Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko pięknymi kwiatami obdarzyła cię twoja wanda.Ja mam dwie wandy w takim kolorze kwiatów.O tym,że uprawa w podłożu to niezbyt dobry pomysł ja też się przekonałam.Wydawało mi się,że musi się udać,a jednak nie udało się z takiego samego powodu jak i tobie.

Jolu moje wandy nie wyciągam do kąpania,tylko zalewam wodą korzenie w wazonach.Stosuję nawóz Florovit co któreś podlewanie w zmniejszonej dawce.Czyli robię chyba to co powinno im służyć,a jednak tak nie jest.Martwię się o nie,bo nie chciałabym ich stracić,ale wszystko wskazuje na to,że czegoś jeszcze nie wiem.o
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

W zależności od pogody, swoje kąpię co 2-3 dni, nawet 4 jeśli moczą się całą noc. Wszystko na razie jest ok. Korzonki rosną i nawet listki już mam swego "chowu" ;:12
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

[quote="danutastachurska1"]Dorotko pięknymi kwiatami obdarzyła cię twoja wanda.Ja mam dwie wandy w takim kolorze kwiatów.O tym,że uprawa w podłożu to niezbyt dobry pomysł ja też się przekonałam.Wydawało mi się,że musi się udać,a jednak nie udało się z takiego samego powodu jak i tobie.

Mi też się tak wydawało, ale teraz już jesteśmy mądrzejsze :)
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko - cudnego kwitnienia sie doczekałaś!Ja też kąpie swoje vandy co 2 - 3 dni nie wyjmując ich z wazonu.Ale obawiam się,czy nadmiar słonca nie przypali korzeni przez szkło?
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Grażynko jak na mój niedoświadczony rozum to woda w wazonie może się za bardzo nagrzać,a korzonki ugotować.Choć z drugiej strony jeżeli je cieniujesz to chyba nic złego się nie stanie.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu,zauważyłam,że wolniej przesychają w wazonach.Zieleń na korzeniach utrzymuje się dłużej,dopiero w 3 dniu są srebrne.Są tak różne opinie,ze nie wiem,czy dobrze robię mocząc co 3 dni.Im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie.Ale na większej vandzie wychodzi listek to sobie tłumaczę,że jest ok.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Grażynko ważne podstawowe wiadomości na temat ich uprawy, a reszta wg swojego uznania. To tak jak z dziećmi, wg starego przysłowia "jednego ojca jednej matki, a różne dziatki" ;:112 Właśnie tak samo z naszymi kochanymi kwiatami. Z tej samej rodziny, a każde jest w innych warunkach domowych i na różnych parapetach ;:113 ;:109
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzięki Halinko,zaraz mi horyzonty pojasniały.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Grażyna Widera pisze:Danusiu,zauważyłam,że wolniej przesychają w wazonach.Zieleń na korzeniach utrzymuje się dłużej,dopiero w 3 dniu są srebrne.Są tak różne opinie,ze nie wiem,czy dobrze robię mocząc co 3 dni.Im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie.Ale na większej vandzie wychodzi listek to sobie tłumaczę,że jest ok.
Grażynko Orange30 ma rację,bo np.korzonki moich wand robią się srebrne już po kilku godzinach i dlatego myślę o częstszym ich moczeniu.Nikt nam nie da 100 procentowego przepisu na bezproblemową uprawę wand.Ważne,że są na forum osoby,które chcą się z nami podzielić swoimi doświadczeniami.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Za co wszystkim ogromnie dziekuje.Bardzo ważne jest inne spojrzenie na "nasz" problem,bo wystarczy tylko sugestia,która daje odpowiedż a również swiadomość,ze ktoś zawsze udzieli dobrej rady.
Pozdrawiam serdecznie Grażyna.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

moim Vandom też po kilku godzinach srebrnieją korzenie. ale moje (wszystkie oprócz niebieskiej) mają korzenie na zewnątrz wazonu, ponieważ tak im urosły, a gdybym próbowała je wepchnąć do wazonu, to by się połamały, bo są bardzo kruche.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28

Post »

Dziewczyny, moczenie Vandom może tylko służyć.Korzenie na pewno nie zgniją,jeżeli rośliny są uprawiane w cieple.Z czasem zielony osad na nich będzie się utrzymywał, ale to nie szkodzi.
Wtłaczać korzeni do pojemników nie wolno, a te storczyki wyjątkowo lubią korzenie mieć na zewnątrz.
W naturze rosną wolno - bez podłoża i pojemników, dlatego rozbudowany system korzeniowy jest dla nich tak ważny.W Tajlandii widziałam rosnące w prywatnych ogródkach na drzewach i w drewnianych koszyczkach - korzenie większe niż rośliny!

Danusiu, Twoje Vandy są piękne.Gratuluję :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

ODPOWIEDZ