Rośliny do podsadzania (cieniowania) powojników
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zwykle używam do zacienienia podstawy barwinka - ma kilka zalet:
+ bardzo płytko się korzeni nie przeszkadzając powojnikowi
+ bardzo mocno i szybko się rozrasta
+ szczepki bardzo dobrze się ukorzeniają - wystrczy wstawić do słoika z wodą na kilka dni - więc nie ma problemów z rozmnażaniem.
+ ładnie i niezawodnie kwitnie
+ można sadzić w dowolnym miejscu - zniesie zarówno pełne słońce jak i zupełny cień
Z minusów
- bardzo ekspansywny - trzeba przycinać
- nie jest zbyt wysoki i u starszych powojników które ogołacają się na dole z liści sam barwinek nie zasłoni brzydkiego dołu powojnika.
Tak połącznie barwinek/clematis wygląda u mnie:
A tak kwitnie barwinek
Tam, gdzie barwinek rośnie w cieniu, w maju dosadzam jeszcze sadzonki Niecierpka balsamina. Niecierpek bardzo dobrze się czuje w cieniu i ładnie tam kwitnie dokładnie na wysokości pomiędzy barwinkiem a clematisem. Jest to roślina jednoroczna, ale bez problemu można zebrać nasiona i niezawodnie kiełkuje co roku wysadzona w marcu/kwietniu do rozsadnika. Dostępne są kolory od białego przez róże i czerwienie aż do fioletu.
+ bardzo płytko się korzeni nie przeszkadzając powojnikowi
+ bardzo mocno i szybko się rozrasta
+ szczepki bardzo dobrze się ukorzeniają - wystrczy wstawić do słoika z wodą na kilka dni - więc nie ma problemów z rozmnażaniem.
+ ładnie i niezawodnie kwitnie
+ można sadzić w dowolnym miejscu - zniesie zarówno pełne słońce jak i zupełny cień
Z minusów
- bardzo ekspansywny - trzeba przycinać
- nie jest zbyt wysoki i u starszych powojników które ogołacają się na dole z liści sam barwinek nie zasłoni brzydkiego dołu powojnika.
Tak połącznie barwinek/clematis wygląda u mnie:
A tak kwitnie barwinek
Tam, gdzie barwinek rośnie w cieniu, w maju dosadzam jeszcze sadzonki Niecierpka balsamina. Niecierpek bardzo dobrze się czuje w cieniu i ładnie tam kwitnie dokładnie na wysokości pomiędzy barwinkiem a clematisem. Jest to roślina jednoroczna, ale bez problemu można zebrać nasiona i niezawodnie kiełkuje co roku wysadzona w marcu/kwietniu do rozsadnika. Dostępne są kolory od białego przez róże i czerwienie aż do fioletu.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Nie mam koncepcji na obsadzenie powojnika. Myślałam o trzmielinie Dobrze że poczytałam co mąrzy ludzie napisali na ten temat Hosty odpadają - bardzo słoneczne stanowisko, barwinka nie chce, boję się że wrośnie mi w trawnik. Myślałam o miodunce, ale nie pamiętam kiedy znikają jej liście, Chyba na razie posadzę astry na "tym czasem"
Widziałam tu na forum przepiękne zdjęcie forumowicza powojnika Solidarność z mydlnicą. Powojnik rosnie na kutej podporze z nawinietymi ozdobnie sznureczkami.
Mydlnica lubi słońce i bardzo szybko się rozrasta, długo kwitnie i ślicznie wygląda.
Jeśli zainteresowany nie pochwali się znów, wstawię zdjęcie, bo zapisałam sobie w moim specjalnym cudnościowym folderze, niestety nie zapisując autora - wtedy może ktoś pozna swoje zdjęcie?
Tak wygląda mydlnica - to moja młodziutka sadzonka
Mydlnica lubi słońce i bardzo szybko się rozrasta, długo kwitnie i ślicznie wygląda.
Jeśli zainteresowany nie pochwali się znów, wstawię zdjęcie, bo zapisałam sobie w moim specjalnym cudnościowym folderze, niestety nie zapisując autora - wtedy może ktoś pozna swoje zdjęcie?
Tak wygląda mydlnica - to moja młodziutka sadzonka
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Oooooooooooo!
Mam mydlnicę i nawet w ubiegłą niedzielę ją przesadzałam - ale nie pomyślałam o tym żeby posadzić ją przy powojniku. Ot gamoń ze mnie. Jak tylko pojadę na działkę to ją zaraz przesadzę.
Wstaw zdjęcie jak znajdziesz bardzo proszę Mam nadzieję, że autor się nie obrazi.....
A pomysł na folder cudnościowy chyba odgapię od Ciebie.
Ja sobie zapisuję w moich obrazach najfajniejsze pomysły i potem szukam po dwa dni jak mi się coś przypomni.
Mam mydlnicę i nawet w ubiegłą niedzielę ją przesadzałam - ale nie pomyślałam o tym żeby posadzić ją przy powojniku. Ot gamoń ze mnie. Jak tylko pojadę na działkę to ją zaraz przesadzę.
Wstaw zdjęcie jak znajdziesz bardzo proszę Mam nadzieję, że autor się nie obrazi.....
A pomysł na folder cudnościowy chyba odgapię od Ciebie.
Ja sobie zapisuję w moich obrazach najfajniejsze pomysły i potem szukam po dwa dni jak mi się coś przypomni.
Ja pamiętam, to dzieło Skrzata (Marioli)AnniaJ pisze: Proszę bardzo Forumowicza zdjęcie, przepiękne, ktos się przyzna?
Bezimienne, przepraszam, teraz zapisuję sobie z nickiem razem czyli "mydlnicaanniaj" więc już wpadek nie będzie ;)
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Oczywiście, że może, a konsekwencje zależą od odmiany . Są odmiany kochające słońce - te w cieniu na pewno będą kiepsko kwitnąć, a są takie, którym słońce wręcz szkodzi - te jak najbardziej nadają się do cienia. Na niezawodnej stronce http://www.clematis.com.pl jest Encyklopedia pnączy z możliwością wyboru klasyfikacji. Tzn klikasz na w/w stronie zakładkę encyklopedia, potem wybierasz:arrow: powojniki, potem np. wg wystawy pn, lub co Ci tam jest potrzebne... Wtedy w tabelce poniżej ustawiają sie odmiany począwszy od tych najbardziej pożądanych.
Pozdr,
Pozdr,
Mysza