Ogródek Raczka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tego co wiem jest kilka odmian tawułek, które różnią się nie tylko kolorem ale i wysokością. U mnie liliowa jest wysoka, a ciemnoczerwona raczej niska.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ja mam Alexandra od niedawna (sadziłam jesienią), kwiaty są bardzo podobne do Twoich natomiast mam pytanie, czy je przycinałaś, bo według opisów, które czytałam nie przycinane powinny osiągać dość spore rozmiary (tak jak róże parkowe), ale to tylko teoria praktyki nie mam żadnej. Napisze Ci jeszcze, że jak po raz pierwszy zobaczyłam tą róże u Ciebie w wątku (a śledzę go w miarę regularnie - zanim przeczytałam jakikolwiek post) skojarzyła mi się z moim Alexandrem. Czekam na zdjęcie jeżyny jak wkleję moją dam Ci znać. Moja już niedługo będzie miała owoce. Generalnie nie przejmuj się, że Ci nie pnie się po kratce, bo ona nie jest typowym pnączem.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

maakita pisze:Aniu ja mam Alexandra od niedawna (sadziłam jesienią), kwiaty są bardzo podobne do Twoich natomiast mam pytanie, czy je przycinałaś, bo według opisów, które czytałam nie przycinane powinny osiągać dość spore rozmiary (tak jak róże parkowe), ale to tylko teoria praktyki nie mam żadnej. Napisze Ci jeszcze, że jak po raz pierwszy zobaczyłam tą róże u Ciebie w wątku (a śledzę go w miarę regularnie - zanim przeczytałam jakikolwiek post) skojarzyła mi się z moim Alexandrem. Czekam na zdjęcie jeżyny jak wkleję moją dam Ci znać. Moja już niedługo będzie miała owoce. Generalnie nie przejmuj się, że Ci nie pnie się po kratce, bo ona nie jest typowym pnączem.
Madziu ja swoje róże w kwietniu podcięłam tak na 20cm.Niestety wtedy jeszcze nie wiedziałam,ze mam róże Alexander.
I do tej pory z braku czasu jeszcze za bardzo nie poszerzyłam wiedzy o niej. :oops:
Róże ,które daje teraz do identyfikacji były przez kilka lat zaniedbane,dlatego,aby je odmłodzić ciachnęłam je dosyć radykalnie.
Jeżyna zaskoczyła mnie tym,że puszcza pędy do przodu i na razie nie za bardzo mi się to podoba,ponieważ z przodu jeżyny posiałam różne nasiona.Pędy jeżyny przykryły mi już sporą część zasiewów.
Z drugiej strony wschody nasion na tej części rozsadnika mam na razie marne.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu właśnie Krysia (KaRo ją tak podcina) więc wcale źle nie zrobiłaś, jeśli to Aleksander to Twój wybór, czy będziesz ją mocno ciąć, czy słabo. A jaka duża była wcześniej?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maakita pisze:Aniu właśnie Krysia (KaRo ją tak podcina) więc wcale źle nie zrobiłaś, jeśli to Aleksander to Twój wybór, czy będziesz ją mocno ciąć, czy słabo. A jaka duża była wcześniej?
Madziu ja zajęłam się różami przed kamienicą dopiero w zeszłym roku.
Przedtem byłam pochłonięta tworzeniem od podstaw ogrodu za domem.
Czyli pamiętam róże tylko takiej wielkości jak pokazałam na wcześniejszych zdjęciach.

Na dole mojej kamienicy jest apteka i właśnie pod oknami apteki rosną róże.
Wczoraj zobaczyłam taki widok:

Obrazek
Na zdjęciu widać tylko czubki róż. :evil: :evil:

Obrazek

Róże i tak rosną od wschodu,czyli mają światło tylko rano.W takich warunkach będzie im ciężko rosnąć.
Zapadła więc decyzja przesadzenia ich jesienią do ogrodu.Tydzień temu na dokładkę ktoś pościnał wszystkie kwitnące róże.
Ja czekałam na kwiaty,aby zrobić zdjęcia do identyfikacji a ktoś bezczelnie powycinał róże.
Niestety rosną blisko chodnika a płotek jest niski.
Wczoraj i przedwczoraj udało mi się zrobić trochę zdjęć,więc jutro wstawię zdjęcia dwóch róż do identyfikacji.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu a może nie czekaj do jesieni tylko teraz przesadź te róże...Ja bym tak zrobiła. One nigdy nie miały tam dobrych warunków, a teraz mają wręcz ekstremalne. Szkoda róż!
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu.ja pisze:Aniu a może nie czekaj do jesieni tylko teraz przesadź te róże...Ja bym tak zrobiła. One nigdy nie miały tam dobrych warunków, a teraz mają wręcz ekstremalne. Szkoda róż!
Iza ja jednak będę przesadzała dopiero jesienią.
Konsultowałam się w sprawie przesadzania starych róż z Rose Marek.
On też radzi mi to zrobić jesienią,wtedy róże najmniej ucierpią.
Poza tym miejsce w ogrodzie jest na razie zajęte przez canny,jak je wykopie to posadzę róże.
Między różami z przodu apteki mam posiane kwiatki jednoroczne,coś tam wschodzi,nie chciała bym ich niszczyć przy okazji wykopywania róż.
Na pocieszenie dodam jeszcze,że już raz ten plot był zakryty reklamami i zostały one zniszczone przez podpitą młodzież wracającą z zabawy.
Musze się przyznać,że zawsze potępiałam takie akty wandalizmu,ale wtedy bardzo się ucieszyłam. :oops: :oops:
Może i tym razem mi się poszczęści? ;:113

Na razie będę wzmacniała te róże gnojówką,muszą sobie jakoś poradzić do jesieni.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstawię zdjęcia dwóch następnych róż przed apteką do identyfikacji.

Róża pierwsza,na pewno wielkokwiatowa.
Zauważyłam,że zdjęcia robione rano pokazują tę róże jako czerwoną a wieczorne w kolorze biskupim.
W realu jest to kolor czerwony,ale wpadający w biskupi.
Róża pachnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Druga róża jest różowa i też wielkokwiatowa.
Ze względu na to,że ktoś bezczelnie ukradł mi róże z tego krzaka,mam niewiele zdjęć,
ale może uda się ją rozpoznać:

[ Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu przyniosłam Ci zdjęcia mojej jeżyny (a raczej moich jeżyn, bo mam ich dwie :D )
Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aniu, u mnie lilie królewskie też szukają słońca, choć w cieniu nie rosną. Ale maksymalnie odsuwają się od wyższego ślazu (tego, co Ci posłałem).
Tak, jest wiele gatunków tawułek, ale przyznam się, że nie znam się na nich.
Wiesiołek missuryjski ładnie Ci podrósł. U mnie wciąż liliput i obawiam się, że coś z nim nie tak :?
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek P.... pisze:Aniu, u mnie lilie królewskie też szukają słońca, choć w cieniu nie rosną. Ale maksymalnie odsuwają się od wyższego ślazu (tego, co Ci posłałem).
Tak, jest wiele gatunków tawułek, ale przyznam się, że nie znam się na nich.
Wiesiołek misuryjski ładnie Ci podrósł. U mnie wciąż liliput i obawiam się, że coś z nim nie tak :?
Jacku ja swoje lilie królewskie muszę koniecznie przesadzić na słońce,dobrze,że napisałeś o tym towarzystwie ślazu,którego nie lubią.
U mnie jak ci pisałam jeden wiesiołek misuryjski wcale nie wylazł z ziemi,ale pod tym,który kwitnie,
znalazłam pod nim niespodziankę dwie siewki.Na razie przesadziłam je w osobne miejsce.
Dobrze,że odłożyliśmy wysyłkę paczki,to jak się zregeneruje dorzucę ci go do paczki.
Pełnik ogrodowy też jest świeżo posadzony,też mu nie zaszkodzi jak się trochę ukorzeni.
Irysy od Izy na razie pójdą też do gruntu.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu w nawale zajęć nie zdążyłam zrobić aktualnych zdjęć jeżyny,ale mam zdjęcia z 18 czerwca.
teraz są dłuższe te pędy wyrastające do przodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Madziu zaciekawiły mnie u ciebie te sznurki,nie wiem z czego zrobione,czy one maja ograniczać jeżynę,
aby nie poszła właśnie do przodu?
Właśnie się dopatrzyłam,że twoje jeżyny nie mają z tyłu siatki jak przedtem przypuszczałam. :shock:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może zdążę przed wyjściem do pracy wkleić zdjęcia drugiej lilii,jest śliczna,
ma duże kwiaty.Muszę jeszcze znaleźć jej nazwę:

Obrazek