No i tyle miałam mojego lata...jeden czerwcowy dzień

Dziś pada, kapie , leje lub dla odmiany mży... i tak przez cały czas. Jesień...idzie przez ogród... nawet nosa nie dało się wyściubić.
Tym bardziej dziękuję Wam za miłe odwiedziny, urozmaicające ten ponury dzień
Agulina pisze:
Czy w donicach z pelargonia, te zolte kwiatuszki ,to "zloty deszcz"? Nie wiem czy to potoczna nazwa czy prawidlowa? Moze jeszcze inna? Sliczna kompozycja! Ja szukalam u siebie i jakos nigdzie nie wpadly mi w oko te zolte kwiatuszki!
Coz wiecej...pieknie u Ciebie! Milego dnia! ;:2
To popularny "UCZEP" vel "ZŁOTY DESZCZ" zwany też " ZŁOTEM AZTEKÓW". Poprawna nazwa to Bidens (Bidens ferulifolium). Bardzo popularna roślina o zwisającym pokroju, obsypana dużą ilością żółtych kwiatów, wcześnie rozpoczynająca kwitnienie i kwitnąca obficie przez całe lato. Jej żółte kwiaty współgrające z drobnym, delikatnym, ciemnozielonym ulistnieniem, doskonale nadają się do tworzenia kompozycji z innymi roślinami w skrzynkach balkonowych i wiszących koszach. Te kwiaty idealnie sprawdzą się na słonecznych balkonach, ożywiając każdą kompozycję, doskonale harmonizując z innymi roślinami o zwisającym pokroju, surfiniami, pelargoniami czy fuksjami. To niezwykle ekspansywna roślina.Wymaga regularnego i obfitego podlewania oraz o częstego nawożenia. Dobrze znosi choroby i chłodne poranki.Potrzebuje słonecznego stanowiska.
Ja mam tę roślinkę w dwu odmianach - jedna ma dłuższe pędy i liczne pojedyncze kwiatki, druga jest bardziej zwarta i ma kwiatki podwójne-pełne, nieco większe.