Jarząb, jarzębina (Sorbus) - CHOROBY i SZKODNIKI
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jarząb, jarzębina (Sorbus) - CHOROBY i SZKODNIKI
Jakie szkodniki mogą zaatakować Jarząb szwedzki? Na jakie choroby zwrócić uwagę, jak zapobiegać?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
parch,fytoftoroza,zaraza ogniowa,rdza,zamieranie pędów-to choroby
szkodniki:
przylepnica brzozowa,opiętek gruszowiec,wznosik doparek,piłecznica jarzebinowa,tutkarz cygarowiec,płatkówka pstocineczka,pochwik plamaczek,mszyca jabłoniowa,jarzebinowo-dzwonkowa,skoczek rózany
przędziorek chmielowiec i owocowiec,szpeciel podskórnik gruszowiec
jezeli coś opuściłem to prosze o uzupełnienie
Janusz
szkodniki:
przylepnica brzozowa,opiętek gruszowiec,wznosik doparek,piłecznica jarzebinowa,tutkarz cygarowiec,płatkówka pstocineczka,pochwik plamaczek,mszyca jabłoniowa,jarzebinowo-dzwonkowa,skoczek rózany
przędziorek chmielowiec i owocowiec,szpeciel podskórnik gruszowiec
jezeli coś opuściłem to prosze o uzupełnienie
Janusz
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Jarzębina- choroby,szkodniki
moja do tej pory piękna i ładna jarzębina umiera. nie wiem, co jej jest. choróbsko objawia sie tym, ze począwszy od wierzchołka gałęzi, liśie najpierw robią się jasnozielone, pozniej zółte, na koncu usychaja i spadają. jednak nie na całym drzewie, tylko na poszczegolnej gałęzi. gałąz usycha, i nadaje sie juz tylko do odcięcia. pomózcie, co z tym zrobic, straciłam juz prawie pól dzrewa. 

koczi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lis 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Chora jarzębina HELP
Poczytaj tu o zarazie ogniowej, porównaj objawykoczi pisze:moja do tej pory piękna i ładna jarzębina umiera. nie wiem, co jej jest. choróbsko objawia się tym, ze począwszy od wierzchołka gałęzi, liśie najpierw robią się jasnozielone, pozniej zółte, na koncu usychaja i spadają. jednak nie na całym drzewie, tylko na poszczegolnej gałęzi. gałąz usycha, i nadaje się już tylko do odcięcia. pomózcie, co z tym zrobic, straciłam już prawie pól dzrewa.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=513
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Lucynko, na mojej jarzębinie nie widać żadnych gąsienic, liście jakoś tak dziwnie tracą blaszki i zostają same szkielety (główne nerwy). Jeśli były tam jakieś robale, to musiały być bardzo krótko i może dlatego ich nie zauważyłam. Podobno szrotówek kasztanowiaczek też nie gardzi jarzębinką. Dopóki nie wystąpiły te zżarte liście myślałam, że jej po prostu nie służy moja sucha, piaszczysta ziemia, ale teraz to już nie wiem.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Witam.
Rośnie u mnie jarząb pospolity. Młodziutki, chudziutki - ma około 2.5 metra.
W ubiegłe lato został przesadzony z dzikości (bryła) i się przyjął (liście po początkowym
oklapnięciu podniosły się ładnie i były zielone).
W tym roku wygląda niestety marnie, pojawiły się żółte liście i rdza,może ktoś podpowie,
czego mu brak w glebie? (rośnie bezpośrednio w trawniku,
tzn nie ma żadnej otoczki z kory, żwiru itp.)
Oto zdjęcia (kliknięcie powiększy):

Rośnie u mnie jarząb pospolity. Młodziutki, chudziutki - ma około 2.5 metra.
W ubiegłe lato został przesadzony z dzikości (bryła) i się przyjął (liście po początkowym
oklapnięciu podniosły się ładnie i były zielone).
W tym roku wygląda niestety marnie, pojawiły się żółte liście i rdza,może ktoś podpowie,
czego mu brak w glebie? (rośnie bezpośrednio w trawniku,
tzn nie ma żadnej otoczki z kory, żwiru itp.)
Oto zdjęcia (kliknięcie powiększy):

]
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chora jarzębina
Choć znalazłem w jednym z wątków opis podobnych jak u mnie objawów, nie pojawiła się tam żadna diagnoza, pozwólcie więc że wrócę do tematu w dziale diagnostycznym. Jarzębinka (u mnie pendula) od pewnego czasu ma na liściach ciemne plamki, a ostatnio liście na niektórych gałęziach zaczynają żółknąć. Czy to jakiś grzyb, czy sprawa fizjologiczna? Może ktoś przebrnął przez podobny problem? Drzewko dość spore, posadzone na wiosnę tego roku, stoi w pełnym słońcu, gleba raczej ciężkawa.

gruubas
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Chora jarzębina
Zerknij tu:
- Różne dziwne zbrązowienia ,nekrozy na liściach.
Co prawda w dziale Owocowych, ale warunki są chyba podobne...
- Różne dziwne zbrązowienia ,nekrozy na liściach.
Co prawda w dziale Owocowych, ale warunki są chyba podobne...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."