Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
No i co tam nowego? Kwitnie już co? ;)
Ubiegłoroczny nabytek piłkowana 'Intermedia' zaczęła sezon:
Pomijam hortensje ogrodowe w donicach, te kwitną w najlepsze już od jakiegoś czasu natomiast te w gruncie zaczynają się dopiero lekko wybarwiać. Cóż... pogoda.
Miejsca na nowe hortensje w ogródku chwilowo brak dlatego przerzuciłem się na donice, a że hortensje ogrodowe w donicach spisują się ponoć znakomicie to dokonałem nowych zakupów. Udało mi się nabyć polecaną przez Ingrid "Green Shadow" a także "Bicolor" (bodajże vel "Harlequin") (obie mocno przepłacone ale czegóż się nie robi bla, bla,) oraz kuzynkę piłkowaną "Bluebird". O ile oczywiście wszystko sprzedano mi takie tak jak powinno być bo niestety wbrew własnym zaleceniom kupiłem je w stanie przed rozkwitem.
Poza tym nic nowego, aaa, z ciekawostek muszę się pochwalić rozmiarami mojej 'staruszki' "Blue Sky".
1,75m wysokości. Kto ma większą hortensję ogrodową? Mierzcie i chwalcie się (lub swoje hortensje ;))!
Ubiegłoroczny nabytek piłkowana 'Intermedia' zaczęła sezon:
Pomijam hortensje ogrodowe w donicach, te kwitną w najlepsze już od jakiegoś czasu natomiast te w gruncie zaczynają się dopiero lekko wybarwiać. Cóż... pogoda.
Miejsca na nowe hortensje w ogródku chwilowo brak dlatego przerzuciłem się na donice, a że hortensje ogrodowe w donicach spisują się ponoć znakomicie to dokonałem nowych zakupów. Udało mi się nabyć polecaną przez Ingrid "Green Shadow" a także "Bicolor" (bodajże vel "Harlequin") (obie mocno przepłacone ale czegóż się nie robi bla, bla,) oraz kuzynkę piłkowaną "Bluebird". O ile oczywiście wszystko sprzedano mi takie tak jak powinno być bo niestety wbrew własnym zaleceniom kupiłem je w stanie przed rozkwitem.
Poza tym nic nowego, aaa, z ciekawostek muszę się pochwalić rozmiarami mojej 'staruszki' "Blue Sky".
1,75m wysokości. Kto ma większą hortensję ogrodową? Mierzcie i chwalcie się (lub swoje hortensje ;))!
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No chwaściku 1,75???? Nie prześcignę
A co do różowej nowości - piękna. ale już sobie wyobrażam jej cenę
A co do różowej nowości - piękna. ale już sobie wyobrażam jej cenę
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kolekcja Hovaria! Eh... czemu koło mnie nikt nie ma ich w ofercie.Awe pisze:podzielę sie z Wami ... pooglądałam sobie dzisiaj w ogrodniczym:
Szczegółowy opis poszczególnych odmian z tej kolekcji (widocznych na zdjęciu nr 3) można znaleźć TUTAJ.
Hortensje ogrodowe w donicach ??? Można hodować hortensje w donicach? Jak się sprawują? Nie przemarzają w zimie
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Donice na pewno trzeba schować na zimę do garażu lub piwnicy
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Jak najbardziej, hortensje ogrodowe są wprost stworzone do donic, jak mało co.AniaZ pisze:Hortensje ogrodowe w donicach ??? Można hodować hortensje w donicach? . . .
A z ochroną w zimie, no cóż, to tak jak pisze MałaRybka lub można pookręcać. Ja tej zimy trzymałem wszystko na polu odpowiednio zabezpieczone, styropian pod spód donica owinięta czymś ciepłym a sama roślina agrowłókniną plus przy większych mrozach jakieś kartony, ani jedna gałązka nie przemarzła.
W gruncie rzeczy to co jest przecież najgorsze dla hortensji to przymrozki i właśnie tutaj donice dopiero się sprawdzają, co to bowiem za problem wnieść taką donicę nawet do domu na noc? No, oczywiście o ile nie jest to donica 40l lub większa.
Nie będę udawał, że wiem.Awe pisze:. . . jak bym trzymała donice w nieogrzewanym garażu, ale ocieplonym, to będzie OK?
Wiem jedno, hortensja w stanie spoczynku nie wymaga światła, może więc stać w zupełnie ciemnym pomieszczeniu ale jaka powinna być jego temperatura? Nie wiem. Wolę przechowywać na polu ponieważ to wbrew pozorom dużo bezpieczniejsze, mniejsze ryzyko wystąpienia chorób, naturalne podlewanie itp.
Ale na szczęście nie jestem jedynym tutaj posiadaczem hortensji w pojemnikach więc może ktoś podpowie jakie są wymagania zimowego przechowywania w pomieszczeniach.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Napiszcie coś więcej...chwaścik pisze:Jak najbardziej, hortensje ogrodowe są wprost stworzone do donic, jak mało co.AniaZ pisze:Hortensje ogrodowe w donicach ??? Można hodować hortensje w donicach? . . .
A z ochroną w zimie, no cóż, to tak jak pisze MałaRybka lub można pookręcać. Ja tej zimy trzymałem wszystko na polu odpowiednio zabezpieczone, styropian pod spód donica owinięta czymś ciepłym a sama roślina agrowłókniną plus przy większych mrozach jakieś kartony, ani jedna gałązka nie przemarzła.
W gruncie rzeczy to co jest przecież najgorsze dla hortensji to przymrozki i właśnie tutaj donice dopiero się sprawdzają, co to bowiem za problem wnieść taką donicę nawet do domu na noc? No, oczywiście o ile nie jest to donica 40l lub większa.
Czy jak zapakuję całą hortensję do pudła styropianowego na zimę i do zimnego garażu to będzie ok?
Jeśli w garażu to po co pakowanie do pudła styropianowego? Wystarczy opatulić samą donicę o ile oczywiście temperatura w tym garażu spada poniżej 0.kontra pisze:Czy jak zapakuję całą hortensję do pudła styropianowego na zimę i do zimnego garażu to będzie ok?
Artykuł o zimowej ochronie hortensji również tych w pojemnikach. Jak widać każdy kombinuje jak może. . .
Moja osłona donicy była dokładnie taka jak na zdjęciu opisanym "Insulation Material" tyle tylko, że jeszcze samą roślinę opatuliłem agrowłókninką i, jak już mówiłem, samą donicę stawiałem na kawałku styropianu, żeby nie ciągnęło od ziemi.