Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
A mi się te paskudy wydają nawet dość sympatyczne (w niewielkich ilościach...), nieraz widziałam je na różach głównie, a teraz faktycznie wszystko co żółte ma czarne kropki - nachyłek, słoneczniczek, dalie...plus różowa róża Te na róży są widocznie daltonistami
aha, a co do chemii, to jakoś nie jestem przekonana, chyba że nie ma innego wyjścia. Zawsze dostanie się też jakimś pożytecznym owadzikom
aha, a co do chemii, to jakoś nie jestem przekonana, chyba że nie ma innego wyjścia. Zawsze dostanie się też jakimś pożytecznym owadzikom
Jak juz napisałam , to szkodliwe są doriosłe chrząszcze i larwy , które rozwijają się na rzepaku ... żer uzupełniający nie powinien byc jakiś bardzo szkodliwy. Także jeśli to nie jest konieczne , to moze faktycznie dac sobie spokój z chemicznym zwalczaniem .
Hehe ale ja się dziś mądruję :P
Hehe ale ja się dziś mądruję :P
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem, wiem Aguś , że nie lubisz chemii ... A ja owszem, a ja tak !
I naprawdę nie żal mi mszyc, które obżarły mi doszczętnie złotokapa i gdyby nie Pirimor
tak samo skończyłyby róże, wiciokrzewy i ostatnio złocienie ..
Co do słodyszka, jeszcze raz się przyjrzę i zadecyduję ...czy go 'ułaskawić' , czy nie .
Ale już sam fakt, że te mini-żuczki psują mi estetyczne doznania z oglądania fotek kwiatów -
- przemawia na ich niekorzyść.
I naprawdę nie żal mi mszyc, które obżarły mi doszczętnie złotokapa i gdyby nie Pirimor
tak samo skończyłyby róże, wiciokrzewy i ostatnio złocienie ..
Co do słodyszka, jeszcze raz się przyjrzę i zadecyduję ...czy go 'ułaskawić' , czy nie .
Ale już sam fakt, że te mini-żuczki psują mi estetyczne doznania z oglądania fotek kwiatów -
Amlos pisze:Wiem, wiem Aguś , że nie lubisz chemii ... A ja owszem, a ja tak !
Hyhy na szczęście chemia to już tylko złe wspomnienia
A to nie żuczki tylko chrząszcze :P
Rząd : Coleoptera - Chrząszcze
Rodzina : Nitidulidae - Łyszczynkowate
Gatunek : Meligethes aeneus - Słodyszek rzepakowiec
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
-
-
-
Fajna sprawa ! Żeby tylko było większe zbliżenie i podpisy pod każdym ... Czy to zasuszone motylkiaagus pisze:Hehe tu mnie jeszcze nie było :P ... ale mam coś dla Was ... taki śliczny " obrazek " wisi u mnie w katedrze entomologii ... piękne te motyle ;)
PS. przepraszam za fotke kiepska troszke ... ale nie ja robiłam :P
na szpilkach ?
Przypomina mi się tu wizyta w Muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykówku pod Poznaniem. ..
Tam są dopiero M O T Y L E w gablotach !!! Chyba największe na świecie - tropikalne !
A zresztą spójrzcie sami - to część z nich ( kliknąć : MUZEUM --> EKSPOZYCJA --> MOTYLE TROPIKALNE ) :
http://www.fiedler.pl/