Paź królowej.... i inne owady. Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p
Od: 25 gru 2006, o 13:35

Post »

Amlos pisze:
Fajna sprawa ! Żeby tylko było większe zbliżenie i podpisy pod każdym ... :wink: Czy to zasuszone motylki
na szpilkach ?

Tak Amlos to motylki na szpileczkach :P ... może kiedyś będę miała chwilke no i oczywiście aparat to zrobię ładniejsze ... chociaż nie wiem , czy się tam wybiore ... mam już dość tych rolabków na szpilach :P
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Chwasty mogą być też pożyteczne ;) np na koniczynie najczęściej można spotkać trmiele, których coraz mniej w Polsce :)
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ania Banaszek pisze:Niszczenie chwastów jest barbarzyństwem i nie wolno tego robić!

I wara mi od chwastów ! :)
:roll: Trzeba więc było dodać : w y m i e r a j ą c y c h .

Wykład niczego sobie, ale jesteśmy w wątku o owadach . :?
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Widzę że chwasty to drażliwy temat, ponad to w złym 'temacie' :D Nie miałam nic złego na mysli, przepraszam
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p

Post »

Ania Banaszek pisze:Ale wszytsko zaczęło się od słodyszka ;) i tego że należy niszczyć chwasty z rodziny krzyżowych na których licznie występuje ;)

Wybacz Aniu ... ale jeśli ktoś ma pole rzepakowe ... i chce coś z tego mieć jakieś plony i dochód ... to nie będzie zwracał uwagi na to czy dany chwast jest pospolity czy też nie. Dla niego w tym momencie najważniejszy jest plon i będzie się starał go chronić .

Także punkt widzenia zależy od punku siedzenia ... na swoim ogródku mozesz mieć chwastów ile chcesz ... ale pozwól innym decydowac o tym , co oni będa mieli w swoich .

Amlos zapytała , czy wiem co to małe " coś " wyrabia na roślinkach , to podzieliłam sie swoją wiedzą ... i tyle w tym temacie.
Dlaczego chcę być OGRODNIKIEM ??? ... Po co pytacie ...to oczywiste ktoś przecież musi PROFESJONALNIE grabić trawniki ;)
Reposit-10

Post »

aagus pisze:

Amlos zapytała , czy wiem co to małe " coś " wyrabia na roślinkach , to podzieliłam sie swoją wiedzą ... i tyle w tym temacie.
I bardzo ładnie się podzieliłaś swoją wiedzą :shock: . Jeszcze raz dziękuję, Aguś.

Ps. Dziś słodyszków było dużo mniej, więc na razie im darowałam życie ... ;:83
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KarolinaL pisze:Ale świetne! Ja mam podobny pszczeliniec na winobluszczu, ale jakoś nie mogłam go dobrze sfotografować, zawsze załapywała mi sie tylko jedna pszczółka :? :) Jak się podejdzie, to brzmi jak cały rój!
U mnie to samo ! Całe szczęście ,że pszczółki i osy( nieliczne) zainteresowane są wyłącznie winobluszczem. Znikają zaraz,gdy przekwitną jego niepozorne ale widocznie dla nich atrakcyjne wielce kwiatki. :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Reposit-10

Post »

eMZet pisze:Przyroda nie przestaje mnie zadziwiać. Już po raz trzeci w tym roku widzę w ogrodzie pazia królowej. Dziś z upodobaniem "urzędował" na pelargoniach. Po tych kolejnych wizytach zauważyłem, że paziom najbardziej odpowiadają czerwone kwiaty.
A oto cztery zdjęcia, wybrane z 80 jakie wykonałem:

Te częste wizyty oznaczają jedno: populacja pazi w mojej okolicy zdecydowanie wzrosła.
Przeoczyłam, ale wracam do tych pięknych Pazi i artystycznych fotek. ;:215
Jestem pełna podziwu .. :shock: Teraz już wiem, Mietku, dlaczego nie ma ich u mnie ?
Po prostu wszystkie Pazie - są u Ciebie !!

Pozdrawiam i czekam na dalsze zdjęcia ... ;:65
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Aniu, chętnie wysłałbym kilka pazi do Ciebie, ale nie śmiem ich dotknąć gdyż są tak delikatne. :twisted: Ja czekałem na pierwszego wiele dziesięcioleci, mam nadzieję, że nie będziesz musiała czekać tak długo.

Lepsze zdjęcia, to efekt korzystania z lepszego aparatu. Te zamieszczone, zostały tylko zmniejszone do regulaminu Fotosika i nie były poddane żadnej edycji.

Serdeczne pozdrowienia
Mietek.
Reposit-10

Post »

Mietku, wierzę Ci .. :D i dziękuję za życzenia . Na pewno kiedyś się spełnią i w końcu
też uwiecznię pazia na zdjęciu. Aparat rzeczywiście masz wysokiej klasy ;:333 , więc korzystaj
z niego również dla naszej przyjemności .. Ale to interesownie zabrzmiało he, he... :lol:

Póki co, zamiast pazia, 'ustrzeliłam' pięknego, zielonego chrząszczyka ;:7

Obrazek Obrazek

I od razu zrobiłam 'dochodzenie' ... Nazywa się Kruszczyca złotawka / Cetonia aurata /

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/ceto ... a-105.html
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Ja też przeoczyłam piękne zdjęcia z eleganckim Paziem, wstyd mi. :oops:
Dzięki Aniu, że zwróciłaś na nie uwagę.
Zdjęcia są naprawdę świetne, i nie zasłaniaj się Mietku aparatem. On sam zdjęć nie zrobi.

A Pazie, to chyba rzeczywiście wszystkie przeprowadziły się do Ciebie, wiedzą, że na nie czekałeś. :roll: :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takie"robaczki" spotkałam u siebie wczoraj :D :D :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
aagus
100p
100p

Post »

barbarka pisze:Takie"robaczki" spotkałam u siebie wczoraj :D :D :D

Sporo tych " robalków" ( jeju jakie fachowe słownictwo w katedrze entomologgi by mnie zatłukli :P )

Mam tylko nadzieję , że to nie jest kolejny test dla mnie ... i że nie mam ich wszystkich rozpoznawać :P ... bo przyznaje , że nic mi o nich nie wiiadomo :P
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”