Paź królowej.... i inne owady. Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

A mi się te paskudy wydają nawet dość sympatyczne (w niewielkich ilościach...), nieraz widziałam je na różach głównie, a teraz faktycznie wszystko co żółte ma czarne kropki - nachyłek, słoneczniczek, dalie...plus różowa róża :shock: Te na róży są widocznie daltonistami :wink:
aha, a co do chemii, to jakoś nie jestem przekonana, chyba że nie ma innego wyjścia. Zawsze dostanie się też jakimś pożytecznym owadzikom :(
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p
Od: 25 gru 2006, o 13:35

Post »

To zwalczanie to podejrzewam dotyczy rzepaku ... a na tych ozdobnych , to w sumie nie wiem czy jakies duże szkody robią .

Ale napisałam co wiedziałam :P
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Chyba je zostawię w spokoju. Już lepiej żeby ich znalazły jacyś naturalni wrogowie. Tak miałam z mszycami - zabierałam się za pryskanie i zabierałam, aż tu pojawiły się biedronki, ich larwy i bzygi - i nagle mszyc mniej! :D
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p

Post »

Jak juz napisałam , to szkodliwe są doriosłe chrząszcze i larwy , które rozwijają się na rzepaku ... żer uzupełniający nie powinien byc jakiś bardzo szkodliwy. Także jeśli to nie jest konieczne , to moze faktycznie dac sobie spokój z chemicznym zwalczaniem .

Hehe ale ja się dziś mądruję :P
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem, wiem Aguś , że nie lubisz chemii ... :lol: :lol: A ja owszem, a ja tak ! ;:7 :lol:

I naprawdę nie żal mi mszyc, które obżarły mi doszczętnie złotokapa i gdyby nie Pirimor
tak samo skończyłyby róże, wiciokrzewy i ostatnio złocienie ..
Co do słodyszka, jeszcze raz się przyjrzę i zadecyduję ...czy go 'ułaskawić' , czy nie .
Ale już sam fakt, że te mini-żuczki psują mi estetyczne doznania z oglądania fotek kwiatów -
- przemawia na ich niekorzyść. :twisted:
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p

Post »

Amlos pisze:Wiem, wiem Aguś , że nie lubisz chemii ... :lol: :lol: A ja owszem, a ja tak ! ;:7 :lol:

Ale już sam fakt, że te mini-żuczki psują mi estetyczne doznania z oglądania fotek kwiatów -
- przemawia na ich niekorzyść. :twisted:

Hyhy na szczęście chemia to już tylko złe wspomnienia :)

A to nie żuczki tylko chrząszcze :P

Rząd : Coleoptera - Chrząszcze
Rodzina : Nitidulidae - Łyszczynkowate
Gatunek : Meligethes aeneus - Słodyszek rzepakowiec
Reposit-10

Post »

Ale dałam plamy ... :oops: Sorry, 'Pani Psorko" . :lol: Żeby chrząszcze pomylić z żuczkami.... wstyd ! :oops: ;:113

Ps. W ten sposób procentuje wiedza zdobyta na Akademii Relaksu. Tak trzymać, Aguś. Dzięki.
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p

Post »

Jeju na serio jestem dziś mądrala :P aż siebie nie poznaje :P Nie ma sprawy , chociaż raz to ja się na coś przydaje ;)
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Niszczenie chwastów jest barbarzyństwem i nie wolno tego robić!
To faktycznie słodyszek :) nie jest grożny dla roślin ogrodowych u mnie siedzi na róży (obserwowałąm je bo to antyczny krzak, ma 90 lat) ale nie zauważyłam żeby coś podgryzały :)

I wara mi od chwastów ! :)
Reposit-10

Post »

Ania Banaszek pisze:Niszczenie chwastów jest barbarzyństwem i nie wolno tego robić!

I wara mi od chwastów ! :)
;:111 Aż tak kochasz chwasty ??? Na swoim ogródku Ci wolno ... :roll:

Zatem życzę udanej hodowli chwaściorów , a szczególnie 'kochanego' perzu i podagrycznika ... ;:82
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja ostatnio najwięcej tych "żuczków" miałam na opryskiwaczu Marolexu, w środku którego był Mospilan + Superam. Nie wiem co bardziej je przyciągało.
Zaczęłam wątpić w skuteczność Mospilanu. :(
Reposit-10

Post »

aagus pisze:Hehe tu mnie jeszcze nie było :P ... ale mam coś dla Was ... taki śliczny " obrazek " wisi u mnie w katedrze entomologii ... piękne te motyle ;)

PS. przepraszam za fotke kiepska troszke ... ale nie ja robiłam :P
Fajna sprawa ! Żeby tylko było większe zbliżenie i podpisy pod każdym ... :wink: Czy to zasuszone motylki
na szpilkach ?

Przypomina mi się tu wizyta w Muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykówku pod Poznaniem. ..
Tam są dopiero M O T Y L E w gablotach !!! Chyba największe na świecie - tropikalne !
A zresztą spójrzcie sami - to część z nich ( kliknąć : MUZEUM --> EKSPOZYCJA --> MOTYLE TROPIKALNE ) :

http://www.fiedler.pl/
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Bardzo ładne motylki :)
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”