Ogródek Pszczółki cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mag pisze:Pszczółeczko,
pólka-etażerka cudowna... zapachniało południem :D
Powiedz mi czy Prezydent ma takie akwarelowo-niebieskie kwiatki z kropelką fioletu... pasowałoby mi to do Charlsa Austina :wink: czy to przekłamanie aparatu :?:
Magdziu w rzeczywistości kwiaty mają piękny głęboki ciemno niebieski kolor który nie blaknie na słońcu. Aparat
troche przekłamał. Jak zwykle ma problem z fioletem i niebieskim. Ale myślę że nawet taki bardzo niebieski też
pasowałby do Astina :D
Uściski i buziaki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiesiu,
a czy zbierasz nasiona z host? Ja próbowałam wysiewac kilka razy ale nic nie wzeszło :( Może jest na to jakiś sposób?

Półeczka pierwsza klasa! Lubie te klimaty :roll:
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gloriadei pisze:Wiesiu,
a czy zbierasz nasiona z host? Ja próbowałam wysiewac kilka razy ale nic nie wzeszło :( Może jest na to jakiś sposób?

... a u mnie same się wysiewają :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Świetne zdjecie z liliowcami sąsiadki :wink:
I baardzo ładna półeczka.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie ciepło i wieczorowo

Ewciu jeszcze nie próbowałam zbierać i wysiewać ziarenek host. Ta hosta na zdjęciu robi ładne nasionka
ale jakoś sama nigdy się nie wysiewa. Do półeczki przydałby się taki sam stoliczek. Spóbuję upolować na coś
podobnego.
Pozdrowionka ;:196
mag pisze:

... a u mnie same się wysiewają :lol: :lol: :lol:
Magdziu u mnie jakoś nigdy nie dorobiłam się samosiewnych maluchów.
Buziaczki ;:79
oliwka pisze:Świetne zdjecie z liliowcami sąsiadki :wink:
I baardzo ładna półeczka.
Walentynko te liliowce sąsiadki to są te najbardziej zwykłe Hemerocallis fulva u tu jest ich pełno w każdym
ogródku. Zdecydowanie to nie są te co mi się podobają. Ale cóż poniewaź się wciskają do mnie by kwitnąć to
przecież ich nie powycinam ;:110
Milego wieczorka ;:10
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, czytałam, że tylko niektóre odmiany host można rozmnażać z nasion. Widocznie ja mam takie :lol:
;:196
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

mag pisze:Wiesiu, czytałam, że tylko niektóre odmiany host można rozmnażać z nasion. Widocznie ja mam takie :lol:
;:196
Magdo widziałam na forum kanadyjskim że najlepszym sposobem na siew host jest położenie nasionek na
wilgotnym papierowym ręczniku i zamknąć w szczelnej foli typu ziplock. Położyć folię w ciepłym ale nie gorącym
miejscu na przykład na neonie i czekać 26 dni by zakiełkował. Posadzić do piaszczystej ziemi.
Nowe roślinki często są zielone i rzadko można otrzymać biało zielone albo o ciekawych odcieniach. Do tego
powoli rośnie. Chyba najlepiej jednak dzielić karpy by otrzymać takie same jak oryginał.

Pozdrowionka ;:77
Wątki Pszczółki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Szkoda, że wysiew host taki skomplikowany i efekty wątpliwe.
Moze Magda cos uchoduje? :wink:
U mnie tez juz zaczynaja kwitnąć. Ale na razie najwiekszą uwage i tak skupiają na sobie róże!

Jeszcze chciałam zapytac o ten fioletowy kwiatuszek na pierwszym zdjeciu - to lak? I co rosnie za nim te małe białe kwiatki?
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu skuszona porównaniem mojego ogródka z Twoim przez Kogrę-Grażynkę,postanowiłam to sprawdzić i po obejrzeniu Twoich cudowności jestem naprawdę zaszczycona ,że dokonała takiego porównania.Piszesz i pokazujesz róże ,które chciałam mieć,ale,albo u nas są niedostępne ,albo nie mam ani centymetra,by je wkopać.Cornelia moja imienniczka jest jedną z tych ,musiałabym stworzyć ogród kaskadowy.Niektóre posiadam np.Polka i jestem zachwycona wielkością jej kwiatu.Będę częstym gościem w Twym ogródku ,bo masz naprawdę perełki w nim.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, to już wiem dlaczego u mnie wszystkie siewki takie same. Odzywa się jakaś hostowa pramatka :lol:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu u Ciebie jak zawsze wspaniałe kwiatowe widoki :D wspaniała lilia królewska, cudowne róże :D Polka cudo :shock: powojniki- jak zwykle aż brak mi słów z zachwytu :D świetny szpaler sąsiadkowych liliowców :wink: :lol:
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Wiesiu chciałam Ci powiedzieć że wzeszły maki i te w donicy i te w ogródku..
Zastanawiam się czy jak podrosną te w donicy pikować ich czy tylko przerwać
i włożyć w jedno miejsce lub kilka.Piękna jest ta Polka, przyznam że nie spotkałam
się z tą nazwą czy pachnie.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

gloriadei pisze:Szkoda, że wysiew host taki skomplikowany i efekty wątpliwe.
Moze Magda cos uchoduje? :wink:
U mnie tez już zaczynaja kwitnąć. Ale na razie najwiekszą uwage i tak skupiają na sobie róże!

Jeszcze chciałam zapytac o ten fioletowy kwiatuszek na pierwszym zdjeciu - to lak? I co rosnie za nim te małe białe kwiatki?
Ewciu ten fioletowy kwiatuszek to jest lewkonia czyli z rodziny laków. Nie wyobrażam sobie lata bez lewkoni i
to ze względu na przecudny zapach i wspomnienia z dzieciństwa. U mnie pachnie co roku. Ona wymaga regeneracji
co roku bo robi się brzydka tak jak wszystkie laki, więc w tym roku próbowałam je wysiać i bardzo się udały.
Siałam w marcu na parapecie a teraz już kwitną. I jak pięknie pachną ;:54
A te małe kwiatki z tyłu to diascja. ma lekko różowy kolor i jest śliczna. Też ją kupuję co roku do donic.
Uściski ;:79
Alionuszka pisze:Wiesiu skuszona porównaniem mojego ogródka z Twoim przez Kogrę-Grażynkę,postanowiłam to sprawdzić i po obejrzeniu Twoich cudowności jestem naprawdę zaszczycona ,że dokonała takiego porównania.Piszesz i pokazujesz róże ,które chciałam mieć,ale,albo u nas są niedostępne ,albo nie mam ani centymetra,by je wkopać.Cornelia moja imienniczka jest jedną z tych ,musiałabym stworzyć ogród kaskadowy.Niektóre posiadam np.Polka i jestem zachwycona wielkością jej kwiatu.Będę częstym gościem w Twym ogródku ,bo masz naprawdę perełki w nim.
Nelu bardzo milo Cię powitać w moim skromnym ogródku. Dziękuję za tak przemiłe słowa. Widziałam Twój
ogród i fakt że wiele mamy wspólnego. Przede wszystkim maleńkość ogródka i miłość do róż i powojników. U Ciebie
wszystko piękne, okazałe aż widać z daleka że dbasz i dopieszczasz swoje roślinki. Bardzo mi się podoba.
A co do ogrodu kaskadowego to u mnie też niedługo będzie taki wiszący Seraj by upchać więcej roślin. Ale czasem
mam ochotę przetrzebić i wyciepać równo bo za dużo zieleni zadusza zieleń.
Przychodź kiedy tylko masz ochotę. Bardzo serdecznie zapraszam.
Pozdrowionka ;:196
mag pisze:No tak, to już wiem dlaczego u mnie wszystkie siewki takie same. Odzywa się jakaś hostowa pramatka :lol:
Magdziu to wszystko wyjaśnia. Jednak matka natura bierze górą i po wysiłkach całych pokoleń
ogrodników wracamy do pramatki Hosty.
;:112 ;:112 ;:112

Buziaczki ;:79
AGNESS pisze:Wiesiu u Ciebie jak zawsze wspaniałe kwiatowe widoki :D wspaniała lilia królewska, cudowne róże :D Polka cudo :shock: powojniki- jak zwykle aż brak mi słów z zachwytu :D świetny szpaler sąsiadkowych liliowców :wink: :lol:
Agnieszko dziękuję za te wszystkie pochwały. Nie wiem czy na nie zasłużyłam ale przekażę też sąsiadce
że jej liliowce takie wzbudzają uznanie. Pochlebi jej to bardzo bo ona taka niezbyt zdolna do ogrodniczych prac
a jej podstawowym narzędziem jest sekator. Te liliowce były sadzone jakieś 20 lat temu przez jej ojca,
prawdziwego miłośnika ogrodów.
Uściski na miły dzień ;:196
danutab pisze:Wiesiu chciałam Ci powiedzieć że wzeszły maki i te w donicy i te w ogródku..
Zastanawiam się czy jak podrosną te w donicy pikować ich czy tylko przerwać
i włożyć w jedno miejsce lub kilka.Piękna jest ta Polka, przyznam że nie spotkałam
się z tą nazwą czy pachnie.
Danuśku widzisz jak szybciutko wzeszły maczki. Te co masz w donicy nie trzeba pikowac bo padną. One
nie lubią pikowania bo mają taki długi główny korzeń którego nie należy ruszać. Najlepiej posadzić w ziemi z całą
bryłą z donicy bez ruszania ziemi. Wtedy dobrze się rozrastają. Ja tak zrobiłam z moimi następnymi maczkami co
dosiałam wiosną w kubeczkach plastikowych i juz są duże bo przesadzone w całości do ziemi. Możesz za to
spokojnie je przerwać by rosły lepiej.
Polka pachnie lekko taką herbacianą różą. Ale trzeba wsadzić w nią nosa by poczuć jej przyjemny zapach.
Słonecznego dnia Danuśku.
;:2
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”