Storczyki i ich życie.....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Limona, nie kryje się
Tak go właśnie obcięłam,żeby pokazać te keiki.
I przepraszam za tę mało twarzową miskę, ale storczyk był w trakcie moczenia...
Tak go właśnie obcięłam,żeby pokazać te keiki.
I przepraszam za tę mało twarzową miskę, ale storczyk był w trakcie moczenia...
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomocy?
Mój storczyk biały z różowymi plamami stracił czubek wzrostu ponieważ wzięło go jakieś chorubstwo i niechcący cię obtarłem przy podlewaniu górnego liścia i on odleciał czubek cały był zgnity. Na fotkach widać te ciemne plamy to ta zgnilizna te jasne rany to jest wyczyszczone miejsce lekko dziełem tam zgniliznę i miejsce posmarowałem denaturatem aby zwalczyć bakterie które tam się rozwijały. Czy są szanse na jego odratowanie jego pozostałe 5 liści są sztywne i zielone ma jeszcze 2 łodyżki kwiatowe? Co z nim mogę jeszcze zrobić….?
Mój storczyk biały z różowymi plamami stracił czubek wzrostu ponieważ wzięło go jakieś chorubstwo i niechcący cię obtarłem przy podlewaniu górnego liścia i on odleciał czubek cały był zgnity. Na fotkach widać te ciemne plamy to ta zgnilizna te jasne rany to jest wyczyszczone miejsce lekko dziełem tam zgniliznę i miejsce posmarowałem denaturatem aby zwalczyć bakterie które tam się rozwijały. Czy są szanse na jego odratowanie jego pozostałe 5 liści są sztywne i zielone ma jeszcze 2 łodyżki kwiatowe? Co z nim mogę jeszcze zrobić….?
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
myślę, że ten Phalaenopsis może przeżyć. nie ma stożka, więc musi puścić obok keiki. jak wyjdzie keiki, nie oddzielaj go, tylko pozwól mu urosnąć. to będzie nowy stożek wzrostu tej rośliny, która go utraciła. takie keiki po kilku miesiącach może już zakwitnąć po raz pierwszy. miałam tak na takim rózowym Phalaenopsisie i na Phal. liodoro. rózowy stracił pęd od słońca, a liodoro nie wiem, bo go kupiłam bez stożka, ale nie wygląda na ugnitego, może mu ktoś urwał ten listek. keiki liodoro wyrósł niecały rok temu, a już kwitnie. twój też może wypuścić.
- Piotr=)
Storczykowo dzięki za wsparcie mam nadzieję że będzie żył a mam takie pytanie a jak wypuści np. 2 keiki u podstawy to mam je dwie pozostawić czy jedną oddzielić......?;)
Spis tematów
- Storczykowa
jak będziesz chciał. ale jedno mu zostaw. ale jakby puścił 2 lub więcej i byś oddzielał, to oddziel dopiero wtedy, jak będzie miał dobre korzonki. ja kiedyś miałam Phalaenopsisa, który miał stożek i puścił kilka keików między liśćmi i 1 mu odpadł przy przesadzaniu. posadziłam ten keik osobno, ale usechł po jakimś czasie, może miał za słabe korzonki.
- Storczykowa
ok. keiki jak się pojawi, to będzie się odżywiać sokami tej starej rośliny. ale ona kiedyś uschnie, bo jej liście się zestarzeją i odpadną. keiki będzie sobie żyło obok i może używać korzeni starej rośliny, tak jak mój keik liodoro, który nie ma za wiele swoich korzonków, bo puścił dopiero w tym roku i jeszcze mu nie urosły za długie.
-
Piotr, zrób tak jak radzi Storczykowa.
No i nie można się spieszyć z oddzielaniem keiki. Muszą porządnie się usamodzielnić, tzn. wypuścić dłuższe, mocne korzenie. Inaczej padną lub wyrośnie słaba roślina.
No i nie można się spieszyć z oddzielaniem keiki. Muszą porządnie się usamodzielnić, tzn. wypuścić dłuższe, mocne korzenie. Inaczej padną lub wyrośnie słaba roślina.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Piotrze, życzę żeby roślina wypuściła keiki
Anaka, a czy zostawienie tyle keiki, co bardzo ładnie wygląda, szczególnie jak są kwiaty, nie osłabia rośliny-matki?
Anaka, a czy zostawienie tyle keiki, co bardzo ładnie wygląda, szczególnie jak są kwiaty, nie osłabia rośliny-matki?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
Ja nie mam takiego wrażenia...
Trzeba tylko dbać o roślinę. Ważne jest regularne nawożenie i dostarczanie wilgoci w podłożu.
Widziałam ogromne rośliny z mnóstwem keiki w doskonałej kondycji
Trzeba tylko dbać o roślinę. Ważne jest regularne nawożenie i dostarczanie wilgoci w podłożu.
Widziałam ogromne rośliny z mnóstwem keiki w doskonałej kondycji
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Piotr=)
Zapomniałem wam powiedzieć już miną tydzień odkąd nałożyłem jednemu z moich storczyków na 2 śpiące oczka Wazelinę z ukorzeniaczem. Lekko ściągałem łuskę i pod nią tam był mały zaczątek wyglądało to jak mała łuseczka, naniosłem na niego warstwę mieszaniny (ukorzeniacza+wazelina) i na razie czekam cierpliwie że może jednak coś z tego będzie jestem dobrej nadziei a tak wyglądają oczka posmarowane tą mieszaniną. Oto fotki
Spis tematów
- Piotr=)
Tera patrzyłem na innych forach inne wypowiedzi na temat wazeliny i ukorzeniacza i nie wiem cz dobrze zrobiłem ściągając łuskę z łodyżki na innych forach piszą że sie smaruje po łusce....? I nie wiem co jest lepsze czy na łuskę to sie nakłada czy bez łuski ......?
Spis tematów
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja za bardzo w tę wazelinę z ukorzeniaczem nie wierzę, ale spróbować zawsze można.
Teoretycznie łuska mogłaby odizolować roślinę od tej substancji, więc chyba lepiej, że łuskę zdjąłeś.
Trzymam kciuki za powodzenie w doświadczeniu z wytwarzaniem keiki.
Teoretycznie łuska mogłaby odizolować roślinę od tej substancji, więc chyba lepiej, że łuskę zdjąłeś.
Trzymam kciuki za powodzenie w doświadczeniu z wytwarzaniem keiki.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Piotr=)
Myślałem że nie trzeba ściągać ale jednak ściągłem jedno oczko jest posmarowane już tydzień a jeszcze u innych posmarowałem dziś jedno oczko zostawiłem z łuską i zobaczę co będzie lepsze 8)
Spis tematów