Skimmia japońska -wymagania,problemy
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja moje skimie mam w ogrodzie wsadzone,kupione jesienią z pięknymi pąkami kwiatowymi.Na razie nie widać na nich przemrożenia,dzisiaj oglądałam.Okryłam tylko iglewiem.Jeśli ty trzymałeś ją w ciepłym pomieszczeniu to poczekalabym do wiosny i do gruntu.Pęd po kwiatku bym obcięła.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ma za mało kwaśną i pewnie nieodpowiednią strukturą glebę, a na dodatek ucierpiała od mrozu.Rok temu mogła wyglądać dobrze, bo nieodpowiednie czynniki glebowe dają o sobie znać dopiero po jakimś czasie i nie było wtedy mroźnej zimy.
Ja swoją uprawiam w donicy, ma ładne kwiatostany, ozdobne całą zimę.Podoba mi się bardziej w fazie tych czerwonych pączków, więc nie chce jej mieć w ogrodzie, bo musiałabym ją w tym czasie okryć. Stwierdziłam po kilku próbach, że krzew ten nie nadaje się do gruntu w naszym klimacie, a jeśli już to w miejscach o wyjątkowym mikroklimacie. Nie zdarzyło mi się spotkać w gruncie naprawdę ładnej rośliny, z obfitymi kwiatostanami i ładnymi liśćmi, które są przecież też jej ozdobą:roll: Jeśli już była zielona i zdrowa, to kwiatostany malutkie, parę kuleczek
Ja swoją uprawiam w donicy, ma ładne kwiatostany, ozdobne całą zimę.Podoba mi się bardziej w fazie tych czerwonych pączków, więc nie chce jej mieć w ogrodzie, bo musiałabym ją w tym czasie okryć. Stwierdziłam po kilku próbach, że krzew ten nie nadaje się do gruntu w naszym klimacie, a jeśli już to w miejscach o wyjątkowym mikroklimacie. Nie zdarzyło mi się spotkać w gruncie naprawdę ładnej rośliny, z obfitymi kwiatostanami i ładnymi liśćmi, które są przecież też jej ozdobą:roll: Jeśli już była zielona i zdrowa, to kwiatostany malutkie, parę kuleczek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
ooooooooo szkoda
Wolałabym zazdrościc Ci juz ... teraz
Masz szansę pobrać od niej sadzonki?
To byłoby wspaniale ...
Rozmnaża się z sadzonek wierzchołkowych,lekko drewniejących pobranych późnym latem.
Ukorzenianie trwa długooooooo,nawet kilka miesięcy.
Proponuje zastosować Previcur Energy do ochrony pobranego materiału przed chorobami grzybowymi .
Życzę powodzenia,warto mieć taki okaz w ogrodzie....
Do Polski nie sprowadza się chyba takich odmian skimii a szkoda ...
Zimą,przy odrobinie śniegu wyglądają uroczo ,moi sąsiedzi bardzo dawno temu przywieźli z Holandii taki egzemplarz.
Był wtedy przedmiotem pożądania wielu maniaków...
Muszę jutro sprawdzić nawet jak on teraz wygląda.... ponieważ został zabiedzony i od kilku już lat nie kwitł już.
Wolałabym zazdrościc Ci juz ... teraz
Masz szansę pobrać od niej sadzonki?
To byłoby wspaniale ...
Rozmnaża się z sadzonek wierzchołkowych,lekko drewniejących pobranych późnym latem.
Ukorzenianie trwa długooooooo,nawet kilka miesięcy.
Proponuje zastosować Previcur Energy do ochrony pobranego materiału przed chorobami grzybowymi .
Życzę powodzenia,warto mieć taki okaz w ogrodzie....
Do Polski nie sprowadza się chyba takich odmian skimii a szkoda ...
Zimą,przy odrobinie śniegu wyglądają uroczo ,moi sąsiedzi bardzo dawno temu przywieźli z Holandii taki egzemplarz.
Był wtedy przedmiotem pożądania wielu maniaków...
Muszę jutro sprawdzić nawet jak on teraz wygląda.... ponieważ został zabiedzony i od kilku już lat nie kwitł już.