Kolory usychania iglaków Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mszyca pisze:Czy to ważne co żre nasze rośliny ozdobne? Ważne że żre! Skoro widzisz szkodniki to pryskaj środkami kontaktowymi (to te które działają bezpośrednio na szkodnika). Pryskaj przemiennie raz jednym ,następnie innym.Do świerków dołącz jeszcze środek wgłębny taki który wchodzi w układ rośliny .Na srebrnych świerkach to chyba nie przędziorek a mszyca. Młode świerki srebrne nie są atakowane przez szkodniki tylko świerki 5 letnie i starsze.
Podstawą do oprysku jest rozpoznanie szkodnika. Nie lanie bez opamiętania co tam jest pod ręką w cały świat, raz jednym, raz drugim i na wszelki słuczaj trzecim. A niech tam wszystko co żywe zdycha, co mi tam.
Na pohybel sobie, sąsiadom i środowisku.
Szczęśliwie nie sąsiadujemy.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

to ja też dołożę swojego....

Obrazek

co mu jest? i czym to leczyć?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A weź to urżnij z kawałkiem zdrowego i wywal, obejrzawszy uprzednio, czy robali nie ma jakowych. Zresztą oglądać to trzeba żywe, zdechłego już nie jedzą. :D
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Mirek

obejrzałam i mam lupę :lol: zainwestowałam...robali żadnych niet, wczesną wiosną były pajęczynki przędziorków...
obciacham wieczorem...
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Zamiast inwestować w lupę zainwestuj w wiedzę. Zapoznaj się choćby pobieżnie w środki ochrony roślin, zapoznaj się choć troszkę ze szkodnikami roślin ozdobnych i z terminami ich występowania, wiedza na ten temat w internecie jest olbrzymia.
Kupisz choćby teleskop , nie tylko lupę i tak będziesz patrzył jak "sroka w gnat".
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
isia_aa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 maja 2008, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zasychające gałązki

Post »

Witam i proszę o pomoc. W zeszłym roku na jednej z choinek zauważyłam takie same objawy i po kilku tygodniach drzewko calkiem uschło. Boje sie , że sytuacja moze sie powtórzyć. Co to może byc i jak z tym walczyć?

Obrazek
Frank
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2009, o 22:24

Conica powraca

Post »

Witam serdecznie Wszystkich,
przygnała mnie na to forum troska o moje 8 letnie iglaki - Conica.
Może ktoś pomoże uratować je.
Jakieś 4-5 tyg temu zaczęły im żółknąć a następnie brązowieć igły z jednej strony(takie miejscowe gniazda). Przy dotknięciu igły się sypią Ten stan w szybkim tempie roznosi się. W tej chwili stan chorobowy obejmuje około 1/2 powierzchni drzewka. Nie widzę żadnych pajączków, ich pajęczyn czy innych owadów(nawet pod lupą na białej kartce papieru). 14 dni temu porażoną gałązkę pokazałem w sklepie ogrodniczym z prośbą o radę - diagnoza - grzyb - dostałem środek do podlewania o nazwie SUBSTRAL. Podlewałem drzewka wg zalecenia- niestety żadnej poprawy a wręcz przeciwnie. Szkoda takich pięknych iglaków. Jeszcze w maju były tak soczyście zielone, a teraz ... Jeśli wiecie lub przypuszczacie co lub kto jest tego sprawcą , to będę wdzięczny za rady i pomoc.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

nie wiadomo jaki to grzyb, ale w kilku przypadkach powtarzają się te same preparaty do zastosowania;
konieczny jest oprysk przemienny co 14 dni np: Sarfun 500 SC i Topsin M 500 SC lub Topsin M 70 WP 0,1 %

pod lupą powinny być widać jakieś ślady, że to grzyby, czyli czarne skupiska zarodników

czy to na pewno nie przędziorek, popatrz dobrze przez lupę ( malutkie pajączki, widoczne dla ludzi z dobrym wzrokiem gołym okiem :) ,
bo rosną blisko muru, który się przecież mocno nagrzewa, przędziorki lubią takie miejsca
wtedy trzeba zastosować preparat na przędziorki

ważna jest profilaktyka, wygrabiaj i oczyszczaj ze wszystkich uschniętych igieł i koniecznie je pal

a teraz - Substral to nawóz, a nie środek grzybobójczy :shock:

nic się nie martw tylko się bierz za opryski, jeśli pada deszcz to możesz opryskać świerki
i zrobić im jakąś osłonę na czas deszczu, żeby preparat się nie zmył

te świerki można przycinać, więc jeśli uda się zahamować usychanie
to potem spokojnie je delikatnie "ostrzyżesz" i będzie okey :)

narzędzia strzyżenia należy dezynfekować np w denaturacie
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

wg mnie jakaś grzybowa przyczyna, popatrz dobrze przez lupę,
czy nie ma na igłach zarodników grzybów, jakiegoś nalotu, np czarne skupiny jak sadza

a może podłoże nie jest prawidłowe, odczyn niedobry ?

przemiennie opryskuj co 14 dni preparatami grzybobójczymi np Topsin M 500 SC i Bravo 500 SC, usuwaj i pal wszystkie porażone igły, opryskaj tez podłoże

lato jest wilgotne i ciepłe, idealne dla grzybów
Awatar użytkownika
isia_aa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za odpowiedź.
Topsinem to pryskałam właściwie wszystko, bo w tym roku ogród wygląda marniutko - nawet na malwach liście sa brązowe. Bravo nie stosowałam ale to zrobię - dzięki
Awatar użytkownika
isia_aa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Frank
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam ,
dziękuję - Jokaer- za twoje rady, kupiłem polecone opryski i już zastosowałem - co ma być
to będzie. Jeszcze raz sprawdziłem conice - i nic - brak zarodników grzybów, brak tego
przędziorka i innych podejrzanych. Uschłe igły dokładnie " wyczesałem " i spaliłem.
Jeśli chodzi o SUBSTRAL (spisałem z opakowania) to jest jeszcze nazwa ALIETTE 80PW.
Dziś zauważyłem iż szyszki które były już prawie 2cm też padają.
Jestem dobrej myśli :roll:
Jeszcze raz dziękuje za radę - pozdrawiam Wszystkich .
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Substral to marka, podobnie jak Algida :lol: .
Na podobne wyschnięcie Coniki zastosowałem na przedwiośniu Promanal, teraz wyłysiała północna strona świerka zaczęła powoli się zazieleniać. Czy u Ciebie też się to stało od północnej strony?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Miałem identyczną sytuację na swoich conikach, moim zdaniem nie jest to choroba tylko brak odpowiednich składników pokarmowych, doraźnie możesz zarówno podlać jak i dokładnie opryskać Bioseptem a na drugi dzień i co 6 dni powtórzyć czterokrotnie podlanie i oprysk siarczanem magnezu, Moje wyglądały identycznie i schły naokoło (szkodników nie było) obecnie są zieloniutkie i uzupełniły straty w igliwiu. Dokładnie w grubych rękawicach przed opryskami wytrzep schnące igliwie, zbierz je z pod świerka i spal. :wink:
Frank
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Moje Coniki praktycznie z każdej strony dostały tego " PARCHA " , najpierw gniazda brązowienia były małe rozsiane po całym drzewku. Z dnia na dzień powiększał się ich zasięg. Panowie , na dzień dzisiejszy choroba zajęła już prawie 70 % powierzchni !
Coniki stoją na tarasie od strony południowej w półcieniu, od ośmiu lat w tych samych miejscach. Na wiosnę (kwiecień) były przesadzane .
Zobaczę czy zastosowana kuracja przyniesie jakiś efekt - czekamy. ;:110
Pozdrawiam Wszystkich.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”