Uwiąd -Askochytoza- więdnięcie i zamieranie pędów powojników

Powojniki
ODPOWIEDZ
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Na zdjęciach widać głównie chlorozę liści...niedobór jakiegoś składnika w glebie lub kłopoty z przyswajaniem ich przez roślinę ( złe pH, choroba korzeni...)

Ważne, jak postępowały zmiany - gdzie były pierwsze objawy ( młode czy stare liście, całe pędy, wierzchołki itp. )...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może gleba gliniasta, zbyt zwięzła, klematisy wtedy tak karłowacieją :?
Mag71
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 mar 2009, o 03:31

Post »

Posadziłam w tym roku dwa klematisy. Na początku pięknie rosły, po pewnym czasie wyglądały tak jak te na zdjęciu. Jestem laikiem ogrodowym i marniejące pędy poucinałam. Pewnie zle zrobiłam ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jaki jest rodzaj gleby w miejscu gdzie rośnie?
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam słabą glebę w ogrodzie, piaszczystą.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Glebę w ogrodzie mam piaszczystą, przepuszczalną. Powojnik rośnie w tym miejscu 3 rok. Po pierwszej zimie taki wyrósł jak widać i w tym roku jest podobnie. Mimo karłowacenia jest wyższy niż zeszłego lata.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Dorota z tego co czytałam chociażby TU to wymagają żyznej, próchnicznej gleby zasobnej w wapń...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obornikiem podlewa się tak:
- 1 litr gnojówki / wyciągu z obornika na 10-20 litrów wody.
Wnioski wyciągnij sam.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Skoro tak piszesz to może faktycznie przesadziłem... Tylko że na inne rośliny stosowałem to samo no i nie wyglądają na przenawożone.
A wracając do powojników - sprawa już się chyba wyjaśniła - dziś zauważyłem że najniżej położone liście zasychają, czyżby jednak uwiąd? :? Górne liście są zdrowe, bez przebawień ani czerwieni.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Suppa pisze:- dziś zauważyłem że najniżej położone liście zasychają, czyżby jednak uwiąd? :? Górne liście są zdrowe, bez przebawień ani czerwieni.
Moim zdaniem to nie uwiąd. Uwiąd zaczyna się od wyraźnego oklapnięcia pędów - pąki kwiatowe nagle zwieszają główki, klapią listki, objawy postepują od góry pędu.
Najprawdopodobniej takie przebarwienia to po prostu efekt starzenia się liści, te na dole oczywiście pierwsze będą mieć objawy.
Niektóre odmiany, wybarwianie się liści mają chyba (!) w genach. U mnie dzieje sie tak z 'Asao'. Z czasem niektóre listki robią się kolorowe, rdzawe (nie suche). U 'Ville de Lyon' natomiast, najstarsze liście najpierw bieleją a potem dopiero zasychają.
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Trudno powiedzieć co mu jest. Górne zdjęcia wygladają trochę jakby liście były poparzone przez spryskiwanie czymś w zbyt wysokim stężeniu. Dolne zdjęcie - może to początek grzyba a może po prostu liście się starzeją. Czy nie widać na tych listkach grzybni, pleśni, podejrzanego nalotu? Jeśli nie, to może to tylko fizjologiczne zasychanie. Jeśli plamy się będą szybko powiększać, robić coraz brzydsze - ciachnąć liście (czasem trzeba nawet cały pęd) bez sentymentów. Powypuszcza na pewno nowe pędy z 'kolanek' albo wręcz od ziemi :).
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Dzięki za odpowiedź :)
Niestety nie znam swoich odmian gdyż sadzonki dostałem w prezencie, może to być ich cecha. Póki co postępu tych wybarwień nie widzę, również nic nie więdnie a roślinki powoli przyrastają na długość. A może to był skutek zimna i deszczowej pogody :roll: ..Spróbuję je jeszcze zasilić florowitem lub czymś podobnym z mikroelementami, może zadziała. Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Ja bym radziła nie zasilać juz więcej. Nie wiem czy słusznie podejrzewam, ze to młode roślinki? Dostałes je w tym roku? jeśli tak, to na 100% nie powinny już być w tym sezonie dokarmiane.

Pozdrowienia,
Mysza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”