoli. nawet jakby puściła niedługo pęd, to pewnie w tym roku nie zobaczę kwiatów. a jak się ma twój amboinensis? mój puszcza listek i korzonki, pędy na razie stoją w miejscu.
a ile cm ma już pęd belliny? moja jeszcze nie ma wcale pędzika. słyszałam, że bellinom rosną pędy bardzo powoli. nawet jakby puściła niedługo pęd, to pewnie w tym roku nie zobaczę kwiatów. a jak się ma twój amboinensis? mój puszcza listek i korzonki, pędy na razie stoją w miejscu.
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
Tulipan hahaha Ale się uśmiałam..No więc tak,troszkę ostatnimi czasy pooddawałam storczyków i gdyby nie to,to myślę że setka storczyków znalazła by się w mojej kolekcji a tak to mam 80 sztuk..
Dobre i to hehe
Moni Ty też dojdziesz do takiej ilości storczyków bo ja wiem po sobie że zawsze mi mało i mało
No nic,to tylko choroba hehehe
Storczykowa pędzik Phal.bellina ma zaledwie ze trzy mm a co tu dopiero mówić o cm hehe
No mówiłam że on strasznie wolno rośnie albo coś z nim nie tak
Gdzie słyszałaś że one mają taki powolny wzrost pędzików?A może gdzieś czytałaś bo i ja bym chętnie zerknęła
Phal.amboinensis przedłuża pędy kwiatowe i już ma dwa pączuszki
Dobre i to hehe
Moni Ty też dojdziesz do takiej ilości storczyków bo ja wiem po sobie że zawsze mi mało i mało
No nic,to tylko choroba hehehe
Storczykowa pędzik Phal.bellina ma zaledwie ze trzy mm a co tu dopiero mówić o cm hehe
No mówiłam że on strasznie wolno rośnie albo coś z nim nie tak
Gdzie słyszałaś że one mają taki powolny wzrost pędzików?A może gdzieś czytałaś bo i ja bym chętnie zerknęła
Phal.amboinensis przedłuża pędy kwiatowe i już ma dwa pączuszki
- Storczykowa
-
- ZBANOWANY
Agato o tym storczyku pewne źródło tutaj:
http://www.rv-orchidworks.com/orchidtal ... -7-12.html
Pęd kwiatowy pojawił się 15 stycznia a kwiat rozwinął się 5 maja.
http://www.rv-orchidworks.com/orchidtal ... -7-12.html
Pęd kwiatowy pojawił się 15 stycznia a kwiat rozwinął się 5 maja.
-
- ZBANOWANY
Tutaj artykuł masz przetłumaczony ale symultanicznie. Jak nie znasz języka to i tak zrozumiesz sens wypowiedzi.
Proszę:
http://translate.google.pl/translate?pr ... ry_state0=
Pęd kwiatowy jest tłumaczony symultanicznie jako "skoki" na język polski nie wiem dlaczego;]
Proszę:
http://translate.google.pl/translate?pr ... ry_state0=
Pęd kwiatowy jest tłumaczony symultanicznie jako "skoki" na język polski nie wiem dlaczego;]
- Storczykowa
może na tym forum, ale nie wiem. w internecie raczej za dużo o bellinach nie ma. a myślałam, że ci belliny kwitły, bo kiedyś na innym forum widziałam jakieś zdjęcie twojej belliny z zaczątkiem pędzika. ale jak rosną powoli, to może ci jeszcze ruszyć. gdzie trzymasz swoją bellinę? w orchidarium czy na parapecie? moja jest na parapecie i jak na razie puszcza sporo korzonków i nowy listek. a masz Phalaenopsis violacea?agata0806 pisze:Storczykowa niestety nie kwitły,to moje pierwsze kwitnienie..
Szkoda że nie pamiętasz gdzie to czytałaś
- agata0806
- 1000p
Volcowitch DZIĘKUJĘ
Storczykowa mój Phal.bellina stoi na południowym oknie..No może ruszy ten pędzik,zobaczymy..
Ja tego storczyka kupiłam na allegro i faktycznie był z wychodzącym pędem kwiatowym ale niestety pędzik nie rósł i zasechł
Mi też wypuszcza teraz nowy listek
Pytasz czy posiadam Phal.violacea,tak mam Phal.violacea sumatra ale u niego na kwitnienie poczekam pewnie do przyszłego roku bo w tym raczej mi jeszcze nie zakwitnie ale wszystko się może zdarzyć
Storczykowa mój Phal.bellina stoi na południowym oknie..No może ruszy ten pędzik,zobaczymy..
Ja tego storczyka kupiłam na allegro i faktycznie był z wychodzącym pędem kwiatowym ale niestety pędzik nie rósł i zasechł
Pytasz czy posiadam Phal.violacea,tak mam Phal.violacea sumatra ale u niego na kwitnienie poczekam pewnie do przyszłego roku bo w tym raczej mi jeszcze nie zakwitnie ale wszystko się może zdarzyć
- Storczykowa
ja bellinę kupiłam przekwitającą, jakiś czas później pędzik jej zwiędł i czekam na następny. też mam Phal. violacea sumatra i też mi raczej nie zakwitnie, bo jak go kupowałam to było napisane, że zakwitnie za rok. ucięłam mu niedawno pół listka, bo miał takie nieładne plamy, ale na innych liściach nie ma. sercowy mu dużo podrósł od chwili kupienia, rośnie mu też nowy korzonek. widziałam kiedyś taki kwitnący na wystawie. podobał mi się, ale już wcześniej o takim marzyłam. nie mogłam kupić go na wystawie, bo był za 98 zł, a to wg mnie strasznie dużo jak za 1 malutkiego Phalaenopsis.Storczykowa mój Phal.bellina stoi na południowym oknie..No może ruszy ten pędzik,zobaczymy..
a jak tam amboinensis? mój na razie nie przedłuża pędów. nawet nie mam pewności, że to jest amboinensis, dowiem się, gdy zobaczę kwiaty.
- agata0806
- 1000p
Storczykowa no botaniczne niestety tak kosztują,98 zł to nie jest jeszcze tak wysoka cena no ale każdy patrzy na swoją kieszeń,jeden kupi a drugi nie
Mój Phal.amboinensis też wypuszcza listek,pączuszki już są coraz większe a dzisiaj przy podlewaniu storczyków odkryłam że mój Dendrobium typu nobile ma dwa pączuszki..Zdziwiłam się ale się cieszę a do tego wypuścił dwa keiki
Mój Phal.amboinensis też wypuszcza listek,pączuszki już są coraz większe a dzisiaj przy podlewaniu storczyków odkryłam że mój Dendrobium typu nobile ma dwa pączuszki..Zdziwiłam się ale się cieszę a do tego wypuścił dwa keiki
- Storczykowa
to jest bardzo dużo. ja swojego dużo taniej kupiłam. i inne botaniczne, np. belliny, też można spotkać taniej niż za 98. tylko na OS jest wszystko za ponad 100. maleńkie sadzoneczki, chyba tetraspisa, mają za 279. za tyle to mogłabym mieć kilka botanicznych na wystawie... albo 3 kwitnące Vandy... albo kilkanaście hybryd.agata0806 pisze:Storczykowa no botaniczne niestety tak kosztują,98 zł to nie jest jeszcze tak wysoka cena no ale każdy patrzy na swoją kieszeń,jeden kupi a drugi nie