Skrzyp - jak z nim walczyć ?Jakie opryski są skuteczne?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 cze 2009, o 07:18
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 cze 2009, o 07:18
Ze skrzypem walczę już 4 lata. Szukałem porad u wielu "specjalistów" ale jak do tej pory to żadna nie przynosi efektów . Są zwolennicy wyrywania, oczywiście stosuję tą metodę włącznie z głębokim wykopywaniem resztek, ale wcale nie widzę efektu a wręcz odwrotnie namnaża się. Pozostała mi chemia, której jestem wielkim przeciwnikiem. Trudno ktoś znas musi jednak ustąpić, zobaczymy kto?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2009, o 23:29
Skrzyp polny (Equisetum arvense) jest rośliną wskaźnikową występuje na glebach kwaśnych Najlepszym sposobem jest więc wapnowanie Proszę pamiętać o dobraniu odpowiedniego rodzaju wapna do rodzaju gleby (w formie tlenkowej na gleby ciężkie i w formie węglanowej na gleby lekkie) Wapno należy wymieszać dokładnie z ziemią warstwy ornej tj ok 15-20 cm Sam proces odkwaszania zachodzi powoli więc efekty mogą być widoczne dopiero po kilku miesiącach W rolnictwie stosuje się ok 4 t wapna na hektar co 4 lata jest to dawka uśredniona wszystko zależy od odczyny gleby.
Co do stosowania ŚOR nie jest uzasadnione ponieważ Skrzyp polny ma ściany komórkowe przesiąknięte krzemionką i żadne tego typu zabiegi nie są skuteczne.
Co do stosowania ŚOR nie jest uzasadnione ponieważ Skrzyp polny ma ściany komórkowe przesiąknięte krzemionką i żadne tego typu zabiegi nie są skuteczne.
- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Walka ze skrzypem
Witam. Mam problem ze skrzypem rosnącym między hederą. Czy jest sposób chemiczny na zniszczenie tylko skrzypu, czy tylko wyrywanie ręczne. Czy podniesienie pH pomoże? Staś
Staś
Podam Ci swój - jedynie dla mnie skuteczny sposób. Dziwny , ale wykoncypowany z wiadomości o skrzypie i wypraktykowany.
Skrzyp rośnie na glebach ubogich. Wyrywanie daje taki efekt, że odrasta, jak hydra.
Mój sposób jest szalenie prosty. Odcinam 2/3 - 3/4 zielonej części skrzypu, następnie biorę garstkę nawozu w granulkach i dokładnie przysypuję nim pozostałą zieloną część skrzypu , oraz okolice w promieniu ok. 4-5 cm. Lekko zwilżam wodą i przykrywam to miejsce nieco większą doniczką.
Problem zaczyna się, gdy skrzyp przerasta korzenie rośliny. No cóż, wolę wykopać te roślinę dobrze ja oczyszczając , niż dopuścić do panoszenia się skrzypu.
Skrzyp rośnie na glebach ubogich. Wyrywanie daje taki efekt, że odrasta, jak hydra.
Mój sposób jest szalenie prosty. Odcinam 2/3 - 3/4 zielonej części skrzypu, następnie biorę garstkę nawozu w granulkach i dokładnie przysypuję nim pozostałą zieloną część skrzypu , oraz okolice w promieniu ok. 4-5 cm. Lekko zwilżam wodą i przykrywam to miejsce nieco większą doniczką.
Problem zaczyna się, gdy skrzyp przerasta korzenie rośliny. No cóż, wolę wykopać te roślinę dobrze ja oczyszczając , niż dopuścić do panoszenia się skrzypu.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Polu a co robisz, gdy masz łan skrzypu, a nie pojedyncze rośliny?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;