Sosny- odmiany,wymagania,ogólne dyskusje
Sosny- odmiany,wymagania,ogólne dyskusje
Nie wiem gdzie jest najlepsze miejsce dla tego tematu, ale to wydało mi się najodpowiedniejsze.
Temat ma być poświęcony różnym gatunkom sosen, ich odmianom,wymaganiom,cięciu. Napiszcie jakie macie w swoich ogrodach, jak się chowają, jak szyszkują, po czym je rozpoznajecie..
Na początek mojej kolekcji: szyszkująca wejmutka i sosna żółta
Teraz czekam na Pinus cembroides i Pinus banksiana (s. orzechowa i s. Banksa) Jak tylko dotrą zamieszczę zdjęcia ;)
Temat ma być poświęcony różnym gatunkom sosen, ich odmianom,wymaganiom,cięciu. Napiszcie jakie macie w swoich ogrodach, jak się chowają, jak szyszkują, po czym je rozpoznajecie..
Na początek mojej kolekcji: szyszkująca wejmutka i sosna żółta
Teraz czekam na Pinus cembroides i Pinus banksiana (s. orzechowa i s. Banksa) Jak tylko dotrą zamieszczę zdjęcia ;)
Miałam się nie przyznawać jako autor tematu.. ale moim guru od sosen jest tata Ja ograniczam się do rozpoznawania rodzajów iglaków..sosny to dla mnie czarna magia (na razie), może dlatego mam nadzieję że się czegoś sama nauczęKaRo pisze:Nie musisz dołączać Aniu!
Ja jestem laik w iglastych jeszcze większy niż normalnie,błądzę po omacku,
ale mam u siebie 2 wejmutki obydwie tnę i miałam taką wątpliwość po prostu.
Pozdrawiam.
Ale zaraziłam się miłością do tych drzewek
Czekam na kolejne zdjęcia
Sosny to i moja miłość.
Póki co bez zdjęć, napiszę tylko co mam :
1. sosna czarna
2. sosna gęstokwiatowa Umbraculifera
3. sosna limba Glauca
4. sosna drobnokwiatowa "Tempelhof"
5. sosna górska kobold
6. sosna górska mugo mughus
7. sosna górska pumilio
8. sosna himalajska
9. sosna mandżurska (chińska)
10.sosna oścista
11.sosna pospolita "Hibernia"
12.sosna gęstokwiatowa "Oculus draconis"
13.sosna żółta
14.sosna drobnokwiatowa Glauca
15.sosna bośniacka "Satellit"
Pozdrawiam serdecznie
Póki co bez zdjęć, napiszę tylko co mam :
1. sosna czarna
2. sosna gęstokwiatowa Umbraculifera
3. sosna limba Glauca
4. sosna drobnokwiatowa "Tempelhof"
5. sosna górska kobold
6. sosna górska mugo mughus
7. sosna górska pumilio
8. sosna himalajska
9. sosna mandżurska (chińska)
10.sosna oścista
11.sosna pospolita "Hibernia"
12.sosna gęstokwiatowa "Oculus draconis"
13.sosna żółta
14.sosna drobnokwiatowa Glauca
15.sosna bośniacka "Satellit"
Pozdrawiam serdecznie
Aniu, dziękuję. Niektóre sosny są jeszcze bardzo małe, sadzonki kupuję też małe. Sosna mandżurska też zaciekawiła mnie swoim wyglądem, moja jest jeszcze malusieńka i wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej, zresztą z tego samego źródła
http://www.pendula.waw.pl/index.php?p=p ... 035ab8f29b
Pozdrawiam serdecznie
http://www.pendula.waw.pl/index.php?p=p ... 035ab8f29b
Pozdrawiam serdecznie
Kalmia
A znasz jej nazwę łacińską? Jest przepiękna Chciałabym taką ale 10cm to u mnie zginie w trawie i prędzej ją skoszę. Moje sosny mają conajmniej 1,5m ( i to ta najmniejsza), reszta jest znacznie wyższa. Gdzieś w Moim ogrodzie powinny być zdjęcia mojego pinarium, muszę też dorobić jakieś lepsze. Znam niezłego dostawcę, bo ma ciekawe okazy, zobacze w jakim będą stanie jak dotrą. Jeśli wysyłka się sprawdzi to może u niego zamówie i tą, ale muszę miećobie nazwy, dla pewności. Jego sosany mają od 50-80cm i to już wystaje ponad trawę
Barbarko to mi wygląda na plantację
A znasz jej nazwę łacińską? Jest przepiękna Chciałabym taką ale 10cm to u mnie zginie w trawie i prędzej ją skoszę. Moje sosny mają conajmniej 1,5m ( i to ta najmniejsza), reszta jest znacznie wyższa. Gdzieś w Moim ogrodzie powinny być zdjęcia mojego pinarium, muszę też dorobić jakieś lepsze. Znam niezłego dostawcę, bo ma ciekawe okazy, zobacze w jakim będą stanie jak dotrą. Jeśli wysyłka się sprawdzi to może u niego zamówie i tą, ale muszę miećobie nazwy, dla pewności. Jego sosany mają od 50-80cm i to już wystaje ponad trawę
Barbarko to mi wygląda na plantację