Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie
Problem z draceną - co zrobić?
Mam problem z draceną. Na liściach pojawiają się rdzawe plamy. Przeglądałam forum, może nie dośc dokłądnie i nie znalazłam takich objawów. Nie ma żadnych "robali" nic nie lata, nie klei się, roślinka pięknie rośnie. Kiedy tych plam było mało, podcinałam poplamione listki, to mi się wydawało najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Ale jest ich coraz więcej Mam tę dracenkę już ładnych parę lat i szkoda mi drzewka, ładnie się rozrasta. Co robić. załączam zdięcie, żeby było widać o co chodzi. Dziękuję
Roślinka stoi na wschodnim oknie. Polewam 1, 2 razy na tydzień, obficie, kiedy widzę (sparwdzam paluchem) że powierzchnia ziemi w doniczce wyschła zupełnie. W zimie prawie tak samo, mam niestety kaloryfery... Nawożę biohumusem. I tyle. W domu jest sporo roślin, wszystkie sobie świetnie radzą, ale ta dracenka ;-(
Tak zrobię. W przyszłym, tygodniu dam znać jak wyglądały te korzenie. Nie napisałam jednej rzeczy, nie wiem czy to ma znaczenie. Mam dwie takie roślinki, obie mają ten sam problem. Zastosuję się do Twojej rady. Mam nadzieję, że to pomoże.
Jakiego efektu mogłabym opczekiwać? Że nie pojawią się nowe plamy? Stare nie znikną prawda?
Jakiego efektu mogłabym opczekiwać? Że nie pojawią się nowe plamy? Stare nie znikną prawda?
Przemo. faktycznie dracena (ta ze zdjęcia piętro wyżej) przestała schnąć, reszta liści jest zielona i żaden nie żółknie. Bardzo się cieszę
Ziemię ma luźną, nieubitą, z perlitem. Mam nadzieję, że nie zaleję jej.
Pytanko dot. podlewania. Dracena ma doniczkę, do której wsypałam 8-9l. ziemi, podlałam tylko raz od przesadzenia 1l. wody (ledwo na podstawku się pokazała). Teraz, po 3 tygodniach od podlania ziemia "na głębokości palca" cały czas jest wilgotna. Czy to znaczy, że ja mam te draceny podlewać raz w miesiącu gdy wszystko przeschnie? Tak rzadko? Czekać aż naprawdę wszystko przeschnie?
Mam dużą wilgotność powietrza, inne kwiaty bujnie rosną, a draceny gniją ;-)
Pozdrawiam
Karolina
Ziemię ma luźną, nieubitą, z perlitem. Mam nadzieję, że nie zaleję jej.
Pytanko dot. podlewania. Dracena ma doniczkę, do której wsypałam 8-9l. ziemi, podlałam tylko raz od przesadzenia 1l. wody (ledwo na podstawku się pokazała). Teraz, po 3 tygodniach od podlania ziemia "na głębokości palca" cały czas jest wilgotna. Czy to znaczy, że ja mam te draceny podlewać raz w miesiącu gdy wszystko przeschnie? Tak rzadko? Czekać aż naprawdę wszystko przeschnie?
Mam dużą wilgotność powietrza, inne kwiaty bujnie rosną, a draceny gniją ;-)
Pozdrawiam
Karolina
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dracena - powrót do barwy zielonej
Moja dracena uparcie zielenieje. Nawet po obcięciu pióropuszy - pierwsze liście są piękne, żółciótkie - niestety kolejne rosną w kolorze zielonym. Czy ktoś zna sposób zapobiegania tej regresji?
Taki piękny jest pierwszy liść:
A taki najnowszy
Taki piękny jest pierwszy liść:
A taki najnowszy
Może ma za ciemno? U odmian variegata przy zbyt słabym oświetleniu części białe zielenieją. Powód - większa powierzchnia zielona -> więcej chlorofilu -> więcej powierzchni, na której zachodzi fotosynteza. To naturalny sposób na niwelowanie skutków braku wystarczającej ilości światła słonecznego. ;)
Pozdrawiam, Marcin ;)
-
-