Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę,że warunki mają dobre.Stoją w wazonach w ogródku w miejscu półcienistym.Moczone są co 3 dni nawet do 10godz.Jak jest bardzo zimno zabierane są do domu.Nie jestem ekspertem,ale wydaje mi się,że potrzebują częstszego moczenia.Z drugiej strony nie znalazłam nikogo na forum,kto by częściej i dłużej ode mnie moczył swoje wandy.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moim Vandom też teraz trochę stanęły korzenie. najintensywniej rosną po wyrośnięciu, po jakimś czasie się zatrzymują, ale mogą się jeszcze wydłużać. ja trzymam Vandy w domu, w wazonach, też ich nie kąpię bardzo często (ale w wakacje mogę to robić częściej). 2 tygodnie bez wody mogą wytrzymać, ale wtedy wiotczeją im liście.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

danutastachurska1 ja tez tak roie jak ty, nawet jak zapomne to stoja wiecej niz 10 godzin i nic im nie jest. Ostatnio nawet przez noc je moczylam i wszystko jest w porzadku. Daj im troche nawozu to moze dalej rusza :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Ja swoje najczęściej wstawiam na noc do wody, a rano jak wstanę do pracy to wylewam. Chyba im to służy bo mają się dobrze ;:12
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusiu czy w każdym sezonie zdarzało ci się,by korzonki wand zatrzymały się we wzroście :?:

Jolu moje wandy dostają nawóz.Czy będąc w mojej sytuacji moczyłabyś częściej wandy :?:

Orange30 czy robisz to codziennie :?:
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Danusiu ja moczę podobnie jak Halinka-orange zostawiam je na całą noc, a robię to co 2-3 dni zależy jaka jest pogoda.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Od: 20 mar 2009, o 17:42

Post »

witam :)
ja moczę swoje vandopodobne właściwie codziennie rano przez około godzinę, mam tak ciepło w pokoju że do wieczora są suche jak pieprz. tylko te zamocowane na korze mocze wtedy jak jest ciepło na dworzu bo kora dłużej schnie, ale nawet jak nie wyschnie do wieczora to zabieram na noc do domu.
danutastachurska ja myślę że jeżeli uważasz że jest za rzadko i widzisz że do wieczora korzonki przesychają to bez problemu mocz częściej . jeżeli trzymasz na dworzu wiadomo wiatr powoduje szybsze przesychanie. ja czasami te zamocowane na korze mocze 2 razy albo pryskam wodą dodatkowo ale to jak jest ciepło.
w czasie intensywnego wzrostu uważam że zapotrzebowanie na wodę jest indywidualne ale na pewno większe jak zimą kiedy rośliny nie rosną aż tak intensywnie. jeżeli nawozisz za każdym razem pamiętaj o tym żeby raz na jakiś czas dobrze wypłukać roślinkę bo osadzanie się nawozu na korzonkach też może powodować w jakiś sposób przystopowanie wzrostu.
moje małe 4 sztuki w wazonach też puszczają korzonki i jak są małe to widać różnice w wielkości z dnia na dzień a jak podrosną do około 4cm to ten wzrost już nie jest tak zauważalny.
powodzenia i sukcesów życzę w uprawie. :D
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

danutastachurska1 nie moczyla bym czesciej. Moje mocze co trzy dni i to im w zupelnosci wystarcza.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu czy w każdym sezonie zdarzało ci się,by korzonki wand zatrzymały się we wzroście
to się zdarza, nie mogą przecież cały rok rosnąć jak na drożdżach, bo w końcu byłyby tak długie, że by się nie mieściły. na początku rosną szybko, a potem już wolniej. zimą raczej nie rosną, ale na wiosnę znowu zaczynają się wydłużać i rozgałęziać.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Mam niewielkie doświadczenie w uprawie vand.
Na początku próbowałam uprawiać je w podłożu - dałam grube powypalałam dziurki i wydawało mi się, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, bo roślinki rosły. Posadziłam je w przeźroczyste doniczki wiec po jakimś pół roku stwierdziłam, że chyba jest coś nie tak. Wyjęłam z doniczek i z przerażeniem stwierdziłam, że mają pogniłe korzonki i....... od tej pory uprawiam bez podłoża a to oto efekty

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne kwitnienie. a uprawa bez podłoża rzeczywiście jest najlepsza. moje Vandy też kwitną.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

danutastachurska1 wyjasnieniem na zatrzymanie wzrostu korzeni moze byc wyjmowanie jej z wazonu do kapania. Nie wiem jak je kapiesz bo ja swoich nie wyjmuje do czasu mycia wazonu. U moich Vand nie zabserwowalam zatrzymania wzrostu korzeni. Mialam juz taki przypadek ze 3/4 wazonu bylo pelne w korzeniach i co mialam zrobic ? oczywiscie ze obciac :lol: Przy zdrowam wzroscie rosna korzenie caly rok.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja zawsze wyjmuję Vandy do kąpania. moich w wazonach nie da się ich kąpać (bo ich korzenie są poza wazonem), a nawet jakby się dało, to by mi się nie chciało tak kąpać, bo za dużo roboty przy tym, lepiej je wyjąć, włozyć do wiaderka z wodą i po kąpieli znowu odstawić do wazonu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”