Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
Przepraszam za brak polskich znaków w poprzednim poście, ale gdy jestem poza domem piszę z niemieckiej kawiarenki internetowej, a tam polskich znaków nie mają (chyba). Będę to zaznaczać na przyszłość.
Udało mi się dziś "zdjąć" takiego osobnika. Jest to chyba osadnik egeria, o ile dobrze rozpoznałam (ze ściągą ) Kochany motylek specjalnie poczekał aż przyniosę aparat!
A tu kontemplacja dzielżanu w locie. Wiem, że się powtarzam, ale to znowu bzyg (kształt muchy, kolory osy, lot ważki lub helikoptera ):
Udało mi się dziś "zdjąć" takiego osobnika. Jest to chyba osadnik egeria, o ile dobrze rozpoznałam (ze ściągą ) Kochany motylek specjalnie poczekał aż przyniosę aparat!
A tu kontemplacja dzielżanu w locie. Wiem, że się powtarzam, ale to znowu bzyg (kształt muchy, kolory osy, lot ważki lub helikoptera ):
Znowu wtrącę swoje trzy grosze, ale takiej ćmy jeszcze nie widziałam Udało mi się ją sfotografować tylko pod takim kątem, więc nie można ocenić pełni jej urody, ale jest cała biała (oprócz tych paseczków na skrzydłach i czarnych oczu), a rozpiętość skrzydeł miała ok. 6-7 cm. Może ktoś wie co to za jedna?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
[quote="KarolinaL"]Znowu wtrącę swoje trzy grosze, ale takiej ćmy jeszcze nie widziałam Udało mi się ją sfotografować tylko pod takim kątem, więc nie można ocenić pełni jej urody, ale jest cała biała (oprócz tych paseczków na skrzydłach i czarnych oczu), a rozpiętość skrzydeł miała ok. 6-7 cm. Może ktoś wie co to za jedna?
Bardzo interesujący okaz ćmy ! Też pierwszy raz widzę i chciałabym znać jej nazwę.
Mietku - prosimy ... kto, jak nie Ty .
Karolino, gratuluję
Bardzo interesujący okaz ćmy ! Też pierwszy raz widzę i chciałabym znać jej nazwę.
Mietku - prosimy ... kto, jak nie Ty .
Karolino, gratuluję
-
Witam póżną nocką :P
wprawdzie bez fotki swojej jestem , ale rozpoznam tego białego duszka -u mnie też czasem bywa :P
Timandra comae
oczywiście :P troszkę posiłkowałam się wiedzą specjalistów w tej dziedzinie.
Lubię wiedzieć z czym mam do czynienia nocną porą w ogrodzie.
Piękniunia ćma.
pozdrawiam Jovanka :P
wprawdzie bez fotki swojej jestem , ale rozpoznam tego białego duszka -u mnie też czasem bywa :P
Timandra comae
oczywiście :P troszkę posiłkowałam się wiedzą specjalistów w tej dziedzinie.
Lubię wiedzieć z czym mam do czynienia nocną porą w ogrodzie.
Piękniunia ćma.
pozdrawiam Jovanka :P
-
Jovanko, jesteś WIELKA ! Dziękuję bardzo ;:18
To na pewno owa ćma - tylko Karolina pisze o rozmiarach 6-7 cm, a na tej stronce podają, że ma 26 - 33 mm.
Może więc była to jakaś olbrzymka ?
http://lepidoptera.pl/show.php?ID=650&country=PL
Ps. Przepraszam Mietku - więcej nie będę
To na pewno owa ćma - tylko Karolina pisze o rozmiarach 6-7 cm, a na tej stronce podają, że ma 26 - 33 mm.
Może więc była to jakaś olbrzymka ?
http://lepidoptera.pl/show.php?ID=650&country=PL
Ps. Przepraszam Mietku - więcej nie będę