Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyroda nie przestaje mnie zadziwiać. Już po raz trzeci w tym roku widzę w ogrodzie pazia królowej. Dziś z upodobaniem "urzędował" na pelargoniach. Po tych kolejnych wizytach zauważyłem, że paziom najbardziej odpowiadają czerwone kwiaty.
A oto cztery zdjęcia, wybrane z 80 jakie wykonałem:
Te częste wizyty oznaczają jedno: populacja pazi w mojej okolicy zdecydowanie wzrosła.
A oto cztery zdjęcia, wybrane z 80 jakie wykonałem:
Te częste wizyty oznaczają jedno: populacja pazi w mojej okolicy zdecydowanie wzrosła.
Mietek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, tak, ale w dużych ilościach potrafi ogołocić drzewa z liści, a iglaki z igieł ...Ania Banaszek pisze:KaRo pisze:Czy ktoś wie,kim będzie moja ślicznotka?
faktycznie boskie stworzenie
http://robale.pl/index/2/214/robaki%20w%20domu
-
Hehe tu mnie jeszcze nie było :P ... ale mam coś dla Was ... taki śliczny " obrazek " wisi u mnie w katedrze entomologii ... piękne te motyle ;)
PS. przepraszam za fotke kiepska troszke ... ale nie ja robiłam :P
PS. przepraszam za fotke kiepska troszke ... ale nie ja robiłam :P
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
Amlos pisze:Czy u Was też w tej chwili jest inwazja małych , czarnych żuczków ?
Kto pomoże je nazwać ?
Początkowo sądziłam, że interesuje je tylko kolor żółty - ale okazuje się, że inne także ...
Amlos moje nie do końca wprawione oko ze zdjęcia wnioskuje że te " robalki "
to Słodyszek rzepakowiec Meligethes aeneus :P należy do rodziny Łyszczynkowatych Nitidulidae
To są te małe paskudy , co siadają na wszystkim co żółte między innymi .
Ale mogę się mylić ;P
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
-
Hehe Amlos dzięki ;)
No więc to małe " coś " to jest szkodnik roślin krzyzowych głównie rzepaku . Postać dorosła zimuje w różnych kryjówkach , wiosną się uaktywniają i prowadzą żer uzupełniający na kwiatach ( głównie żółte i białe ) .
Jak zaczynają się tworzyć pąki kwiatowe na rzepaku , to one przelatują na plantacje => samice nagryzają pąki kwiatowe i do ich wnętrza składają jaja . W środku tych pąków żerują larwy , które zahamowują rozwój pąka => pąki brunatnieją , zasychają i odpadają .
Jedno pokolenie w roku ( mogą być dwa )
To tak w skrócie .
Zwalczanie :
=> niszczenie chwastów z rodziny krzyżowych
=>zwalczanie chemiczne ( gdy pojawi się 3-5 chrząszczy na roślinie )
ALFAZOT , DECIS , KARATE , TREBON , ZOLONE
No więc to małe " coś " to jest szkodnik roślin krzyzowych głównie rzepaku . Postać dorosła zimuje w różnych kryjówkach , wiosną się uaktywniają i prowadzą żer uzupełniający na kwiatach ( głównie żółte i białe ) .
Jak zaczynają się tworzyć pąki kwiatowe na rzepaku , to one przelatują na plantacje => samice nagryzają pąki kwiatowe i do ich wnętrza składają jaja . W środku tych pąków żerują larwy , które zahamowują rozwój pąka => pąki brunatnieją , zasychają i odpadają .
Jedno pokolenie w roku ( mogą być dwa )
To tak w skrócie .
Zwalczanie :
=> niszczenie chwastów z rodziny krzyżowych
=>zwalczanie chemiczne ( gdy pojawi się 3-5 chrząszczy na roślinie )
ALFAZOT , DECIS , KARATE , TREBON , ZOLONE
-