Pomidory - choroby i szkodniki - cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
iksiks
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2009, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

iksiks pisze:Dziękuję Kozulo! Mam jednak jeszcze jeden problem, pojawiło się to na bawolim sercu i przedstawiają to zdjęcia poniżej. Może to zbyt mocny oprysk z gnojówki?? Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dziś pojawiło się jeszcze więcej porażonych liści, szkoda usuwać całego krzaka bo ma kilka dorodnych owoców. Może to znów niedobór jakiegoś składnika?? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kozula-

Też tak przypuszczałem że to przez pogodę nie było słońca już od 2 tygodni i dlatego kwiatki tak reagują.Próbowałem zrobić zdjęcia ale mam za słaby aparat na tak szczegółowe zdjęcia.Pomidorom zrobiłem zadaszenie żeby ciągle na nie nie padało i nie mokły bo już by było po nich zobaczymy prawdopodobnie w tym roku plony pomidorów o jakieś 40% w dół a może więcej.
Dzięki kozula za diagnozę będę obserwował
Andrzej2238
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2009, o 19:40

Pomoc w ustaleniu przyczyny

Post »

Witam

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny takiego stanu pomidorów jakie przedstawiam na zdjęciach.
Do chwili obecnej nie wiem,czy jest to choroba pomidorów,czy może przyczyną jest zrobiony wcześniej oprysk D I T H A N E NeoTec 75 WG.Widziałem wiele chorób pomidorów i na działce uprawiane są każdego roku,jednakże z czymś takim spotkałem się pierwszy raz.Nie wiem czy na zdjęciach będzie wszystko widoczne,więc postaram się opisać to co na nich jest.
Do felernej nocy nic dziwnego z pomidorami się nie działo,wydawało się że są zdrowe i nic im nie dolega,profilaktycznie co jakiś czas były robione opryski przede wszystkim wcześniej wspomnianym dithane,a raz środkiem amistar.Wieczorem opryskałem dithane,a rano krzaki były już zwiędnięte,a w szczególności górna ich część,no i były bardzo poskręcane liście i łodygi. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Andrzej2238
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy oprysk był wykonywany z tego samego opakowania Dithane co wcześniej , czy z nowego ?

kozula
Andrzej2238
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak z tego samego opakowania
Andrzej2238
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Dzisiejsze zdjęcia moich pomidorów, kilka nowych plamek jest, ale tylko na dolnych liściach. Na pierwszych zdjęciach widać trochę takie brązowiejące "coś" na łodydze liściowej. Poza tym liść jest ok - to następne zdjęcie. Odmiana Orange Str. Białe plamki na liści to pozostałość to oprysku - miedzian lub gwarant. Miedzian 10 dni temu, Gwarant w ubiegłą środę. Będę robić oprysk Acrobatem, ale nie chciałam pryskać praktycznie dzień za dniem. Nie postępuje to tak szybko jak na początku więc nie chcę nadmiernie panikować.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

Kiedy pryskałeś ostatnio Amistarem bo na nim pisze ,że mogą wystąpić poparzenia.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Były opryskiwane chwasty tym samym opryskiwaczem ? Tak wygląda roślina potraktowana środkiem chwastobójczym , środki grzybobójcze nawet w przypadku przedawkowania wywołują poparzenia , przynajmniej jak do tej pory nie spotkałam się takim objawem .

kozula
Andrzej2238
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Amistarem pryskałem 8 dni wcześniej.Prawdę mówiąc to coraz bardziej jestem skłonny upatrywać właśnie w tym przyczynę takiego stanu pomidorów.
Andrzej2238
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Jeszcze dwa zdjęcia bo nie chciało mi załadować. Może te dzisiejsze pozwolą ustalić co to za choroba bo tak z czystej ciekawości chciałabym wiedzieć z czym walczę. Bo zarazy to się boję jak ognia. Co roku mi pomidory wykończy.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

A ja właśnie dzisiaj kupiłem amistar i miałem zamiar popryskać pomidory i ogórki jak tylko nie będzie padać.
Andrzej2238
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kozula i chyba trafiłaś w sedno sprawy,gdyż opryskiwacz został pożyczony właśnie do opryskania jakiś chwastów i pamiętam,że go nawet nie wypłukałem.
Andrzej2238
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magdo uważnie obserwuj to ,, brązowiejące coś '' na łodygach , bo to chyba jednak zaraza , na razie przytłumiona .Okrągłe plamki jeśli są tylko na liściach to septoriza , którą zwalczysz tym samym co zarazę , jeśli plamki są również na owocach wtedy jest to choroba bakteryjna i trzeba użyć Miedzianu .
Pisałyśmy prawie równocześnie , na tych zdjęciach widać lepiej , to septorioza , zginie przy okazji zwalczania zarazy .

Pozdrowienia , kozula .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”