Jak rozmnożyć aronię ?
Jak rozmnożyć aronię ?
Witam!
Mam problem ponieważ planuje zasadzić aronie czarnoowocową.
Chciałbym się dowiedzieć jak ją rozmnożyć.
Chodzi mi o to jak z dużego krzaka zasadzić młode rośliny, nigdzie na internecie nie mogę o tym znaleźć.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące cytryny, po ilu latach od zasadzeniu z pestki zacznie owocować(około?) ja na balkonie mam 2metrową 10-sięćio latke przycinaną(bo już miejsca brakuje, a roślin jeszcze nie miała)
Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje.
pozdrawiam:)
Mam problem ponieważ planuje zasadzić aronie czarnoowocową.
Chciałbym się dowiedzieć jak ją rozmnożyć.
Chodzi mi o to jak z dużego krzaka zasadzić młode rośliny, nigdzie na internecie nie mogę o tym znaleźć.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące cytryny, po ilu latach od zasadzeniu z pestki zacznie owocować(około?) ja na balkonie mam 2metrową 10-sięćio latke przycinaną(bo już miejsca brakuje, a roślin jeszcze nie miała)
Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje.
pozdrawiam:)
Witam.
Na cytrynach się nie znam, ale aronię sama rozmnażałam i chętnie służę pomocą. Krzew aronii wystarczy podzielić na pojedyncze kawałki (niekoniecznie gałązki muszą być ukorzenione!) - ja to robiłam przy pomocy siekierki: część miałam z korzeniem, część bez. Posadzić w ziemię i mocno podlać. Z 2 krzaków zrobiłam sobie spory żywopłot - oczywiście trzeba 2-3 lat, aby się rozrosły.
Jeszcze jedna rada: jeśli będzie ci się wydawać, że któraś gałąź się nie przyjęła, to jej nie wysadzaj - ona i tak się ukorzeni i wypuści pędy!
Pozdrawiam słonecznie ;:2
Na cytrynach się nie znam, ale aronię sama rozmnażałam i chętnie służę pomocą. Krzew aronii wystarczy podzielić na pojedyncze kawałki (niekoniecznie gałązki muszą być ukorzenione!) - ja to robiłam przy pomocy siekierki: część miałam z korzeniem, część bez. Posadzić w ziemię i mocno podlać. Z 2 krzaków zrobiłam sobie spory żywopłot - oczywiście trzeba 2-3 lat, aby się rozrosły.
Jeszcze jedna rada: jeśli będzie ci się wydawać, że któraś gałąź się nie przyjęła, to jej nie wysadzaj - ona i tak się ukorzeni i wypuści pędy!
Pozdrawiam słonecznie ;:2
Amatorka....z sercem do roślin
Zapraszam do mojego ogrodu
Ja to robiłam wczesną jesienią i przez jakiś czas regularnie podlewałam. A kawałki to mniej więcej takie, jak idą pędy tzn. ile gałęzi tyle kawałków.
Amatorka....z sercem do roślin
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aronia , malina a może coś innego
Witam jako że dostałem w "prezecie" kawałek pola ok 1h a nikt nie chcę tego kupić bo niby kiepska ziemia wpadłem na pewnien pomysł jakoby zasadzić na owym polu jaakieś krzewy owocowe coś w stylu aroni maliny winogrona i tu moje pytanie do forumowiczów co byłoby najlepiej zasadzić z tym żeby krzewy zaczeły jak najszybciej owocować po zasadzeniu oraz zeby było jak najmniej do pielęgnacji (brak czasu mieszkam w mieście a pole na wsi) Co byście polecili może macie jakieś własne pomysły?
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najmniej pielęgnacji na pewno będzie posiadała aronia. Zbiór konsumpcyjny dopiero po pierwszych przymrozkach bo wtedy traci cierpkość. Maliny trzeba regularnie obrywać. Winorośle na polu wymagają sporej inwestycji, cięcia i odpowiedniego prowadzenia, oraz w zależności od odmiany odpowiednich warunków termicznych...
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
Re: Aronia, malina a może coś innego
Jeśli tego pola jest tyle, że masz status rolnika, to posadź leszczynę, las, albo czarny bez. Są duże dopłaty na takie uprawy, a zbierać niczego nie trzeba.zydek100 pisze:Witam jako że dostałem w "prezecie" kawałek pola ok 1h a nikt nie chcę tego kupić bo niby kiepska ziemia wpadłem na pewnien pomysł jakoby zasadzić na owym polu jaakieś krzewy owocowe coś w stylu aroni maliny winogrona i tu moje pytanie do forumowiczów co byłoby najlepiej zasadzić z tym żeby krzewy zaczeły jak najszybciej owocować po zasadzeniu oraz zeby było jak najmniej do pielęgnacji (brak czasu mieszkam w mieście a pole na wsi) Co byście polecili może macie jakieś własne pomysły?