Szkółka ogrodowa -jak założyć??
Jak złozyc szkołkarstow??
Chciałbym załozyc szkółkarstwo krzewów,co trzeba na początku zrobic??jakie są zasady?? chodzi mi o to zeby mógł wystawiac faktury i paragony??
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
New, przeczytaj ten wątek od pierwszej strony, a potem jeszcze te:
- Licencja na sprzedaż drzewek
- Rośliny z licencją
- O co chodzi z licencją na odmiany?
Jak już przeczytasz wszystko, a nadal będziesz miał wątpliwości, zadaj konkretne pytanie.
- Licencja na sprzedaż drzewek
- Rośliny z licencją
- O co chodzi z licencją na odmiany?
Jak już przeczytasz wszystko, a nadal będziesz miał wątpliwości, zadaj konkretne pytanie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- playmusicpl
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 mar 2009, o 11:13
Witam wszystkich.
Ja zapytam o taką rzecz. Jak sprawa wygląda z nadaniem nazwy szkółce? Czy trzeba lub powinno się ją gdzieś zarejestrować? Chyba nikt nie chciałby się znaleźć w sytuacji kiedy ktoś inny sprzedaje roślinki pod tą samą nazwą. Wydaje się to mało możliwe jednak lepiej od początku zadbać o swój wizerunek tak by
nas nie mylono z konkurencją.
Ja zapytam o taką rzecz. Jak sprawa wygląda z nadaniem nazwy szkółce? Czy trzeba lub powinno się ją gdzieś zarejestrować? Chyba nikt nie chciałby się znaleźć w sytuacji kiedy ktoś inny sprzedaje roślinki pod tą samą nazwą. Wydaje się to mało możliwe jednak lepiej od początku zadbać o swój wizerunek tak by
nas nie mylono z konkurencją.
Kosmiczne prawo karmy w ogrodzie i w życiu.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Witam! opiszę pokrótce moją szkółkę. Jest to pierwsza w Kłodzku szkółka drzew i krzewów ozdobnych. Niestety nie odziedziczyłem jej po nikim, nikt nie pokazał mi co i jak robić, jak prowadzić szkółkę. Sam zrobiłem wszystko od podstaw. Czytając podręczniki szkółkarskie, patrząc jak inni to robią, doszedłem do wniosku, że ja to zrobię po swojemu 8). Niestety Kłodzko to miejsce wyjątkowo nieogrodnicze. Zaopatrzenie się tu w podstawowe rzeczy potrzebne w szkółce graniczy z cudem. Chcąc kupić tu tunel foliowy zostałem wyśmiany, dosłownie... tak więc nie czekając na nie wiadomo co postanowiłem.... zrobić go samemu. Tak powstały już 4, niskobudżetowe niewielkie tunele. One, no cóż, też wzbudzają śmiech u "profesjonalistów". Krytykować łatwo fakt. Kupiłem duży tunel, 33x7 we Wrocławiu (100 km od Kłodzka), załatwiłem transport, a w tym roku postawiłem sobie ten tunel. Teraz mając porównanie stwierdzam, że moje małe, śmieszne tuneliki-mnożarki, w których mam nawet do 100% przyjęć, w zależności od gatunku oczywiście, są o niebo lepsze od tego dużego standardowego. Nie mają zamgławiania, zraszania, nic, żadnych cudów techniki. zacienione białą włókniną, lub cieniówką. Nie produkuję w multipaletach, gdyż stwierdziłem, że są beznadziejne. w tunelach mam zwykłe, staromodne zagony, wysypane piaskiem. Wyprodukowałem już w ten sposób kilkanaście tysięcy roślin i za nic na świecie nie zamieniłbym ich na te wielkie tunele, w których panuje duchota, robić się nie da i podlewać trzeba kilka razy dziennie. Ja podlewam raz, czasem 2 jak jest bardzo gorąco. Opracowałem już metodę rozmnażania np. prunus cerasifera 'Pisardii' z sadzonek. na razie mam około 90%, ale w przyszłym roku założę doświadczenie skoncentrowane na najlepszej kombinacji z bieżącego roku i mam nadzieję uzyskać jeszcze wyższy wynik. Jest to ciekawa alternatywa, gdyż wszystkie podręczniki podają, by śliwę szczepić. ale taka szczepiona jest droga, przez co nie nadaje się na żywopłot. Dodatkowo mocne cięcie takiego żywopłotu pobudza wybijanie podkładek. Zresztą 90% to już i tak bardzo dobry wynik 8)
Mam nadzieję, że będę mógł podzielić się tu moim doświadczeniem. Sam też chętnie skorzystam z waszego pozdrawiam, Jakub
Mam nadzieję, że będę mógł podzielić się tu moim doświadczeniem. Sam też chętnie skorzystam z waszego pozdrawiam, Jakub
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
No jasne!!! Dziel się, bardzo serdecznie zapraszamynocny_drwal pisze:Mam nadzieję, że będę mógł podzielić się tu moim doświadczeniem. Sam też chętnie skorzystam z waszego pozdrawiam, Jakub
A może założysz swój własny wątek tutaj:
- Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Nalewko, Jakub jest już aktywnym użytkownikiem naszego forum
Zaczął pobyt na forum od wątku ze zdjęciami dojrzałego pięknego ogrodu,
którego link umieścił w stopce.
Byłam,widziałam i zapraszam Cię tam pod dęba http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=25407
Zaczął pobyt na forum od wątku ze zdjęciami dojrzałego pięknego ogrodu,
którego link umieścił w stopce.
Byłam,widziałam i zapraszam Cię tam pod dęba http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=25407
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Lukas, poczytaj tutaj:
- Jak zimować sadzonki - żywotnik tuja
- Sadzonki żywotnika i zimowanie na powietrzu
- Iglaki i ich rozmnażanie
- Szczepienie tuji szmaragd, bukszpanu uprawa w tunelu
- Jak przechować sadzonki krzewów?
- Sadzonkowanie tui żywotników
- Sadzonkowanie w trocinach? Sprawdź!
- Jak pielęgnować sadzonki tui by się ładnie rozkrzewiły?
Mamy jak widać sporo wątków na TEN temat, a wątku o szkółkarstwie ogólnym TEGO tematu raczej nie poruszamy
- Jak zimować sadzonki - żywotnik tuja
- Sadzonki żywotnika i zimowanie na powietrzu
- Iglaki i ich rozmnażanie
- Szczepienie tuji szmaragd, bukszpanu uprawa w tunelu
- Jak przechować sadzonki krzewów?
- Sadzonkowanie tui żywotników
- Sadzonkowanie w trocinach? Sprawdź!
- Jak pielęgnować sadzonki tui by się ładnie rozkrzewiły?
Mamy jak widać sporo wątków na TEN temat, a wątku o szkółkarstwie ogólnym TEGO tematu raczej nie poruszamy
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Oczywiście są takie programy, choć w języku polskim skąpo z nimi Pięknie opisane było to w 'Szkółkarstwie' 5/2007.kubota74 pisze:Chodzi mi o program w którym wprowadzał bym wyprodukowane i sprzedane rośliny. Wiedział bym kiedy kończy się zapas. Zrobił ewentualną inwentaryzację. Wystawił faktury idp.
W języku polskim jest WinAroboR firmy Rita Bosse Software. Możesz wpisywać różne informacje:
- wielkość, wiek wyprodukowanych roślin
- zamówienia dla klientów
- ceny
- informacje dotyczące zbytu
W wersji rozszerzonej tego programu można także pracować z kodami kreskowymi i prowadzić księgowość.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;