Gymnokalicja

Ryszka
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 16:48

Gymnokalicja

Post »

Kupiłam w tym roku kilka kaktusów z tego rodzaju, były z paczkami i zakwitły, ale kwiaty nie otwierają się szeroko, tylko wyglądają jak kwiaty krokusów. Chociaż na zdjęciach w encyklopedii kaktusów są normalnie otwarte.
Czy przyczyną może być za mało słońca albo wody? Bo na pewno nie nadmiar słońca lub wody. Stoją na południowo-zachodnim parapecie i podlewam raz na 2-3 tygodnie.
oloix
200p
200p
Od: 12 gru 2008, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

za mało słońca w dzień i się nie otwierają do końca. Możesz kupić taką specjalną lampę która zastąpi słońce
Awatar użytkownika
Edzia89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2009, o 13:31

Post »

Własnie.... ja tez się podpinam do tego pytania....
U mnie także nie rozwijają się do końca kwiaty gymnocalycium, bo trzymałam w lekkim półcieniu...
No, ale jak postawiłam go w słońcu to pod wieczór się okropnie cały pomarszczył.... więc wolałam nie ryzykować.... Więc jak to jest ? Słońce im służy, czy tez nie?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kwiaty nie otwierają się z braku światła. Jeśli są trzymane w zbyt ciemnym miejscu to gwałtowne wystawienie ich na pełne słońce, zwłaszcza po południu powoduje u nich szok. Kwiat zamiast się otworzyć to zamyka się lub się marszczy.
Generalnie dla wszystkich kaktusów lepsze jest słońce poranne niż wieczorne. Dlatego jeśli jest wybór między parapetem zachodnim a wschodnim to zawsze lepiej wybrać ten drugi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Ja ze swojej strony tylko dodam że pąki kwiatowe u Gymno... otwierają się po południu i muszą mieć dostatecznie dużo słonka inaczej nie rozkwitną
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Moje też nie otwarły się do końca, już opadły. No, cóż, pozostaje nadzieja na następny rok...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Ryszka
200p
200p

Post »

Ale mój parapet jest na południowy zachód, słońce mają od około 13-14 aż do wieczora - więc warunki dla gymno powinny być idealne. Może też ta pochmurna pogoda ma na to wpływ. :(
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ryszka pisze: Może też ta pochmurna pogoda ma na to wpływ. :(
To prawda
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja tez się podepnę pod ten temacik - czy tu o takim kaktusie mowa ??

dostałam go z pąkami, przez prawie 2 tygodnię te 2 większe pączki się rozwijały, wyglądały że już juz się rozwinę , po czym zaczęły więdnąć i opadły, te mniejsze wciąż rosną
roślinka stoi na południowo - wschodnim oknie, normlanie miała bym tam gorąco i słonecznie, ale wiadomo jaka ostatnio pogoda :?

Obrazek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak to ten kaktusik.Jeszcze jedna ważna informacja w czasie gdy roślina ma pąki nie wolno przekręcać i przestawiać doniczek bo wtedy też kaktusik zżuci pąki
magi
500p
500p

Post »

dzięki za podpowiedź :)

roślinka zawitała do mnie jakies 2- 3 tygodnie temu, więc zrzucenie tych pąków faktycznie mogło być też od zmiany miejsca
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To bardzo możliwe,ale nie ma czym się przejmować gymnolki powtarzają kwitnienie więc jeszcze w tym sezonie są szanse na kwiaty
magi
500p
500p

Post »

wrócę do tematu - 2 pozostałe pączki nei opadły, jak się obawiałam, 3 dni temu jak zaczęło wreszcie grzać dosłownie wystrzeliły - widać było niemal w oczach jak się otwierają :)

niestety pączek rozwiera się ok południa a godzinę później słońce zmienia kierunek,w tej chwili np słońce na nie nie pada i kwiaty się zamykają już :(

tylko czy przestawienie go teraz na inne miejsce ma sens ??

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Lepiej nie przestawiaj. Mogą zareagować zrzuceniem pąków
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Ryszka
200p
200p

Post »

Przy okazji chciałabym wiedzieć, jak często podlewacie gymno. W jednej książce autor radził podlewać tylko kilka razy w sezonie, w innej co 2 tygodnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”