Dziś pojawiło się jeszcze więcej porażonych liści, szkoda usuwać całego krzaka bo ma kilka dorodnych owoców. Może to znów niedobór jakiegoś składnika?? Pozdrawiam
Pomidory - choroby i szkodniki - cz.1
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kozula-
Też tak przypuszczałem że to przez pogodę nie było słońca już od 2 tygodni i dlatego kwiatki tak reagują.Próbowałem zrobić zdjęcia ale mam za słaby aparat na tak szczegółowe zdjęcia.Pomidorom zrobiłem zadaszenie żeby ciągle na nie nie padało i nie mokły bo już by było po nich zobaczymy prawdopodobnie w tym roku plony pomidorów o jakieś 40% w dół a może więcej.
Dzięki kozula za diagnozę będę obserwował
Też tak przypuszczałem że to przez pogodę nie było słońca już od 2 tygodni i dlatego kwiatki tak reagują.Próbowałem zrobić zdjęcia ale mam za słaby aparat na tak szczegółowe zdjęcia.Pomidorom zrobiłem zadaszenie żeby ciągle na nie nie padało i nie mokły bo już by było po nich zobaczymy prawdopodobnie w tym roku plony pomidorów o jakieś 40% w dół a może więcej.
Dzięki kozula za diagnozę będę obserwował
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 cze 2009, o 19:40
Pomoc w ustaleniu przyczyny
Witam
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny takiego stanu pomidorów jakie przedstawiam na zdjęciach.
Do chwili obecnej nie wiem,czy jest to choroba pomidorów,czy może przyczyną jest zrobiony wcześniej oprysk D I T H A N E NeoTec 75 WG.Widziałem wiele chorób pomidorów i na działce uprawiane są każdego roku,jednakże z czymś takim spotkałem się pierwszy raz.Nie wiem czy na zdjęciach będzie wszystko widoczne,więc postaram się opisać to co na nich jest.
Do felernej nocy nic dziwnego z pomidorami się nie działo,wydawało się że są zdrowe i nic im nie dolega,profilaktycznie co jakiś czas były robione opryski przede wszystkim wcześniej wspomnianym dithane,a raz środkiem amistar.Wieczorem opryskałem dithane,a rano krzaki były już zwiędnięte,a w szczególności górna ich część,no i były bardzo poskręcane liście i łodygi.
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny takiego stanu pomidorów jakie przedstawiam na zdjęciach.
Do chwili obecnej nie wiem,czy jest to choroba pomidorów,czy może przyczyną jest zrobiony wcześniej oprysk D I T H A N E NeoTec 75 WG.Widziałem wiele chorób pomidorów i na działce uprawiane są każdego roku,jednakże z czymś takim spotkałem się pierwszy raz.Nie wiem czy na zdjęciach będzie wszystko widoczne,więc postaram się opisać to co na nich jest.
Do felernej nocy nic dziwnego z pomidorami się nie działo,wydawało się że są zdrowe i nic im nie dolega,profilaktycznie co jakiś czas były robione opryski przede wszystkim wcześniej wspomnianym dithane,a raz środkiem amistar.Wieczorem opryskałem dithane,a rano krzaki były już zwiędnięte,a w szczególności górna ich część,no i były bardzo poskręcane liście i łodygi.
Andrzej2238
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzisiejsze zdjęcia moich pomidorów, kilka nowych plamek jest, ale tylko na dolnych liściach. Na pierwszych zdjęciach widać trochę takie brązowiejące "coś" na łodydze liściowej. Poza tym liść jest ok - to następne zdjęcie. Odmiana Orange Str. Białe plamki na liści to pozostałość to oprysku - miedzian lub gwarant. Miedzian 10 dni temu, Gwarant w ubiegłą środę. Będę robić oprysk Acrobatem, ale nie chciałam pryskać praktycznie dzień za dniem. Nie postępuje to tak szybko jak na początku więc nie chcę nadmiernie panikować.
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- 0p - Nowonarodzony
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Magdo uważnie obserwuj to ,, brązowiejące coś '' na łodygach , bo to chyba jednak zaraza , na razie przytłumiona .Okrągłe plamki jeśli są tylko na liściach to septoriza , którą zwalczysz tym samym co zarazę , jeśli plamki są również na owocach wtedy jest to choroba bakteryjna i trzeba użyć Miedzianu .
Pisałyśmy prawie równocześnie , na tych zdjęciach widać lepiej , to septorioza , zginie przy okazji zwalczania zarazy .
Pozdrowienia , kozula .
Pisałyśmy prawie równocześnie , na tych zdjęciach widać lepiej , to septorioza , zginie przy okazji zwalczania zarazy .
Pozdrowienia , kozula .