Pokrzywka brazylijska, koleus blumego(Plectranthus scutellarioides) uprawa w domu
Kupiłam na targach pokrzywkę o bardzo dużych liściach.Nie wiem czym właściwie różni sie od takich o liściach mniejszych, czy rozrośnie się mocno i cały czas będzie wypuszczać tak duże liście? Nie wiem ile miejsca przeznaczyć jej w donicy, bo chciałam dosadzić do niej Euphorbię Diamond Frost o białych drobnych kwiatkach Czy ktoś uprawiał taki koleus o dużych liściach i może coś napisać:?:
Pokrzywka
To zdjęcie pokrzywki, wszystkie okazy na targach miały takie duże liście tyle, że różne kombinacje kolorystyczne Nie wiem czy to inne, w ogrodniczych spotykałam o liściach połowe mniejszych, czy też jakoś je 'podkarmili'.Na razie poustawiałam w donicy jak ma być posadzone z wilczomleczem, ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo jeśli pokrzywka się mocno rozrośnie to może liśćmi przykryć sąsiada. Chciałabym wiedzieć tez jakie stanowisko wybrać, by koleusowi nie wyblakły liście, chyba nie może być nadmiernie słoneczne Mam zamiar posadzić od wschodu, słońce jest tylko do godz.11
To mój pierwszy koleus, jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać, bo nie przepadam za pstrymi liśćmi, ale chciałam coś przed wejściem do domu by nie śmieciło opadającymi kwiatkami i znosiło ocienienie przez większą część dnia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 lip 2009, o 14:24
Mam koleusa, który ma bardzo wielkie liście, coś takie jak u kolegi powyżej. Zauważyłam, że jak sie ich nasadzi w "kupie" kilka sztuk, to nie rosną im tak wielkie liście, a jak jest sam jeden to ma olbrzymie rozmiary, gigantyczne liście. Czy jest jakiś sposób aby te liście byly mniejsze jak koleus rośnie sam w doniczce?
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A ja posiadam takie koleusy (chociaż szukam już innych kolorów ;)):
U mnie pomaga (nieco) sukcesywne uszczykiwanie - w tym także tych największych liści. Koleus szybko mi odrasta, więc ubytki błyskawicznie są "ukrywane" wśród nowych pędów. A gdy uszczykuje, roślina koncentruje się właśnie na wypuszczaniu nowych pędów, a nie rozroście istniejących liści.Katarzynka19 pisze:Czy jest jakiś sposób aby te liście byly mniejsze jak koleus rośnie sam w doniczce?
Przeglądam forum od rana i chyba to będzie mój ulubiony temat 8)
Uwielbiam pokrzywki... co roku wyszukuję nowe odmiany.. ale ze względu na braki lokalowe nie zawsze uda mi się przechować wszystkie na kolejny sezon...
w tym roku na moim balkonie zagościły takie odmiany
odmiany o dużych liściach posadziłam na działce.. ale nie obfotografowałam w każdym razie te wielkolistne pokrzywki najlepiej sadzić same,bo rosną szybko(jak wszystkie coleusy) i zagłuszą prawie każdą roślinkę... mi w ubiegłym roku chciały "zjeść" pelargonie i musiała powyrywać
Uwielbiam pokrzywki... co roku wyszukuję nowe odmiany.. ale ze względu na braki lokalowe nie zawsze uda mi się przechować wszystkie na kolejny sezon...
w tym roku na moim balkonie zagościły takie odmiany
odmiany o dużych liściach posadziłam na działce.. ale nie obfotografowałam w każdym razie te wielkolistne pokrzywki najlepiej sadzić same,bo rosną szybko(jak wszystkie coleusy) i zagłuszą prawie każdą roślinkę... mi w ubiegłym roku chciały "zjeść" pelargonie i musiała powyrywać
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam!
Jakieś cztery dni temu kupiłam koleusa, który wydaje mi się być koleusem "Brilliancy", ale nie w tym rzecz.
Do tej pory miał się świetnie, ale dzisiaj pojawiły się na nim plamy - wygląda tak, jakby spaliło go słońce, chociaż stoi na parapecie w takim miejscu, gdzie dociera tylko rozproszone światło. Nie podlewałam go też po liściach (a wiem, że to czasem może być przyczyną takich plam), tylko do podstawki i ew. na ziemię.
Czy ktoś wie, co może być przyczyną takiego problemu? Czy możliwe, że po prostu upał tak działa na koleusy?
Zapomniałam dołączyć zdjęcie:
Jakieś cztery dni temu kupiłam koleusa, który wydaje mi się być koleusem "Brilliancy", ale nie w tym rzecz.
Do tej pory miał się świetnie, ale dzisiaj pojawiły się na nim plamy - wygląda tak, jakby spaliło go słońce, chociaż stoi na parapecie w takim miejscu, gdzie dociera tylko rozproszone światło. Nie podlewałam go też po liściach (a wiem, że to czasem może być przyczyną takich plam), tylko do podstawki i ew. na ziemię.
Czy ktoś wie, co może być przyczyną takiego problemu? Czy możliwe, że po prostu upał tak działa na koleusy?
Zapomniałam dołączyć zdjęcie: