Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?
Kilka lat temu nieopatrznie posadziłam na działce sumaka, roślinka mi się bardzo podoba, ale jest za bardzo ekspansywna jak na moje potrzeby, koszenie nie wiele pomaga, bo rozłazi się toto w tempie przyspieszonym...postanowiłam z nim troche powalczyć i czymś opryskać .... proszę o podpowiedź czym
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lis 2008, o 23:48
Ja w tym roku usunąłem kilka bo stanowiły zbyt duży problem dla innych roślin rosnących wokół nich tzn gleba w tym miejscu jest bardzo lekka i przepuszczalna i sumaki za bardzo ją wysuszały. A pozbyłem sie ich po prostu poprzez bardzo staranne usunięcie korzeni,które są płytkie - maks do 40cm ale za to bardzo rozległe. Mam nadzieje ,że nie odbiją.
Wybiją , wybiją ! Roślina ozdobna , efektowna . Ja świadomie sadzę ją u siebie , bo podoba mi się i pasuje do otoczenia. - Po prostu nie ma nic za darmo . Latem , gdy wyjdą niepotrzebne odrosty , należy powyciągać z ziemi i po kłopocie . Parę minut roboty . A jeśli przeszkadza , spryskać j/w Roundup-em i to wszystko .
-
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sumak odurzający
Witam
Po niedawnych przejściach z sumakiem ( a raczej jego odrostami ) i wyczerpującą walką z wyplenieniem go z mojego ogrodu, mam go szczerze dosyć 8) Jak na ironię, właśnie teraz zachciało się go mojej znajomej, a, że nadal jest przekonana, że go posiadam, poprosiła o sadzonkę W zasadzie sąsiad dalej uprawia pozyskaną kiedyś z mojej rośliny szczepkę, więc zastanawiam się nad możliwością rozmnożenia z nasion lub sadzonek korzeniowych. Odrosty jak na złość się nie pojawiają Tylko teraz kwestia czasu - ile zajmują konkretne metody i jaka jest ich skuteczność? Byłabym wdzięczna za krótki opis, jak pozyskać sadzonki sumaka z dorosłej ( kwitnącej ) rośliny macierzystej...
W Internecie jest zdumiewająco mało informacji na ten temat Większość poradników zawiera informacje typu ile metrów wzwyż, ile wszeż. Cóż, może kiedyś się przyda...
Z góry dziękuję za każdą chęć pomocy :P
Po niedawnych przejściach z sumakiem ( a raczej jego odrostami ) i wyczerpującą walką z wyplenieniem go z mojego ogrodu, mam go szczerze dosyć 8) Jak na ironię, właśnie teraz zachciało się go mojej znajomej, a, że nadal jest przekonana, że go posiadam, poprosiła o sadzonkę W zasadzie sąsiad dalej uprawia pozyskaną kiedyś z mojej rośliny szczepkę, więc zastanawiam się nad możliwością rozmnożenia z nasion lub sadzonek korzeniowych. Odrosty jak na złość się nie pojawiają Tylko teraz kwestia czasu - ile zajmują konkretne metody i jaka jest ich skuteczność? Byłabym wdzięczna za krótki opis, jak pozyskać sadzonki sumaka z dorosłej ( kwitnącej ) rośliny macierzystej...
W Internecie jest zdumiewająco mało informacji na ten temat Większość poradników zawiera informacje typu ile metrów wzwyż, ile wszeż. Cóż, może kiedyś się przyda...
Z góry dziękuję za każdą chęć pomocy :P
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
- Terry Pratchett, Kosiarz
Sumak
To jeszcze raz ja. Znalazłam w ilustrowanej encyklopedii roślin (gazety wyborczej) info o sumakach. A więc - cytuję:
jesienią i wiosną wykopujemy i przesadzamy odrosty korzeniowe albo wczesną zimą pobieramy sadzonki korzeniowe.
Pozdrawiam.
jesienią i wiosną wykopujemy i przesadzamy odrosty korzeniowe albo wczesną zimą pobieramy sadzonki korzeniowe.
Pozdrawiam.
Witajcie. Piszę z pilną prośbą o radę. Na moim osiedlu rośnie wiele drzewek sumaka octowca. Równoież wokół placu zabaw dla małych dzieci. Dzisiaj zauważyłam, że kilkoro z tych dzieci pozrywało liście tego właśnie drzewa i wykorzystało je w zabawie w piaskownicy. Pobudowały jakieś zamki, które poozdabiały liśćmi tego drzewa. Słyszałam, że ta roślina jest trująca. I chciałabym się dowiedzieć czy to prawda. Czy mogą się zatruć dzieci, które bawią się jej liśćmi, czy też trujące są tylko owoce? Nie wiem bowiem czy podnosić raban i alarmować sąsiadów, czy tez pozwolić dzieciom dalej się bawić. Jak na złość nie ma przy nich dorosłych. Ja akurat nie mam swoich dzieci, ale niepokoi mnie to, co zobaczyłam. Będę wdzięczna za wskazówki.
pogodynka
pogodynka