Ogródek Raczka cz.4
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marku,Karo,Deirde,Oliwko dzięki za pomoc w identyfikacji mojej róży.
Na razie najbardziej pasuje mi róża wielkokwiatowa Alexander lub Tropicana,są bardzo podobne do mojej róży.
Jestem teraz poza Elblągiem i nie mogę sprawdzić,czy zdjęcie nie przekłamuje koloru liści.
Ale Karo i Marek mają racje,ziemia w tym miejscu może być uboga.Przez 20 lat nikt nie zajmował się różami przed kamienicą.Ja dopiero w zeszłym roku podlałam je kilka razy gnojówką i w tym roku podsypałam nawozem do róż.
Gnojówka w tym roku jest już zrobiona,ale ciągle pada i nie mogę zabrać się za podlewanie.
Ja chciałam najpierw wykopać te róże przed kamienicą i posadzić je porządnie,dać na spód obornika,ale moja sąsiadka stwierdziła,że to co widzę to świeże odrosty róż po cięciu a pod spodem na pewno są wielkie korzenie i przy wykopywaniu mogę je uszkodzić.Te róże rosną tam na pewno ponad 23 lata.
Będę miała jeszcze do rozpoznania kolejne dwie róże przed kamienicą,ale na razie nie mam wszystkich potrzebnych zdjęć.
Na razie najbardziej pasuje mi róża wielkokwiatowa Alexander lub Tropicana,są bardzo podobne do mojej róży.
Jestem teraz poza Elblągiem i nie mogę sprawdzić,czy zdjęcie nie przekłamuje koloru liści.
Ale Karo i Marek mają racje,ziemia w tym miejscu może być uboga.Przez 20 lat nikt nie zajmował się różami przed kamienicą.Ja dopiero w zeszłym roku podlałam je kilka razy gnojówką i w tym roku podsypałam nawozem do róż.
Gnojówka w tym roku jest już zrobiona,ale ciągle pada i nie mogę zabrać się za podlewanie.
Ja chciałam najpierw wykopać te róże przed kamienicą i posadzić je porządnie,dać na spód obornika,ale moja sąsiadka stwierdziła,że to co widzę to świeże odrosty róż po cięciu a pod spodem na pewno są wielkie korzenie i przy wykopywaniu mogę je uszkodzić.Te róże rosną tam na pewno ponad 23 lata.
Będę miała jeszcze do rozpoznania kolejne dwie róże przed kamienicą,ale na razie nie mam wszystkich potrzebnych zdjęć.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Raczek
Na szybko wkleję obiecane zdjęcia moich kwitnących lilii:
lilia azjatycka "Staccato":
lilia azjatycka "Sphinx":
lilia trąbkowa "Regale",silnie pachnie:
lilia azjatycka "Staccato":
lilia azjatycka "Sphinx":
lilia trąbkowa "Regale",silnie pachnie:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Raczek
Iza,Ewa to dopiero moje pierwsze lilie.W tym roku będę maiła ich trochę,nakupowałam różne kolory na targach w Starym Polu.Lilie trąbkową Regale kupiłam,ponieważ wyczytałam,że to lilia królewska.
Pachnie bardzo intensywnie.
Wkleję trochę zdjęć,oczywiście zaległych:
trytoma już przekwita:
eucoumisy:
siewka bielunia od mojej siostry Eli
białe dzwonki brzoskwinolistne,za nimi po lewej stronie żółte wiesiołki czworokątne
a po prawej czerwona firletka chalcedońska:
wiesiołek misuryjski,po deszczu się pokłada,niedługo zakwitnie:
różowa jeżówka też niedługo zakwitnie:
pysznogłówka,nie wiedziałam,że ona będzie taka łysa od dołu,muszę ją czymś podsadzić:
mój powojnik Nelly Mouster odbija po zeszłorocznym uwiądzie,rośnie teraz na słońcu,
muszę go przesadzić w miejsce,gdzie słonce jest tylko po południu:
szarłat od Judyty:
acidanteria:
dzwonek karpacki:
kwiatek lepnicy nadmorskiej "Variegata":
houtunia czyli tułacz pstry:
Pachnie bardzo intensywnie.
Wkleję trochę zdjęć,oczywiście zaległych:
trytoma już przekwita:
eucoumisy:
siewka bielunia od mojej siostry Eli
białe dzwonki brzoskwinolistne,za nimi po lewej stronie żółte wiesiołki czworokątne
a po prawej czerwona firletka chalcedońska:
wiesiołek misuryjski,po deszczu się pokłada,niedługo zakwitnie:
różowa jeżówka też niedługo zakwitnie:
pysznogłówka,nie wiedziałam,że ona będzie taka łysa od dołu,muszę ją czymś podsadzić:
mój powojnik Nelly Mouster odbija po zeszłorocznym uwiądzie,rośnie teraz na słońcu,
muszę go przesadzić w miejsce,gdzie słonce jest tylko po południu:
szarłat od Judyty:
acidanteria:
dzwonek karpacki:
kwiatek lepnicy nadmorskiej "Variegata":
houtunia czyli tułacz pstry:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Aniu, piękna ta Twoja lepnica. Do tej pory nic o niej nie słyszałam
Lilię Regale zerwałam do bukietu i musiałam go wynieść na klatkę schodową, tak intensywnie pachnie, szczególnie, że powietrze jest aż gęste przed burzą
Pozdrawiam Dorota
Lilię Regale zerwałam do bukietu i musiałam go wynieść na klatkę schodową, tak intensywnie pachnie, szczególnie, że powietrze jest aż gęste przed burzą
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Raczek
Dorotko ja tę lepnicę dostalam od Dorotki Korzo_m.Danio pisze:Aniu, piękna ta Twoja lepnica. Do tej pory nic o niej nie słyszałam
Pozdrawiam Dorota
Dość późno się pojawiła na wiosnę,myślałam,że już po niej.
Lilia Regale też mnie zaskoczyła intensywnością zapachu.
Gabrysiu ja tę roślinę dostałam pod nazwą szafran,ale teraz czytam,że szafran to inaczej krokus.
Czyli mam szarłata zwisłego,dzięki za rozpoznanie.
Następne zdjęcia:
róża rabatowa Fashion:
róża rabatowa Goldilocks:
róża wielkokwiatowa Eiffel Tower:
żółte wiesiołki czworokątne widać z daleka:
Liście cann,przez pomyłkę posadziłam ich dwa rzędy,myślałam,ze jeden rząd to dalie:
hortensja "Maculata",ma mieć wrzosowo-białe kwiaty:
tawułka,nie znam odmiany:
tawułka biała,też nie znam odmiany:
Przypołudnik:
rozchodnik ostry
rojnik z kwiatkiem:
rozchodnik ościsty,ma fajne kwiatki w kształcie gwiazdek:
niebieski dzwonek karpacki na pierwszym planie:
szarotka alpejska;
goździki kupione na targach,niestety nie znam dokładnej odmiany:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Ale wielkie u Ciebie tawułki Czyba to jakiś inny gatunek bo moje raczej niskie (chyba tylko jedną różową mam taką wysoką).
Już nie mogę się doczekać kwitnienia lilii królewskiej Właśnie zaczęły pękać pąki. No i ten zapach Przypomniało mi się, że w zamierzchłych czasach rosła ona w starym ogrodzie.
Pięknie wyeksponowałaś rozchodniki i utrwaliłem sobie ich nazwy, bo ciągle mylę ostry, ościsty itd.
Już nie mogę się doczekać kwitnienia lilii królewskiej Właśnie zaczęły pękać pąki. No i ten zapach Przypomniało mi się, że w zamierzchłych czasach rosła ona w starym ogrodzie.
Pięknie wyeksponowałaś rozchodniki i utrwaliłem sobie ich nazwy, bo ciągle mylę ostry, ościsty itd.
- Raczek
Iza niestety nie mogę na razie napisać ci,czy ta róża pachnie,ponieważ wszystkie płatki róży opadły po ostatnim deszczu.Musimy poczekać na nowe kwiaty.tu.ja pisze:Czy ta Eiffel Tower mocno pachnie? Jest podobna do mojej wielkokwiatowej NN z Nomi...Ta Fashion też fajnie się prezentuje. Zdążyłaś posadzić dzisiejsze nabytki? Ja do obiadu wzięłam się za pielenie, a po południu była burza i moje muszą czekać do jutra...
Niestety nie posadziłam nowych nabytków,nie miałam kiedy.Chyba dopiero w sobotę zabiorę się za to.
Oby tylko nie padało.
Ewa oczywiście,że możemy się wymienić na goździki i na inne roślinki.
Będę do ciebie zaglądać i dam znać jeśli coś wypatrzę.
Moje canny rosną na słoneczku i to na pewno im służy.Podlałam je także gnojówką.
Jacku moje tawułki mają trzy lata i nie były dotąd dzielone,może dlatego tak wyrosły.
Biała jest zdecydowanie mniejsza choć ma tyle samo lat.
Moje lilie królewskie "Regale" już kwitną obie,pięknie kwitną i silnie pachną.
Chyba posadziłam je w złym miejscy ponieważ pokładają się do przodu,chyba szukają więcej słońca.
Zasłania je trochę krzak żylistka.Muszę je przesadzić w bardziej słoneczne miejsce.
Dziś je musiałam przywiązać do palika,ponieważ do jednej leżącej już zaczęły się dobierać ślimaki,te golasy.
Nazw skalniaków dopiero się uczę i powoli wstawiam następne od identyfikacji.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7