Sagowiec.Cycas - problemy w uprawie
Anders74,
tak jak radziłeś wystawiłem swojego Cycasa na zewnątrz. Na początek w jasne miejsce, ale bez pełnego dostępu do światła, a później przestawię go na bezpośrednie działanie słońca.
Mam pytanie: w jakich warunkach powinien być przechowywany Cycas zimą??
Jaka temperatura? Czy miejsce też ma być jasne? Czy ograniczyć podlewanie, a jeżeli tak to do ile?
Dzięki...
tak jak radziłeś wystawiłem swojego Cycasa na zewnątrz. Na początek w jasne miejsce, ale bez pełnego dostępu do światła, a później przestawię go na bezpośrednie działanie słońca.
Mam pytanie: w jakich warunkach powinien być przechowywany Cycas zimą??
Jaka temperatura? Czy miejsce też ma być jasne? Czy ograniczyć podlewanie, a jeżeli tak to do ile?
Dzięki...
Najlepiej w chłodne, jasne miejsce, temperatura może lekko spadać poniżej zera.
Ok. 10°C byłoby najlepsze.
Zależy jakie miejsca masz do wyboru - opisz to może podpowiem coś bardziej konkretnego.
Podlewać mało, im zimniej tym mniej i rzadziej.
Im większa doniczka tym rzadziej.
Jeżeli stoi w garażu, piwnicy, gdzie nie ma mrozu - raz na 3-4 tygodnie.
Poczytaj sąsiedni wątek - "Sagowiec - czy ktoś go hoduje"
Ok. 10°C byłoby najlepsze.
Zależy jakie miejsca masz do wyboru - opisz to może podpowiem coś bardziej konkretnego.
Podlewać mało, im zimniej tym mniej i rzadziej.
Im większa doniczka tym rzadziej.
Jeżeli stoi w garażu, piwnicy, gdzie nie ma mrozu - raz na 3-4 tygodnie.
Poczytaj sąsiedni wątek - "Sagowiec - czy ktoś go hoduje"
mam do wyboru 2 miejsca:
1. jasne bardzo chłodne 0-5 stopni - chybo to będzie lepsze
2. półcień temperatura około 18 stopni
pisałeś też, e można podlewać nawozem co jakiś czas. Jakim nawozem oraz jak często?
Tak ja pisałem już wcześniej wystawiłem go już na zewnątrz. Na początek raczej w półcień. Po jakim czasie będę mógł go przestawić w pełne słońce?
1. jasne bardzo chłodne 0-5 stopni - chybo to będzie lepsze
2. półcień temperatura około 18 stopni
pisałeś też, e można podlewać nawozem co jakiś czas. Jakim nawozem oraz jak często?
Tak ja pisałem już wcześniej wystawiłem go już na zewnątrz. Na początek raczej w półcień. Po jakim czasie będę mógł go przestawić w pełne słońce?
Jeżeli możesz to pokaż zdjęcie sagowca (z doniczką).
Na zimowanie może być to pierwsze, wstaw go tam w listopadzie (jak pojawią się przymrozki) i wtedy już przestań podlewać.
Potem trzeba sprawdzać wilgotność, podlewanie zależy też od wielkości doniczki.
Średnio raz na miesiąc jeżeli nie ma mrozu. Jeżeli w pomieszczeniu jest mróz to w ogóle.
Na zimowanie może być to pierwsze, wstaw go tam w listopadzie (jak pojawią się przymrozki) i wtedy już przestań podlewać.
Potem trzeba sprawdzać wilgotność, podlewanie zależy też od wielkości doniczki.
Średnio raz na miesiąc jeżeli nie ma mrozu. Jeżeli w pomieszczeniu jest mróz to w ogóle.
Ładny i z pewnością niedługo wypuści liście.
Zdecydowanie wymaga przesadzenia.
O doniczce i ziemi pisałem w sąsiednim temacie.
W razie pytań pisz.
Jak przesadzisz to wystaw go na dwór.
Najlepiej, gdzieś na południowy wschód.
Słońce wcześnie wstaje, a rano nie jest zbyt mocne.
Ziemia nie może przesychać.
Zdecydowanie wymaga przesadzenia.
O doniczce i ziemi pisałem w sąsiednim temacie.
W razie pytań pisz.
Jak przesadzisz to wystaw go na dwór.
Najlepiej, gdzieś na południowy wschód.
Słońce wcześnie wstaje, a rano nie jest zbyt mocne.
Ziemia nie może przesychać.
Cycas- pomocy.
Witam
W lipcu tego roku dostałam w prezencie śliczny, piękny, zieloniutki cycas. Po 1,5 miesiąca zaczęło mu się nie podobać stał na parapecie w nasłonecznionym miejscu a teraz wygląda jak po wojnie, jest jeszcze szansa na odratowanie ? Proszę o rady może ktoś miał ten problem. Te młodziutkie pędy co wyszły też jakieś takie słabiutkie.
W lipcu tego roku dostałam w prezencie śliczny, piękny, zieloniutki cycas. Po 1,5 miesiąca zaczęło mu się nie podobać stał na parapecie w nasłonecznionym miejscu a teraz wygląda jak po wojnie, jest jeszcze szansa na odratowanie ? Proszę o rady może ktoś miał ten problem. Te młodziutkie pędy co wyszły też jakieś takie słabiutkie.
Re: CYCAS POMOCY
witaj
o cykasie było n a tym forum mnóswtwo razy - skorzystaj z wyszukiwarki a na pewno coś znajdziesz ;)
o cykasie było n a tym forum mnóswtwo razy - skorzystaj z wyszukiwarki a na pewno coś znajdziesz ;)
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CYCAS POMOCY
Prawdopodobnie ma za małą doniczkę,zadużo słońca,wygląda jakby liście były poparzone.
Te liście pewnie będą do obcięcia,bo to nie najlepszy okres do rozwijania liści.
Troszkę info jest tutaj.
Poproś o przeniesienie tego tematu do diagnostyki i zapytaj fachowca od sagowców Andres74
Te liście pewnie będą do obcięcia,bo to nie najlepszy okres do rozwijania liści.
Troszkę info jest tutaj.
Poproś o przeniesienie tego tematu do diagnostyki i zapytaj fachowca od sagowców Andres74