Cześć !
Nie wiem co zrobić ? Czosnek posadzony jesienią obecnie żółknie .Nie widać żadnych szkodników na liściach , nie ma też szkodników w ziemi . CO ROBIĆ?
Może ma za ciężką i mokrą glebę.?
Czosnek lubi lekką piaszczystą ziemię - może ratując go usuń możliwie dużą warstwę ziemi w jakiej rośnie uważając by zbytnio nie naruszyć systemu korzeniowego i podsyp nową bardziej przepuszczalną ziemię.
Ogranicz jednocześnie podlewanie.
Działeczko, jeśli na Twoim czosnku nie widać szkodników, to moze ma za sucho? Najlepiej zrób tak jak radzi Lila: wykop jeden i obejrzyj cebulkę. Sprawdź przy tym wilgotność ziemi w której były korzenie.
Kiedyś podobnie zachowywał mi się czosnek, gdy sprzedano mi go z węgorkiem.
Bardzo maleńkie robale, które dojrzałam nad korzeniami, w piętce, ale dopiero przez mocne szkło powiększające.
Wykopałem dziś jeden czosnek i w łodydze znalazłem martwego robaka. Wczoraj opryskałem czosnek Mospilanem.
By powiększyć obraz dodatkowo trzeba użyć znaczka Lepiej go widać na 2 zdjęciu. Ciekawe co to za szkodnik?
Mam jeszcze pytanie. Jak gnije cebula czosnku to co to za choroba i czym pryskać?
Witam przed chwilą mama wykopała czosnek który usycha w części podziemnej i brązowieje łodyga. Prosze o jakieś wskazówki czy można jeszcze to uratować gdyż czosnek u nas jest bardzo rzadko , zawsze kupujemy a teraz mama posadziła dośc dużo i szkoda by było to stracić