Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 lip 2009, o 14:24
Witam, mam małe, acz dla niektórych pewnie wręcz idiotyczne pytanie, ale... Otóż mam w domu pewnego osobnika który cholernie lubi kwiaty, jednak w chwili obecnej tych kwiatów jest przepełnienie, i nie wygląda to zbyt estetycznie. Już wywaliłem sporą część roślinek od siebie z pokoju zostawiając jedynie te które wyglądają pożadnie a nie jak pół nieszczęścia. Niestety ostatnio mi wcisnął do pokoju popratke, których nawiasem nie cierpie ponieważ saą wg. mnie bardzo brzydkie, no i co najgorsze przy lekkim podmuchu zaczyna leciec masa lisci -.- Argumentem aby je wsadzić do mojego pokoju było to że (niby) paprotniki są potrzebne w pomieszczeniach gdzie jest używany komputer telewizor itd. ponieważ ogranicza to szkodliwe promieniowanie od tych urządzeń. Nie wiem na ile to jest prawda, a co lepsze nie odczulem tego rzekomego promieniowania -.- ale pytanie moje to czy jest roślina doniczkowa która by miała podobne włąsciwości "antypromieniowe" co paprotka, lub która też ma przypisaną taką włąściwość przez ludzi o ograniczonym umyśle? -.-
Re: Czym zastąpić paproć?
Nie martw się, paprotka uschnie i będzie po kłopocie ;)
W pierwszej części postu myślałem,ze ktoś pisze o moim domu
Od połowy już mi się przestało podobać.
Szkoda,że zauważyłeś tylko u kogoś "ograniczony umysł".
Jak powiem,ze skrzydłokwiat oczyszcza powietrze to znaczy,że mam "ograniczony umysł"
Współczuję temu twojemu osobnikowi.
Od połowy już mi się przestało podobać.
Szkoda,że zauważyłeś tylko u kogoś "ograniczony umysł".
Jak powiem,ze skrzydłokwiat oczyszcza powietrze to znaczy,że mam "ograniczony umysł"
Współczuję temu twojemu osobnikowi.
- malgosia7
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 lip 2008, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a ja mam inny problem
mam śliczną duża paproć niestety ale od pewnego czasu zaczęły jej usychać końcówki liści
czy za mała doniczka moze byc tego przyczyną?
mam śliczną duża paproć niestety ale od pewnego czasu zaczęły jej usychać końcówki liści
czy za mała doniczka moze byc tego przyczyną?
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam,
na początku jak to czytałem, to mi się wydawało jakbym czytał o swoim domu :P podobnie jak Miro78.
Możesz co najwyżej zamiast paprotki hodować na jej miejsce jakąś inną roślinę (np. cieniolubną, bo paprotka do takich należy), cissus, scindapsus, trzykrotka, moim zdaniem to ładniejsze rośliny (szczególnie scindapsus fenomen według mnie )
W to co ten osobnik Ci powiedział ja bym nie zbyt uwierzył, ale to ja Ty możesz wierzyć oczywiście w co chcesz.
na początku jak to czytałem, to mi się wydawało jakbym czytał o swoim domu :P podobnie jak Miro78.
Możesz co najwyżej zamiast paprotki hodować na jej miejsce jakąś inną roślinę (np. cieniolubną, bo paprotka do takich należy), cissus, scindapsus, trzykrotka, moim zdaniem to ładniejsze rośliny (szczególnie scindapsus fenomen według mnie )
W to co ten osobnik Ci powiedział ja bym nie zbyt uwierzył, ale to ja Ty możesz wierzyć oczywiście w co chcesz.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sty 2008, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Paprotka
Co do paprotek, zauważyłam pewną zależność. Jeśli się dużo podlewa i generalnie w pewnym sensie dba o roślinkę, to liście mogą wyrosnąć dość długie, nawet bardzo. Ale są wtedy jasne i nie takie mięsiste, zielone. A jeśli się roślinę nawozi odpowiednio, ma dobrą ziemię i dostarcza jej minerałów, to dopiero rośnie piękna paprotka!
Ogrody to nasza pasja, szczęście i życie...
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Paprotka
A moim zdaniem wyciągają się i są jasne dlatego, bo z regóły w zimie jest mniej światła, skoki temperatury (jak ktoś ma centr. ogrzewanie) i wilgotność podwyższona.